Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 40 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 236.713 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Trekanthandel

Trekanthandel er en term, der benyttes om handel mellem tre havne eller områder, der indbyrdes har en relativt stor afstand og er nødt til at passere et hav. Trekantshandel udvikles normalt, når et område har mulighed for at levere eksportvarer, fordi der er et overskud af disse varer lokalt og samtidig en efterspørgsel efter importvarer, som er vanskeligt tilgængelige i et andet område. Det andet område kan levere varer til et tredje område, som for sin del kan levere varer, der efterspørges i det første område. Trekantshandel er således en måde at regulere handelsbalancen mellem flere områder, samtidig med, at skibene har last med under hele rejsen. Historisk udviklede den sig i perioden efter opdagelsesrejserne.

Storbritannien havde i det meste af perioden med trekantshandel kontrollen over størstedelen af den atlantiske havtrafik. Storbritannien forbød handel med slaver med Slave Trade Act i 1807. Der var dog stadig et grundlag for en mindre trekantshandel, indtil USA forbød slaveri efter borgerkrigens afslutning i 1863.

Trekantshandelen er et eksempel på udnyttelsen af komparative fordele i klassisk økonomisk teori. (Læs mere..)
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Arganträd

Arganträd (Argania spinosa) är en växt i familjen sapotillväxter (Sapotaceae). Trädet växer naturligt i sydvästra Marocko och i ett område nordväst om Tindouf i sydvästra Algeriet.

Unesco anser att arten är hotad och upprättade 1998 ett biosfärreservat, med namnet Arganeraie, i och omkring Sous-Massa nationalpark. Målet är att bevara arten och att bedriva forskning kring trädets användningsområden. Traditionellt används den även i medicinskt syfte mot olika hudåkommor. Fruktkött och bladverk ger föda åt boskap, särskilt getter. Dess timmer och ved har länge använts av lokalbefolkningen och träet är hårt och hållbart. Träden ger även skugga och har en viktig roll i ekosystemen och för att motverka jorderosion.

Arganträdet är idag den enda arten i familjen sapotillväxter som växer i den subtropiska zonen. Alla andra arter i familjen hör hemma i den tropiska zonen. Läs mer
Dagens skandinaviske artikel er fra svensk Wikipedia
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Borgerkrigen i Syrien
Transiting Exoplanet Survey Satellite artist concept (transparent background).png
Office-calendar.svg
I dag

Den 20. april:

Louis Pasteur
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

USS Akron (ZRS-4)

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Avicii
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Photoelasticity - TDK Head Cleaner - Black background.jpg Rensebånd til tonehovedet på en kassettebåndoptager. Plastikken på kassetten har dobbeltbrydning, hvilket er med til at give farvespillet.

Wikipedia-logo-v2.svg
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikidata
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikidata Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Vidensdatabase Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
English | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.