Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 38 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 187.215 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
The Dubliners, 2005

The Dubliners var en irsk folkemusikgruppe, der eksisterede i perioden 1962-2012. I den Dublin-baserede gruppes 50-årige karriere blev sammensætningen blevet ændret mange gange. Gruppens succes skyldtes ikke mindst forsangerne Luke Kelly og Ronnie Drew, som nu begge er døde. Bandet høstede international succes med deres livlige irske folkesange, traditionelle ballader og instrumentale numre. Bandet optrådte på forskellige folkemusikscener i Dublin og London i begyndelsen af 1960'erne, indtil det skrev kontrakt med pladeselskabet Major Minor i 1965. Herefter fik de megen radiospilletid og endte på Top of the Pops i 1967 med hittene "Seven Drunken Nights" og "Black Velvet Band". De spillede ofte sange, der var kontroversielle på det tidspunkt, og gruppen blev derfor kritiseret fra visse folkemusik-puritaneske sider, og Irlands nationale tv-kanal RTÉ havde et uofficielt forbud mod deres musik i perioden 1967-71. På dette tidspunkt steg bandets popularitet i resten af Europa, og de optrådte i The Ed Sullivan Show i USA. Gruppens succes forblev stabil i løbet af 1970'erne, og samarbejde med yngre navne holdt populariteten oppe efterfølgende.

The Dubliners medvirkede til at popularisere irsk folkemusik i Europa. De har påvirket mange generationer af irske bands, og deres arv kan findes hos navne som The Pogues, Dropkick Murphys og Flogging Molly. I Irland er gruppen særligt elsket, og deres coverversioner af traditionelle sange bliver ofte regnet som definitive versioner.

Efter Barney McKennas død stoppede gruppen med at spille under dette navn, men de fleste af de overlevende medlemmer af gruppen fortsatte med et turnere i 2013 under navnet "The Dublin Legends". Læs mere
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Afghansk gut i salvar kamiz. (Foto: Steve Evans)

Salvar kamíz, også kalla panjabidress, er ei sørasiatisk klesdrakt. Drakta er ein kombinasjon av vide, pysjamasaktige bukser (salvar) og ei noko lang og stundom vid skjorte (kamíz). Kleda kan brukast av både menn og kvinner, men har ulik utforming. Salvar kamízar for kvinner er som oftast fargerike og gjerne pynta med broderi, perler og finsaum. Kleda for menn er haldne i meir nøytrale fargar og har sjeldnare broderi.

Salvar kamíz er det mest utbreidde antrekket for både kvinner og menn i Pakistan, og ofte òg i Afghanistan. I India (særleg i Panjab) og Bangladesh er salvar kamíz svært utbreidd som antrekk for kvinner, og blir stadig meir brukt. Plagget blir sett på som meir praktisk og moderne enn den tradisjonelle indiske sarien (ein kan til dømes lett køyre moped med salvarbukser), og er i ferd med å bli standardantrekket for unge eller yrkesaktive kvinner i mange byar. Les meir ...

Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Flight MH370 • Urolighederne i Ukraine • Borgerkrigen i Syrien
Ferry Sewol 1.jpg
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Tesla Model S Signature.png

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Gabriel Garcia Marquez.jpg
Image-x-generic.svg
Dagens billede

View to Geiranger from Flydalsjuvet, 2013 June.jpg

Udsigt til Geiranger og Geirangerfjorden fra Flydalsjuvet i Stranda kommune, Møre og Romsdal, Norge, juni 2013.
Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.