Spring til indhold

Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der findes nu over 60 millioner artikler på Wikipedia, hvoraf 301.044 er på dansk.
Ugens artikel
Peter Kær, 2001

Peter Kær (født 1961) er en dansk kunsthistoriker, radio og tv-vært, tekstforfatter, skuespiller, journalist, komiker, satiriker, redaktør, komponist, foredragsholder og producent.

Kær var en af de første til at introducere stand-up comedy i Danmark som del af morskabstrioen PLAT, som han dannede sammen med skuespillerne Michael Carøe og Mads Kaiser i 1981.

Peter Kær brød igennem i 1980'erne og 1990'erne som redaktør, skuespiller og tekstforfatter på Søndagssatiren på Danmarks Radio P3 og TV-PIL på DR.

Sit store folkelige gennembrud fik Peter Kær, da han var vært på populære tv-programmer som Hvem vil være millionær?, Aftenshowet og Hit med sangen.

I 2013 blev Peter Kær uddannet cand. mag. i kunsthistorie og kulturformidling fra Københavns Universitet, og siden har han fokuseret på formidling af kunst i form af blandt andet bøger, tv-programmer og foredrag. (Læs mere..)
Dagens skandinaviske artikel
Det finske flagget ble vedtatt 29. mai 1918 .

Finland er et land i Norden. Finland er en parlamentarisk republikk som er medlem av EU og NATO. Det er det eneste landet i Norden som bruker euro.

Landskapet er skogkledd og preget av flere tusen innsjøer. Ut mot kysten ligger sletter med fruktbar leirjord. Finland har 5,5 millioner innbyggere, hvorav 1,5 i hovedstaden Helsingfors og omegn.

Etter den russiske revolusjon i 1917 erklærte Finland sin uavhengighet, men ble, som Russland, herjet av borgerkrig i 1918. Under vinterkrigen forsøkte Sovjetunionen å invadere den unge republikken. Finland forsvarte sin uavhengighet, men mistet store deler av Karelen og andre grenseområder. Fortsettelseskrigen fra 1941 til 1944 brakte Finland inn på Tysklands side mot Sovjetunionen. Finland var mest et jord- og skogbruksland frem til 1950-årene, men måtte reise en stor metall- og verkstedindustri da Sovjetunionen forlangte skip og maskiner som krigsskadeserstatning. Finland bygget ut en omfattende velferdsstat etter skandinavisk modell. Finland er i dag et av verdens rikeste og mest utviklede land. ► Les mer her.
Dagens skandinaviske artikel er fra norsk (bokmål) Wikipedia
Fremhævede artikler
Fremragende artikler
Fremragende artikler
Gode artikler
Gode artikler

De nyeste gode artikler

Lovende artikler
Lovende artikler
Aktuelle begivenheder
Tour de FranceRuslands invasion af Ukraine
I dag

Den 18. juli:

Comăneci

Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Nyligt afdøde
Newhart
Dagens billede
Den befæstede kirke Basilique de Valère med bjerget Haut de Cry i baggrunden, Valais, Schweiz.

Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver flere flersproglige og frie projekter hvor alle kan bidrage.

Meta Wikimedia
Meta-Wiki
Om
Wikiprojekterne
Wiktionary
Wiktionary
Flersproget
ordbog
Wikiquote
Wikiquote
Citatsamling
 
Wikisource
Wikisource
Kildemateriale
 
Wikibooks
Wikibooks
Gratis bøger og
manualer
Wikiversity
Wikiversity
Fri læring
 
Wikispecies
Wikispecies
Videnskabelig
artsoversigt
Wikimedia Commons
Commons
Fildeling af
billeder og lyd
Wikinews
Wikinews
Nyhedstjeneste
 
Wikidata
Wikidata
Vidensdatabase
 
MediaWiki
MediaWiki
Wiki-software
 
Wikivoyage
Wikivoyage
Rejseguide
 

Wikipedia på andre sprog

English | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska

Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.