Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 40 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 217.410 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Czechoslovak Air Force Mikoyan-Gurevich MiG-21R Lofting-5.jpg

Mikojan-Gurevitj MiG-21 er et supersonisk jagerfly designet af Sovjetunionens Mikojan-Gurevitj-bureau. Flyets design med en deltavinge gav flyet tilnavnet “Balalajka” grundet ligheden med det trekantede russiske strengeinstrument. Den første prototype fløj i 1959, og der blev i perioden frem til 1985 fremstillet i alt 11.496 eksemplarer af flyet i forskellige versioner.

De oprindelige versioner af flyet anses som 2. generations jagerfly, hvorimod senere versioner anses som 3. generations jagerfly. Mere end 60 stater over fire kontinenter har benyttet MiG-21, og flyet er stadig pr. 2016 i aktiv tjeneste i en række landes luftvåben.

MiG-21 det kampfly, der er fremstillet i flest eksemplarer siden Koreakrigen, og den supersoniske jager, der er fremstillet i flest eksemplarer. Flyet var tidligere det fly, der var blevet fremstillet i den længste periode (i dag er Boeing F-15 og Lockheed-Martin F-16 dog fremstillet i længere perioder).

Flyet har været anvendt under en række militære konflikter og viste sig særlig under Vietnamkrigen effektivt mod bl.a. amerikansk fremstillede kampfly. (Læs mere..)
Seneste tre uger: NegerFrederik MagleHyderabad (fyrstestat)
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Suðuroy er en utkant i Færøyene

Suðuroy er den sørligste og fjerde største av Færøyene. De fleste bygdene ligger i fjorder på østkysten, mens Sumba og Fámjin ligger på vestkysten med mange lett tilgjengelige fuglefjell. Tvøroyri og Vágur er økonomiske og trafikale knutepunkter for henholdsvis nord- og sørdelen av øya.

Den 1. januar 2014 hadde Suðuroy 4 685 innbyggere, fordelt på 14 bygder. Øysamfunnet har hatt nedgang i folketallet siden 1950-årene. Suðuroy er den øya som ligger lengst unna det færøyske meginlandið, «fastlandet». Det er fergeforbindelse mellom Tvøroyri og Tórshavn. Suðuroy var tidlig ute med å industrialisere fiskeriet, som stadig er øyas største næringsvei. Andre viktige næringsveier er jordbruk, handel samt offentlig og privat tjenesteyting.

Suðuroy har fått tilnavnet «Lille Danmark», fordi flertallet i befolkningen ønsker riksfellesskapet med Danmark, ikke selvstendighet. Dialekten har flere trekk som ligger nært opp til dansk enn hva som er tilfelle for andre færøyske dialekter. Les mer…
Dagens skandinaviske artikel er fra norsk (bokmål) Wikipedia
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Amerikanske præsidentvalg 2016
Chris Froome, TDF 2015, étape 13, Montgiscard.jpg
Office-calendar.svg
I dag

Den 28. juli: Den færøske Olaifest begynder.

Christian 9.
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

de Havilland DH.82 Tiger Moth

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Thorbjörn Fälldin
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Kanariku järv 2015 10.jpg Kanariku-søen i Võrumaa, Estland.

Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikidata
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikidata Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Vidensdatabase Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.