Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 40 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 220.364 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Christopher Columbus

Christoffer Columbus (14511506) var en navigatør og opdagelsesrejsende fra Genova. Han var den opdagelsesrejsende, der i 1492 genopdagede Amerika fra Europa, efter at folk fra Nordeuropa i en periode omkring femhundrede år tidligere havde været bosat i Vinland.

Columbus var stået til søs i en ung alder, og han blev på et tidspunkt interesseret i kartografi, hvorved han beregnede sig frem til en noget ukorrekt afstand til Cipango (Japan) mod vest fra Portugal. Han var interesseret i at foretage en ekspedition i den retning for at finde vejen dertil og fik opbakning til sine planer fra dronning Isabella af Kastilien. Han drog af 3. august 1492 med tre skibe, og ekspeditionen nåede øen San Salvador 12. oktober samme år samt Cuba et par uger senere.

Columbus vendte tilbage til Europa med nogle indfødte og forskellige andre effekter fra de områder, som han fortsat troede, var en del af Asien. Hans opdagelser vakte behørig opsigt, og han foretog yderligere tre rejser over Atlanterhavet, hvilket gjorde ham ganske velhavende, hans eget primære mål. Hans nyopdagelse af det amerikanske kontinent førte imidlertid meget mere med sig, idet der ikke gik mange år, inden der blev gennemført en omfattende europæisk kolonisering, hvorved en række kulturer på kontinentet gik til grunde. (Læs mere..)
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Alanya fra siden 1958 blitt den viktigste næringen i byen

Alanya er en by i Antalya-provinsen i Tyrkia, på landets sørlige kyst.

På grunn av sin posisjon på en liten halvøy ved Middelhavet under Taurusfjellene, har Alanya vært en strategisk viktig by for mange imperier rundt Middelhavet, som Det ptolemeiske riket, Selevkide-riket, Romerriket, Det bysantinske riket og Det osmanske riket. Alanyas største politiske betydning kom i middelalderen, med Rum-sultanatet under Alaeddin Kaykubad I, som byen er oppkalt etter. Under byggingen av byen, bygget han også mange av dagens landemerker, for eksempel Kızıl Kule («Det røde tårnet»), Tersane (skipsverft) og borgen Alanya Kalesi.

Det varme middelhavsklimaet, områdets naturattraksjoner og den historiske arven gjør Alanya til et populært reisemål for turister. Les mer …
Dagens skandinaviske artikel er fra norsk (bokmål) Wikipedia
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Præsidentvalget i USA
2015 UEC Track Elite European Championships 277.JPG
Office-calendar.svg
I dag
FN's Flag

Den 24. oktober: FN-dag (billedet)

Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Filippa (æblesort)

  • ... Filippaæblet (billedet) stammer fra et æbletræ på Fyn, der blev udviklet af en skolepige med samme navn?
  • ... en bissekræmmer er en handlende, som førende sine varer med sig drager fra sted til sted?
  • ... Bamburgh Castle i Northumberland i sin nuværende form formodentlig er omkring 1000 år gammel?
  • ... kiikingsporten går ud på at fuldføre en omdrejning på en gynge med så lange gyngearme som muligt?
Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Bhumibol Adulyadej
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Potsdamer Platz, Berlin, 151024, ako.jpg Potsdamer Platz i Berlin Mitte, Tyskland, med følgende bygninger (fra venstre mod højre): Kontorbygning (tegnet af Renzo Piano), Kollhoff-tårnet (tegnet af Hans Kollhoff), Bahn-tårnet (tegnet af Helmut Jahn) og Beisheim-centeret (forskellige arkitekter).

Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikidata
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikidata Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Vidensdatabase Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
English | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.