Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Der findes nu over 39 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 216.330 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Sophiemagdalenedenmark.jpg

Sophie Magdalene af Brandenburg-Kulmbach (28. november 170027. maj 1770 var datter af markgreve Christian Heinrich af Brandenburg-Kulmbach og blev via ægteskab med Christian 6. dronning af Danmark. Sophie Magdalene var af den mægtige Hohenzollern-fyrsteslægt.

Sophie Magdalene blev i samtiden og eftertiden især kendt for sin tilbagetrukne tilværelse i forhold til folket samt for ombygningen af Hirschholm Slot. Mindre kendt, men med større perspektiv var det, at hun blev landboreformernes pioner, da hun i årene fra 1759 til 1761 gjorde bønderne under slottet til arvefæstere, det vil sige sikrede dem mod opsigelse og fratrædelse af deres gårde ved død og skifte.

Det satte præg på hende, at hun kom fra et fattigt fyrstehus. Hun kompenserede ved at opføre sig og bygge både fornemt og dyrt. Hun gjorde, hvad hun kunne for at hjælpe sin familie, blandt andet til fremtrædende stillinger i Danmark. Ligeledes satte det præg på hende, at hun - som kongen - var pietist og lagde vægt på en kristen levevis. Det betød, at der ingen fester og baller var ud over det mest nødvendige. Helligdagslovgivningen blev stærkt overholdt.

Sophie Magdalene fik aldrig sat det præg på sine børn, som hun ønskede. Til gengæld lykkedes det hende at få et godt forhold til sit barnebarn, den senere Christian 7. Læs mere
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Spillet er uten dialog, og den eneste teksten er i begynnelsen og slutten. Disse symbolene vises forskjellige steder i spillet.

Journey er et eventyrvideospill fra 2012, utviklet av Thatgamecompany.

I spillet kontrollerer spilleren en avatar, som er ute i en stor ørken på en reise mot et fjell i horisonten. På reisen møter man andre spillere som man hjelper og får hjelp av. I motsetning til andre spill der flere spillere kan møte hverandre i spillet, er det ikke lagt opp til det på samme måten i dette spillet; den eneste måten å kommunisere på er ved hjelp av en musikktone man kan variere uten særlig presisjon. I tillegg til andre spillere finnes det også andre vennlige og fiendtlige skapninger i spillet. Handlingen bygger på Joseph Campbells narrative teori om heltens reise, kalt monomyte.

Journey fikk noen av de beste spillanmeldelsene i 2012, og flere anmeldere pekte på spillets visuelle uttrykk og musikk, vurdert som et helhetlig kunstverk. De berømmet også følelsen av kameratskap som utviklet seg mellom spillere. Les mer…
Dagens skandinaviske artikel er fra norsk (bokmål) Wikipedia
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Flygtningekrisen
Cambrai - Tour de France, étape 4, 7 juillet 2015, arrivée (B43) (cropped) 2.JPG
Office-calendar.svg
I dag

Den 30. maj:

Jean D'Arc som hærfører


Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Willi Baumeister

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Margot Honecker


Image-x-generic.svg
Dagens billede

Castillo de Sagunto, España, 2015-01-03, DD 12-14 HDR.JPG Gammelt arkæologisk museum inden for murene om Sagunto-borgen, opført i 1925 i Sagunto, Valencia, Spanien.

Wikipedia-logo.png
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikidata
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikidata Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Vidensdatabase Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.