Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 40 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 231.599 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Robert Edward Lee

Robert Edward Lee (1807-1870) var general i USA's hær, kendt for at stå i spidsen for den konfødererede hær for Nordvirginia i den amerikanske borgerkrig fra 1862 til overgivelsen i 1865. Som søn af revolutionsofficeren Henry Lee III gennemførte Robert E. Lee officersuddannelsen på militærakademiet med topresultat og var en strålende officer i hæren i 32 år. I den periode tjente han over hele USA's område og gjorde det blandt andet godt i den mexicansk-amerikanske krig, ligesom han i 1852 blev udnævnt til overintendant på militærakademiet.

Da Virginia i 1861 løsrev sig fra unionen, valgte Lee modvilligt at følge med sin hjemstat; han var egentlig tilhænger af et samlet USA. I borgerkrigens første år tjente han som præsident Jefferson Davis' ledende militærrådgiver. Da han overtog kommandoen over størstedelen af hæren i 1862, viste han sig som en dreven taktiker og leder på slagmarken og vandt de fleste af sine slag, alle mod langt mere talstærke unionshære. Hans strategiske evner står lidt mere til diskussion, og begge hans store offensiver på unionområde endte med nederlag. Lees aggressive taktik, der kostede store tab i en periode, hvor konføderationen manglede folk, er i de senere år blevet genstand for kritik. Lee overgav sig sammen med sin hær til Ulysses S. Grant i Appomattox Court House 9. april 1865; på det tidspunkt havde han påtaget sig ledelsen af den samlede konfødererede hær. Lee afviste et forslag om at fortsætte kampen og opfordrede nu til forsoning mellem parterne.

Han støttede præsident Andrew Jacksons rekonstruktionsprogram, men var modstander af radikale forslag til at straffe unionstilhængerne. Efter krigen blev Robert E. Lee hyldet som sydstaternes store helt, og han fik også stigende popularitet i nord, særligt efter sin død i 1870. (Læs mere..)
Seneste tre uger: BernVikingerAfrikas historie
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Koromgangen i St. Denis-katedralen, begynnelsen på gotikken

Gotisk arkitektur eller gotikk betegner fellestrekk ved monumentale byggverk i den arkitektoniske perioden som dominerte det katolske Vest-Europa i middelalderen, fra ca. 1150 til ca. 1550.

Gotikken er mer enn noen annen periode innen europeisk kunsthistorie basert på konstruktive prinsipper. Gotikkens byggmestere kombinerte spissbuer, ribbekrysshvelv og strebebuer på en ny måte. De konstruktive utfordringer med iboende estetiske muligheter som byggmestrene sto overfor, møtte de ved å utvikle og raffinere konstruktive løsninger inntil det nesten sublime. Les mer …
Dagens skandinaviske artikel er fra norsk (bokmål) Wikipedia
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
VM i landevejscykling • Borgerkrigen i Syrien • Irakiske borgerkrig
Cassini-huygens anim.gif
Office-calendar.svg
I dag

Den 25. september:

Brygger J. C. Jacobsen
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Kinoorglet i Palladium

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Liliane Bettencourt
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Reloj Mundial, Berlín, Alemania, 2016-04-22, DD 46-48 HDR.jpg Nattebillede af Verdensuret (Urania-Weltzeituhr) på Alexanderplatz i Berlin, Tyskland. Det 10 m høje ur viser tiden i 148 byer over hele kloden og blev indviet i 1969. Uret er blevet et af symbolerne på Berlin og er et populært mødested for folk i byen.

Wikipedia-logo-v2.svg
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikidata
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikidata Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Vidensdatabase Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
English | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.