Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 38 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 211.683 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Frederiksborg Slot i sol.jpg

Frederiksborg Slot er et dansk slot i Hillerød. Slottets første del blev bygget i 1560 af Kong Frederik 2., der ved mageskifte havde overtaget herregården Hillerødsholm. Hans søn, Christian 4., rev dog det meste af faderens slot ned og byggede et nyt slot 1600-1625. Det er opført i hollandsk renæssancestil. Frederiksborg var et alternativt navn for byen Hillerød indtil omkring 1910.

De ældste kilder til Hillerødsholms eksistens dateres til 1275. I det 16. århundrede tilhørte det slægten Gøye. Birgitte Gøye og Herluf Trolle var ejere af gården og ved mageskiftet med Kong Frederik 2. modtog de klosteret Skovkloster (som de omdøbte til Herlufsholm) på Sydsjælland. Frederik 2. lod flere mindre lysthuse opføre omkring slottet. I 1580-1581 opførtes Badstuen, som stadig ligger i naturområdet omkring slottet og som den dag i dag benyttes af hoffet.

Den 17. december 1859 hærgedes slottet af en ødelæggende brand. Slottet blev genopført ved arkitekt Ferdinand Meldahl 1860-84 med økonomisk støtte fra brygger J.C. Jacobsen og senere Carlsbergfondet. Slotskirkens interiør blev dog kun i ringe grad berørt og står derfor i sin oprindelige udformning. I 1996 blev det store parkanlæg bag slottet genindviet efter en omfattende istandsættelse. Parkanlægget er opbygget symmetrisk om en længdeakse som gennemløbes af en række kaskader. Anlægget er 100 m bredt og 400 m langt i terrasser.

Læs mere
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Den sørafrikanske legen, foretningskvinnen og anti-apartheidaktivisten Mamphela Ramphele fikk Noma-prisen i 1990 for boken Uprooting Poverty: The South African Challenge.

Noma-prisen var en afrikansk litteraturpris som ble delt ut fra 1980 til 2009. Aktuelle vinnere var bøker som hadde blitt utgitt i Afrika året i forveien. De kunne være skrevet på alle språk brukt i Afrika, både lokale og europeiske.

Prisen var på 10 000 dollar, og ble etablert i 1979 av den japanske forleggeren Shoichi Noma og delt ut første gang i 1980. Prisen ble finansiert av det japanske forlaget Kōdansha, hvor Shoichi Noma var redaktør, og blir delt ut i regi av UNESCO. Prisen bidro til å styrke den afrikanske litteraturens stilling. Les mer …

Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Flygtningekrisen • Folkeafstemningen om retsforbeholdet • Borgerkrigen i Syrien
Secretary Kerry, Ambassador Hartley Host Ceremony to Light U.S. Embassy in French Tricolor Following Terrorist Attack on City (23045979086).jpg
Office-calendar.svg
I dag

Den 30. november:

Københavns Hovedbanegård


Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Baechu Kimchi

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Douglass North


Image-x-generic.svg
Dagens billede

Caseta cerca de Hvolsvöllur, Suðurland, Islandia, 2014-08-16, DD 213.JPG Landbrugsbygning efter solopgang ved Hvolsvöllur, Suðurland, Island.

Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.