Spring til indhold

Fliptricks

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra 360 flip)

Et fliptrick er inden for skateboarding et trick, hvor skateboardet roterer om sin egen akse i den ene eller den anden retning.

En ollie er et grundlæggende skateboardtrick, der indgår i de fleste fliptricks. Tricket består i at løfte skateboardet fra jorden ved at presse den bagerste del af boardet (tailen) ned mod underlaget med en hurtig bevægelse, så der kommer et pop. I samme bevægelse føres den forreste fod skråt op ad boardet, så den bagerste del løfter sig, og boardet ligger vandret i luften. Ollien blev opfundet af amerikaneren Alan Gelfand i slutningen af 1970'erne, der anvendte teknikken til at lette fra rampen.[1] I 1982 blev tricket overført til "flad vej" af freestyleskateren Rodney Mullen, der opfandt en lang række variationer som fx kickflip, heelflip og 360 flip.

Der er to grundlæggende kørestillinger på boardet. Det er mest almindeligt at stå med venstre fod forrest (regular), mens fodstillingen med højre fod forrest har fået betegnelsen goofy.

Et kickflip (originalt kaldet "Magic Flip", "Ollie Flip" eller "Ollie Kickflip") er et skateboardtrick, der grundlæggende består af en ollie, hvor boardet roterer om sin egen akse. Rotationen (eller flippet) sættes i gang ved at føre den forreste fod skrå ud over hælkanten på boardet i stedet for lige op. De første typer kickflip (også kaldet Oldschool kickflip) blev opfundet af freestyleskateren Curt Lindgren. Tricket går ud på at stille sig med begge fødder midt på boardet og anvende den fod, man normalt har bagerst til at løfte boardet.[2] Senere opfandt Rodney Mullen den kickflip, som er blevet det mest brugte fliptrick i skateboardingens historie.

Et heelflip er et flip, stort set samme slags som et kickflip, dog skal boardet rotere den modsatte vej. Et heelflip udføres ved at føre den forreste fod ud over tåkanten på boardet, så rotationen i modsætning til kickflippet sættes i gang med hælen.

Inward heelflip

[redigér | rediger kildetekst]

Et inward heelflip er et trick, hvor boardet drejer 180° backside i forbindelse med et heelflip.

Frontside-flip

[redigér | rediger kildetekst]

Frontside-flip eller frontside kickflip er en 180 graders frontside-ollie med et kickflip. Der findes flere forskellige variationer af tricket.

En pop shove-it er et trick, hvor boardet vha. en olliebevægelse roterer 180 grader i længderetningen. Opfinderen af tricket er Ty Page.

Ved en 360 shove-it roterer boardet 360 grader.[3]

Er et trick hvor boardet drejer 360° backside under én (som ved en 360 Shove-it), samtidig med at boardet flipper. Det er et populært trick indenfor streetskating.

En impossible er et trick, hvor den bagerste fod anvendes til at rotere boardet 360 grader på langs med sig selv.

Et bigspin er en 360 shove-it, hvor kroppen selv drejer 180 grader.

Varial kickflip

[redigér | rediger kildetekst]

Et varial kickflip er en blanding mellem kickflip og pop shove it.

  1. ^ Ollie Arkiveret 23. marts 2009 hos Wayback Machine på ollieair.com
  2. ^ How to Old School Kickflip Arkiveret 16. juni 2019 hos Wayback Machine på youtube.com
  3. ^ How to: 360 Shove it på youtube.com
Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.