Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 40 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 225.556 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Nordkoreas flag

Nordkorea, officielt Den Demokratiske Folkerepublik Korea, er et land i Østasien. Det grænser mod nord op til Kina og mod nordøst til Rusland samt mod syd til Sydkorea. Landet har et areal på 120.540 km² og et anslået indbyggertal på 25 millioner.

Nordkorea har gennem århundreder været en del af et fælleskoreansk rige, der ofte har været truet og besat af naboerne fra Kina og Japan. Seneste besættelse fandt sted i 1910 af kejserriget Japan og varede til afslutningen af anden verdenskrig i 1945, hvor Korea blev delt i to midlertidige zoner. I 1948 proklamerede hver af de to zoner sig selvstændige, og i 1950 angreb Nordkorea sin sydlige nabo. I den følgende krig blev Nordkorea støttet af Kina, mens USA og de fleste andre lande under FN støttede Sydkorea. Krigen varede i tre år og ændrede ikke på den oprindelige grænse.

Landet er en kommunistisk stat med et lukket, totalitært styre. Den nuværende leder er Kim Jong-un, der styrer landet med hård hånd. Størstedelen af befolkningen lever i fattigdom, og økonomien er meget centralstyret, hvor stort set hele vareudbuddet kontrolleres af staten. Landet fokuserer meget på selvforsyning og har kun beskeden samhandel med omverdenen.

Landskabet er præget af bjerge, og der er kontinentalt monsunklima med kolde vintre og varme somre. Der er store mineralressourcer i landet, især kul og jernmalm, men intensiv industri har medført stor forurening. (Læs mere..)
Seneste tre uger: Aspergers syndromVejle BoldklubBulgarien
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Knut Lundmark 1908 som student vid Luleå läroverk, med namnteckning.

Knut Emil Lundmark, född 14 juni 1889 i Älvsbyn, Norrbotten, död 23 april 1958 i Lund, var en svensk astronom huvudsakligen verksam som professor i astronomi vid Lunds universitet. Lundmark räknas som en av pionjärerna inom galaxastronomin och var en av de första som visade att de så kallade spiralnebulosorna var självständiga stjärnsystem som låg utanför vår egen Vintergata. Vid sidan av sitt yrkesastronomiska arbete var han en flitig och uppskattad populärvetenskaplig författare och föreläsare.

När Lundmark påbörjade sitt avhandlingsarbete var universums expansion inte upptäckt, big bang-teorin låg ett par decennier fram i tiden och Einsteins relativitetsteorier hade inte fått sitt stora genombrott. Universum var, föreställde man sig, synonymt med Vintergatan, ett med moderna mått mätt förhållandevis litet och därtill statiskt stjärnsystem. Alla de objekt astronomerna såg i sina teleskop, inklusive de så omdiskuterade spiralnebulsorna, antogs vara en del av Vintergatan. Den senare föreställningen förstärktes vid slutet av 1910-talet genom Harlow Shapleys banbrytande studier av de så kallade klotformiga stjärnhoparnas avstånd. Vintergatan växte tiofaldigt och hade enligt Shapley en diameter på 300 000 ljusår. Shapley ansåg att detta enorma stjärnsystem också var det enda. Lundmark hävdade motsatsen, att astronomerna gravt hade underskattat universums dimensioner. Läs mer
Dagens skandinaviske artikel er fra svensk Wikipedia
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Kroatien Rundt • Borgerkrigen i Syrien • Irakiske borgerkrig
MAN Lion’s City Letbane på gummihjul.jpg
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Monte-Carlo Country Club

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Michele Scarponi
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Long Room Interior, Trinity College Dublin, Ireland - Diliff.jpg The Long Room i Trinity Colleges bibliotek i Dublin, Irland.

Wikipedia-logo-v2.svg
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikidata
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikidata Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Vidensdatabase Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
English | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.