Spring til indhold

Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der findes nu over 60 millioner artikler på Wikipedia, hvoraf 300.618 er på dansk.
Ugens artikel
Lolland i Danmark

Lolland er Danmarks arealmæssigt fjerdestørste ø med et areal på 1.242,86 km² og 57.467 indbyggere (2023). Lolland er omgivet af Langelandsbælt, Femern Bælt, Østersøen, Guldborg Sund og Smålandsfarvandet. Øen er forbundet til naboøen Falster tre steder og har færgeforbindelser til Langeland og Tyskland.

Lolland er også kendt som "pandekageøen" på grund af sit flade terræn. Store dele af øen er inddæmmet land, og den sydlige del er omkranset af det sydlollandske dige. De tre største byer er Nakskov på Vestlolland, Maribo, der ligger nogenlunde på midten af øen, og Sakskøbing, der ligger i den nordøstlige del ud til Sakskøbing Fjord.

Øen er præget af god jord, og der er udstrakte landområder med dyrkning af fødevarer. Landbruget er en vigtig indtægtskilde for området, og særligt sukkerroer bliver dyrket på øen. Flere af de største byer har haft sukkerfabrikker, men i dag har kun Nakskov sukkerproduktion. Øen har flere store turistattraktioner som Middelaldercentret, Knuthenborg Safaripark og Lalandia samt det årligt tilbagevendende kræmmermarked Døllefjelde-Musse Marked. Hver sommer besøger mange tyske turister øen.

Lolland er inddelt i to kommuner: Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune, der desuden omfatter hele Falster. (Læs mere..)
Dagens skandinaviske artikel
Omslagsillustrasjon ved Albert Jærn .

Olsøygutane er en roman av Olav Duun, utgitt i 1927. Boka handler om de foreldreløse brødrene Johan, Jæger, Arne og Sebulon og deres oppvekst på den karrige Olsøya. Professor Otto Hageberg skriver at «boka handlar om utviklinga til dei fire gutane, og om dei kreftane som styrer livet deira fram mot nederlag og død.»

Professor Jan Inge Sørbø skriver at boka «kan verke som parodien på ein frisk sjø- og kystroman. Dei fire brørne i boka er både rådsnare og munnrappe, men etter kvart blir dei malne opp av uløyste indre spenningar og uerkjende tildriv.» ► Les mer her.
Dagens skandinaviske artikel er fra norsk (bokmål) Wikipedia
Fremhævede artikler
Fremragende artikler
Fremragende artikler

De nyeste fremragende artikler

Gode artikler
Gode artikler

De nyeste gode artikler

Lovende artikler
Lovende artikler

De nyeste lovende artikler

Aktuelle begivenheder
EM i fodboldRuslands invasion af UkraineGazakrigen
I dag

Den 20. juni:

Vikingeskibsmuseet

Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Nyligt afdøde
Françoise Hardy
Dagens billede
Den småbladede lind (Tilia cordata), kendt som Sankt Anna-linden, er et over 300 år gammelt naturmonument på en bakke nær Kirchhausen,

Heilbronn, Baden-Württemberg, Tyskland.

Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver flere flersproglige og frie projekter hvor alle kan bidrage.

Meta Wikimedia
Meta-Wiki
Om
Wikiprojekterne
Wiktionary
Wiktionary
Flersproget
ordbog
Wikiquote
Wikiquote
Citatsamling
 
Wikisource
Wikisource
Kildemateriale
 
Wikibooks
Wikibooks
Gratis bøger og
manualer
Wikiversity
Wikiversity
Fri læring
 
Wikispecies
Wikispecies
Videnskabelig
artsoversigt
Wikimedia Commons
Commons
Fildeling af
billeder og lyd
Wikinews
Wikinews
Nyhedstjeneste
 
Wikidata
Wikidata
Vidensdatabase
 
MediaWiki
MediaWiki
Wiki-software
 
Wikivoyage
Wikivoyage
Rejseguide
 

Wikipedia på andre sprog

English | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska

Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.