Wikipedia:Ugens artikel/Uge 32, 2023

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Brasiliens flag

Brasilien er det største land i både Syd- og Latinamerika. Med 8,5 millioner km2 og 210 millioner indbyggere er Brasilien både det femte største og femte folkerigeste land i verden. Hovedstaden er Brasília, mens de største byer er São Paulo og Rio de Janeiro.

På grund af massiv immigration fra hele verden er Brasilien et af de mest multikulturelle og etnisk mest sammensatte lande i verden. Brasilien, der grænser op til Atlanterhavet i øst, har en kystlinje på 7.491 km. Det udgør næsten halvdelen af Sydamerika og grænser op til næsten alle kontinentets lande. Brasiliens Amazonområde består af enorme regnskove, der er hjemsted for et utal af dyre- og plantearter, økosystemer og naturressourcer.

Brasilien er navngivet efter det lokale brasiltræ og var beboet af indfødte stammer før 1500, hvor den portugisiske opdagelsesrejsende Cabral gjorde krav på det. Brasilien forblev en portugisisk koloni frem til 1808 og opnåede i 1822 uafhængighed. Siden 1988 har landet været en forbundsrepublik bestående af 26 delstater, et forbundsdistrikt og 5.570 kommuner.

Brasilien er den niendestørste økonomi i verden. Det har bl.a. været verdens største kaffeproducent de seneste 150 år. Som medlem af BRIKS-fællesskabet var Brasilien frem til 2010 en af verdens hurtigst voksende økonomier, hvilket har givet landet ny international anerkendelse og indflydelse. Brasilien regnes for et såkaldt øvre middelindkomstland såvel som et NIC-land. Brasilien er blandt andet medlem af FN og G20. (Læs mere..)