Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Der findes nu over 40 millioner artikler i Wikipedia, hvoraf 238.424 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Haitis flag

Haiti er et land i det Caribiske Hav. Det grænser op til Den Dominikanske Republik og ligger på den vestlige tredjedel af øen Hispaniola, øst for Cuba. Landet er en tidligere fransk koloni og var et af de første amerikanske lande efter USA, som erklærede sin uafhængighed (1804). Hovedstaden er Port-au-Prince. Landarealet udgør 27.560 km², og indbyggertallet er over 11 millioner (2018). Befolkningen er hovedsagelig af afrikansk oprindelse.

Haiti er en af de fattigste nationer på den nordlige halvkugle. Trods indsatser fra f.eks. FN er landet hæmmet af udbredt kriminalitet og politisk vold. Vigtige handelspartnere er USA, Canada og Japan. Vigtige importvarer er madvarer, levende dyr, råvarer og kemikalier. Vigtige eksportvarer er elektrisk udstyr, tekstiler og kaffe.

Selv om Haiti har mange fælles kulturelle træk med sine latinamerikanske naboer, er landet alligevel den eneste overvejende fransktalende nation i Amerika, og det ene af to (sammen med Canada) med fransk som officielt sprog. Kreolsproget haitisk har ligeledes officiel status.

Haiti er et kristent land med 80 % katolikker. Haitiansk voodoo dyrkes af en betydelig del af befolkningen. (Læs mere..)
Seneste tre uger: RuslandRuben-samlingenVitamin
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Wikipedia:Dagens skandinaviske artikel/Søndag/Uge 25, 2018
Dagens skandinaviske artikel er fra svensk Wikipedia
Internet-web-browser.svg
Aktuelle begivenheder
VM i fodbold • Borgerkrigen i Syrien
Trump and Kim shaking hands in the summit room.jpg
Office-calendar.svg
I dag

Den 24. juni: Sankthans

Napoleon under slaget ved Solferino
Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Skruedybel

Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
XXXTentacion
Image-x-generic.svg
Dagens billede

Wilder Kaiser, Tirol, Panorama, 160624, ako.jpg Panoramaudsigt over Kaisergebirge, Tyrol, Østrig. Bjergene ses fra syd, og i forgrunden ses byen Ellmau.

Wikipedia-logo-v2.svg
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver andre flersproglige og frie projekter, hvor alle kan bidrage.

Meta-Wiki
Wiktionary
Wikibooks
Wikiquote
Wikisource
Commons
Wikidata
Wikinews
Wikiversity
Wikispecies
Wikivoyage
Meta-Wiki Wiktionary Wikibooks Wikiquote Wikisource Commons Wikidata Wikinews Wikiversity Wikispecies Wikivoyage
Om Wikiprojekterne Flersproget ordbog Gratis bøger og manualer Citatsamling Kildemateriale Fildeling af billeder og lyd Vidensdatabase Nyhedstjeneste Fri læring Videnskabelig artsoversigt Rejseguide
Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog
English | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska
Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.