Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Der findes nu over 40 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 238.982 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Sigrid Undset, 1928

Sigrid Undset (1882-1949) var en norsk forfatter, som modtog Nobelprisen i litteratur i 1928. Hun er især kendt for sine middelalderromaner som Kristin Lavransdatter (1920-1922), men ellers handler hendes bøger om fattige bykvinders tilværelse og om konflikterne for kvinder, som har brudt med traditionelle kønsrollemønstre.

Sigrid Undset var af norsk-dansk oprindelse, og familien boede i flere perioder i Kalundborg, hvorfra moderen stammede. Faderen døde, da Sigrid var 11 år gammel, hvorpå moderen søgte at holde et standsmæssigt hjem, skønt pengene var små. Sigrid Undset blev handelsuddannet og arbejdede på et kontor, hvilket hun hadede. I samme periode begyndte hun at skrive, efter et par udgivelser kunne hun sige sit sekretærjob op i 1909 og koncentrere sig fuldt om sit forfatterskab.

Hun rejste herefter til Rom, hvor hun trivedes i kunstnermiljøet, og hun mødte maleren Anders Svarstad, som hun forelskede sig i. Svarstad var gift, men blev snart efter skilt, og parret kunne nu blive gift. I mellemtiden havde Undset fået udgivet Jenny, som blev hendes gennembrud. Med udgivelsen af trilogien om Kristin Lavransdatter fik hun mulighed for at få en økonomisk hæderlig tilværelse. Et vigtigt punkt i hendes liv var konverteringen til katolicismen. I den forbindelse blev hun skilt fra Svarstad, hvilket ikke var noget større offer for Undset, for de gensidige følelser var svundet noget hen gennem årene. Parret havde fået tre børn, som hun boede sammen med i Lillehammer i en årrække.

Hun fik tildelt Nobelprisen som blot 46-årig. Prisen sikrede hendes økonomi i en periode, men blandt andet på grund af hendes stærke modstand mod nazismen blev hendes bøger forbudt i Tyskland, og ved besættelsen af Norge måtte hun flygte til Sverige. Hendes svagelige datter Mosse og hendes mor var begge døde kort inden, og hendes ældste søn Anders døde i kamp. Undset rejste så med sønnen Hans til USA, hvorfra hun fortsat talte mod nazismen. Efter krigen rejste hun hjem igen, og i 1947 modtog hun St. Olav-storkorset. Snart efter skrantede Undset, og hun døde i 1949 af nyrebetændelse. (Læs mere..)
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Wilhelm Rasmussens Olav Tryggvason-monument i Trondheim, avduket 1921.

Odd munks saga om Olav Tryggvason er en kongesaga om den norske kongen Olav Tryggvason (ca. 963–1000), skrevet rundt 1190 av islendingen Odd Snorresson, en benediktinermunk som bodde i Tingøyrarklosteret på nordlige Island. Sagaen var opprinnelig skrevet på latin, men er bare bevart i oversettelse til islandsk. Den er en av flere middelaldersagaer som skildrer Olav Tryggvason.

Hovedvekten i fortellingen ligger på kong Olavs virksomhet som misjonskonge: hans kamp mot seidmenn og hedenske høvdinger. Det er lite faktisk biografi, og noen forskere mener at sagaen har lånt hendelser fra andre kjente personers liv. Sagaen er uttrykk for en fase i islandsk litteratur hvor man både gjør nytte av muntlig tradisjon og utenlandske tekster. På den ene siden er den realistisk, men den har også lånte tema og innslag av det overnaturlige. Les mer …
Dagens skandinaviske artikel er fra norsk (bokmål) Wikipedia
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Tour de France • Borgerkrigen i Syrien
Magnus Cort.JPG
 • Magnus Cort (billedet) vinder 15. etape af Tour de France.
 • Novak Djokovic vinder for fjerde gang Wimbledon-mesterskabet i herresingle.
 • Frankrig vinder VM i fodbold med finalesejr på 4-2 over Kroatien.
 • Efter grundig forberedelse bliver 12 fodbolddrenge og deres træner evakueret ud af Than Luang-grotten i Thailand.
 • Amalie Dideriksen og Michael Mørkøv bliver danmarksmestre i landevejscykling ved DM i Guldborgsund.
 • Office-calendar.svg
  I dag

  Den 23. juli:

  Miguel Induráin
 • 1952 - Den europæiske Kul- og Stålunion, der senere bliver til EU, træder i kraft.
 • 1995 - Den spanske cykelrytter Miguel Indurain (billedet) vinder som den første Tour de France fem år i træk.
 • 2005 - Tre bomber rammer turistområdet Sharm el-Sheikh i Egypten og dræber 88 mennesker.

 • Help-browser.svg
  Vidste du at...

  Fra Wikipedias nyeste artikler…

  Sanahin kloster

  Gravestone icon2.svg
  Nyligt afdøde
  Thorvald Stoltenberg
  Image-x-generic.svg
  Dagens billede

  Winter Palace Panorama 4.jpg Panoramabillede af Vinterpaladset i Sankt Petersborg. Rusland.

  Wikipedia-logo-v2.svg
  Søsterprojekter

  Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

  Meta-Wiki
  Wiktionary
  Wikibooks
  Wikiquote
  Wikisource
  Commons
  Wikidata
  Wikinews
  Wikiversity
  Wikispecies
  Wikivoyage
  Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikidata Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
  Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Vidensdatabase Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
  Preferences-desktop-locale.svg
  Wikipedia på andre sprog
  English | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
  • Flere end 1.500.000 artikler:
  Sinugboanong Binisaya · Deutsch · English · Français · Nederlands · Svenska
  • Flere end 1.000.000 artikler:
  Español · Italiano · 日本語 · Polski · Русский · Tiếng Việt · Winaray
  • Flere end 500.000 artikler:
  Català · فارسی · Português · Українська · 中文
  • Flere end 250.000 artikler:
  العربية · Čeština · Euskara · Suomi · Magyar · Bahasa Indonesia · 한국어 · Bahasa Melayu · Norsk (bokmål) · Română · Srpskohrvatski / Српскохрватски · Српски / Srpski · Türkçe
  • Flere end 100.000 artikler:
  Azərbaycanca · Беларуская · Български · Нохчийн · Dansk · Ελληνικά · Esperanto · Eesti · Galego · עברית · हिन्दी · Hrvatski · Қазақша · Lietuvių · Minangkabau · Nynorsk · Simple English · Slovenčina · Slovenščina · ไทย · اردو · O‘zbek · Volapük · Bân-lâm-gú
  Wikimedia-logo.svg
  Donationer

  Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.