Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 38 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 207.922 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
link=Fra forposterne 1864, malet af Vilhelm Rosenstand

1864 er en dansk tv-dramaserie i otte dele, som omhandler Danmarks nederlag i den 2. Slesvigske Krig. 1864 er skrevet og instrueret af Ole Bornedal og er inspireret af Tom Buk-Swientys bog Slagtebænk Dybbøl. Serien er den dyreste tv-produktion i Danmark nogensinde med en pris på 173 millioner kroner.

Tv-serien havde premiere 12. oktober 2014 på DR1 i 150-året for den skildrede krig. 1864-produktionen bliver også klippet sammen til en spillefilm.

Der var bygget ganske store forventninger op til den dyre tv-serie. Allerede før premieren var en livlig debat i gang, og mens serien blev sendt, fortsatte diskussionen om 1864, ikke blot blandt tv-anmeldere, men også blandt almene kommentatorer og politikere. Serien skabte en fornyet interesse om emnerne fra det skildrede år. 1864 fik ganske gode seertal, og den blev prist for det visuelle udtryk, men i den overordnede danske bedømmelse af serien var få entusiastiske.

Mere positive anmeldelser kom fra Storbritannien. Læs mere
Seneste tre uger: SkrigetVM i ishockeyLøve
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Altaret med preikestol, orgel og ei av lysekronene.Foto: Mahlum

Kongsberg kyrkje er ei krosskyrkje i Kongsberg kommune i Buskerud fylke som er bygd i åra frå 1740 til 1761, og vidgjeten for sitt rike interiør i rokokko. Dette er den største kyrkjebygningen i Noreg rekna etter talet på sitjeplassar, som tidlegare var 2400, men som no er avgrensa til at ikkje fleire enn 1100 kan vere til stades i bygningen samstundes. Kyrkja har grunnplan i form av ein gresk kross og fasadar av raud, upussa teglstein. Grunnflata er på om lag tusen rutemeter, og tårnet er om lag femti meter høgt.

Kyrkje høyrde opphavleg til Kongsberg Sølvverk og verket stod som byggherre og kosta mykje av arbeidet. Berghauptmann (bergverksmeister) ved verket, Joachim Andreas von Stukenbrock, var den opphavlege arkitekten for kyrkja, og det er han som sytte for at kyrkja fekk sitt karakteristiske nøkterne, enkle ytre. Det vart etterfølgjaren hans, Michael Heltzen, som skulle komme til å stå for det rike barokkinteriøret. Kyrkja er vidgjeten for det historiske orgelet frå 1765. Les meir …

Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder

Den militære intervention i Yemen • Post Danmark Rundt 2015


Chris Froome, TDF 2015, étape 13, Montgiscard.jpg
Office-calendar.svg
I dag

Den 5. august:

Marilyn Monroe i Gentlemen Prefer Blondes
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Baglhólmur

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Lynn Anderson


Image-x-generic.svg
Dagens billede

Kirchspiel, Rödder, Mäusescheune -- 2014 -- 2944.jpg

Lade i Rödder ved Dulmen, Nordrhein-Westfalen, Tyskland.
Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.