Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Der findes nu over 40 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 236.786 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Skt. Peders Kirke i Næstved

Næstved er en gammel dansk købstad på Sydsjælland nær Susåens udløb. Med sine 43.234 indbyggere (2017) er det Danmarks 15. største by. Næstved er hovedby i Næstved Kommune i Region Sjælland.

Byens navn er dannet af leddene næs (fremskudt landspids) og tved (rydning). Næstved blev grundlagt i 1135 og blev købstad i 1140. I middelalderen var det en stor by og blandt de vigtigste på Sjælland. I 1600-tallet stoppede byens fremgang for atter at forbedres i slutningen af 1700-tallet, hvor statskasernen, Grønnegades Kaserne, blev grundlagt. Under industrialiseringen voksede befolkningstallet støt. En jernbane og en kanal muliggjorde en egentlig havn med udløb i Karrebæk Fjord.

Som den næststørste by i regionen er Næstved i dag en betydelig handels- og industriby med et stort opland. Den er også uddannelsesby med forskellige ungdomsuddannelser og uddannelsestilbud for børn og voksne. Tidligere var byen kendt for sine gardehusarer, som nu er flyttet til Slagelse. Næstved er en stationsby og et jernbaneknudepunkt mellem Nykøbing Falster og København og har adskillige togforbindelser til andre sjællandske byer samt busruter i nærområdet.

Næstved er rig på især middelalderlig arkitektur og har flere museer og årlige kulturarrangementer, heriblandt Grøn Koncert. Der er også et stort teater og musikmiljø. Flere større turistattraktioner ligger i umiddelbart nærhed af byen: forlystelsesparken BonBon-Land og Gavnø Slot. Byen har mange sportsklubber og dækker bredt inden for forskellige idrætsgrene; der findes idrætsfaciliteter som Næstved Arena og Næstved Stadion. (Læs mere..)
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Orakelbensskrift från kung Wu Dings regeringstid

Orakelbensskrift (kinesisk: 甲骨文; pinyin: jiǎgǔwén) är en forntida stil av det kinesiska skriftspråket och en del i ursprunget till kinesisk kalligrafi. Stilen har fått sitt namn av att texten är inristad i så kallade orakelben.

Orakelben användes i det antika Kina för att göra spådomar som utlästes ur sprickformationerna efter att orakelbenen spräckts av upphettning. Orakelbensskriften användes huvudsakligen från omkring 1250 f.Kr. till 1046 f.Kr. under Shangdynastin. Skriften levde även till viss del kvar under efterföljande Zhoudynastin fram till att den försvann på 700-talet f.Kr. i takt med att spåmetoderna från I Ching började användas. Orakelbensskriften representerar det äldsta kända kinesiska skriftspråket, även om det finns äldre fynd av fristående skrivtecken. Orakelben har haft en mycket stor betydelse för arkeologer och historiker och är den äldsta skriftliga dokumentationen om den kinesiska historien. Läs mer
Dagens skandinaviske artikel er fra svensk Wikipedia
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
Romandiet Rundt • Borgerkrigen i Syrien
Serzh Sargsyan 2017-06-22.jpg
 • Efter omfattende protester træder Armeniens præsident Serzh Sargsyan (billedet) tilbage.
 • NASA opsender med en Falcon 9 løfteraket rumobservatoriet TESS, der skal lede efter exoplaneter.
 • Den amerikanske rapper Kendrick Lamar modtager som den første ikke-klassisk/jazz-musiker Pulitzerprisen.
 • Ved parlamentsvalget i Ungarn vinder Fidesz under ledelse af premierminister Viktor Orbán.
 • Maria Reumert Gjerding bliver ny præsident for Danmarks Naturfredningsforening.
 • Office-calendar.svg
  I dag

  Den 24. april: Mindedag for Det armenske folkedrab (i Armenien)

  Library of Congress (Jeffersonbygningen) ved begyndelsen af det 20. århundrede, set fra kongresbygningen og mod sydøst med bydelen Capitol Hill og Pennsylvania Avenue i baggrunden
 • 1800 - Library of Congress (billedet) grundlægges som forskningsbibliotek for den amerikanske kongres.
 • 1964 - Skulpturen Den Lille Havfrue ved Langelinie i København har i løbet af natten mistet sit hoved. Sagen efterforskes af politiets drabsafdeling.
 • 2013 - 1.127 mennesker omkommer, da en ni-etagers fabriksbygning styrter sammen i Bangladesh.

 • Help-browser.svg
  Vidste du at...

  Fra Wikipedias nyeste artikler…

  USS Akron (ZRS-4)

  Gravestone icon2.svg
  Nyligt afdøde
  Verne Troyer
  Image-x-generic.svg
  Dagens billede

  Frühlingsallee Tulpenblüte 2010 (1).jpg "Frühlingsallee" på øen Mainau i Bodensøen, Tyskland, i tulipanerne blomstringstid.

  Wikipedia-logo-v2.svg
  Søsterprojekter

  Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

  Meta-Wiki
  Wiktionary
  Wikibooks
  Wikiquote
  Wikisource
  Commons
  Wikidata
  Wikinews
  Wikiversity
  Wikispecies
  Wikivoyage
  Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikidata Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
  Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Vidensdatabase Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
  Preferences-desktop-locale.svg
  Wikipedia på andre sprog
  English | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska

  Wikimedia-logo.svg
  Donationer

  Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.