Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 40 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 219.502 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Dronning Margrethe 2. er den seneste i kongerækken.

Kongerækken er den officielle liste over danske regenter gennem tiderne.

Rækken har bestået af mange skiftende slægter, men alle nedstammer fra den første konge i rækken: Gorm den Gamle. Monarkens rolle er også blevet ændret meget gennem tiderne, men monarken og kongerækken har stadig en vigtig funktion som nationale samlingspunkter i Danmark.

Den danske kongerække indledes traditionelt med Gorm den Gamle, der var konge fra 930'erne til ca. 958. Han nævnes på Jellingstenene sammen med hustruen Thyra Dannebod og sønnen Harald Blåtand, der efterfulgte ham på tronen.

Frankiske annaler og krønikeskriveren Adam af Bremens værk har dog bevist eksistensen af ca. 20 konger før Gorm den Gamle. De er ikke medregnet i listen over konger, da artiklen følger den traditionelle kongerække, som den ses på kongehusets egen hjemmeside.

Den seneste i kongerækken er dronning Margrethe 2. (Læs mere..)
Seneste tre uger: ValkyrieAndorraDNA
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Ullevaal Stadion er 90 år denne uka

Ullevaal Stadion er et fotballstadion i Oslo. Det er hjemmebanen til Vålerenga og det norske fotballandslaget, i tillegg til at cupfinalen i fotball for menn spilles der hvert år siden 1948. Fra åpningen i 1926 til 2009 var stadionet hjemmebanen til Lyn. Med en kapasitet på ca. 27 200, er det det største fotballstadionet i Norge. Det er heleid av Norges Fotballforbund.

Stadionet ble åpnet 26. september 1926. Den første fotballandskampen ble spilt der i 1927. Tilskuerrekorden stammer fra 1949, da 37 096 så Norge spille mot Danmark. Ullevaal har også vært finalearena for EM i fotball for kvinner i 1987 og 1997. Les mer…
Dagens skandinaviske artikel er fra svensk Wikipedia
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Præsidentvalget i USA
Svinkløv Badehotel Juli 2009.JPG
Office-calendar.svg
I dag

Den 29. september: Mikkelsdag

Titelblad fra Kong Christian 5.s Norske Lov, eksemplar fra Stavern kirke.
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Aalborgstuen

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Shimon Peres
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Iglesia de San Francisco, Quito, Ecuador, 2015-07-22, DD 165-167 HDR.JPG Kuppel i den romerskkatolske kirke og kloster San Francisco i Quito, Ecuador. Kirken er den største historiske arkitektoniske enhed i Latinamerika og stod færdigt i det 16. århundrede efter omkring 150 års arbejde.

Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikidata
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikidata Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Vidensdatabase Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.