Wikipedia:Wikipediajournalen/Arkiv/januar 2018/Asiatisk måned

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Wikipediajournalen

Asiatisk måned i november

Af Rmir2, 26. december 2017

I november måned foregik ikke blot månedens emne men også den internationale "Wikipedia:Asiatisk måned", som også foregik i 2016 med dansksproget (og færøsk) deltagelse. På dansk wiki var det begge år bruger:EileenSanda, der stod for koordineringen.

Antallet af deltagere var desværre ikke stort: kun 8 deltagere medvirkede, og kun 5 ydede bidrag. Alligevel blev resultatet ikke så ringe: i alt blev det til 65 artikler samt en række mindre bidrag, der ikke officielt indgik i konkurrencen. Emnekredsen var yderst bred og omfattede både historiske, geografiske, etnografiske og kulturelle emner. Særligt må fremhæves, at EileenSanda bidrog til undertemaet folkeslag på Taiwan med Amisfolket og Atayalfolket, hvilket var et tema, som de taiwanesiske koordinatorer ønskede at få med. Endvidere skrev hun om Jurong Island og Pulau Tekong i forbindelse med Singapore samt om de kvindelige fodboldspillere Ji So-yun og Homare Sawa og om den taiwanesiske sangerinde Vivian Hsu, et ellers forsømt emneområde.

Bruger:DirkVE bidrog med en række fine artikler om især Japan: oversigtsartiklen 100 vandfald i Japan, Kurokuma-vandfaldet, Fukui-præfekturet, Suzuri-bako, og om Kina: Fu Hao, Fu Haos grav og Wu Ding samt Nat-skinnende hvid.

Bruger:Zoizit bidrog med artikler om Nepal: Nepals natur, Shivapuri Nagarjun National Park, Makalu Baruns nationalpark, Mera Peak, Kusum Kanguru, Kyashar, Kangtega, Khumbutse, Chamlang, Baruntse, Nuptse, Melungtse, Rolwaling Himal, Malangphutang, Kathmandudalen (uden for konkurrence) og andre emner, overhovedet et stort fremskridt i dansk wikipedias artikler om Nepal-

Bruger:Rmir2 bidrog med artiller om bl.a. Tibets historie men også om Sydkorea, fx musikgrupperne Melody Day, Ladies' Code og Sweet Sorrow og den koreanske ret Bibimbap.

Som man vil forstå, var emnekredsen meget bred og mangfoldig. Med 65 artikler oprettede som konkurrencebidrag sammenlignet med 37 i 2016 var der tale om en stor udvidelse. Alt i alt må den danske deltagelse anses for en rimelig succes.

færøsk wikipedia blev det til 5 bidrag, hvoraf de 4 var ydet af EileenSanda, blandt andt om Wuhan og New Delhi.

Ialt 51 sprog deltog, 7.429 bidrag blev kvalificerede og 694 deltagere bidrog. Det var en mindre tilbagegang, men dansk wikipedia viste som nævnt en klar fremgang.