Wikipedia:Landsbybrønden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bybrønden - den gamle by.jpg
Landsbybrønden i Den Gamle By
Wikipediajournalen
Læs seneste udgave
Abonnér
Skriv nyhederne!

Velkommen nye og gamle brugere til Landsbybrønden, Dansk Wikipedias generelle forum. Her foregår de overordnede og tværgående diskussioner, nye ideer og tiltag præsenteres og diskuteres og meget andet. Alt i håbet om at opnå konsensus og et endnu bedre Wikipedia, til glæde for alle.

NOTE - spørgsmål og svar bliver ikke på denne side for evigt. Efter et stykke tid bliver de flyttet til de kronologiske arkiver og eventuelt også de tematiske arkiver.

Er du nybegynder med spørgsmål eller brug for hjælp, bør du skrive i Nybegynderforummet, hvor mange gerne vil hjælpe. Se også gerne siderne med ofte stillede spørgsmål og øvrige spørgsmål.

(purge)

Sådan skriver man et indlæg på Landsbybrønden[redigér wikikode]

Nye diskussioner oprettes som undersider, der linkes til fra Landsbybrønden, sådan at de også fremstår her. Derimod skal man ikke skrive sit indlæg på selve Landsbybrønden.

 • Skriv emnet (uden specialtegn) efter den sidste skråstreg i boksen, tryk på knappen, og følg de anvisninger du får:

 • Tryk her og indsæt {{Brønd|Overskrift=Overskrift for emne}} under alle andre indlæg.
 • Gem siden

Benyt ikke det rediger-link, der er nederst på Landsbybrønden. Det vil placere dit indlæg sammen med den hidtil nyeste, men uvedkommende diskussion.

Mere rutinerede brugere vil typisk oprette undersiden i forvejen, som Wikipedia:Landsbybrønden/Overskrift for emne, men hvis du gør det, så husk at indsætte {{Brønd|Overskrift=Overskrift for emne}} her på Landsbybrønden bagefter, så andre kan se diskussionen. Linket bliver ikke indsat automatisk. Sørg også for at indlede undersiden med en overskrift med samme navn som undersiden og at kategorisere den med [[Kategori:Landsbybrønden|Overskrift for emne]].

Hvis ovenstående giver dig problemer, så gør du det bare så godt du kan, så kommer der sikkert en mere rutineret bruger og retter det til for dig.

Se også den detaljerede vejledning.

Genvej:
WP:L


Indholdsfortegnelse

Arkiverede debatter[redigér wikikode]

Tematiske arkiver[redigér wikikode]

Disse arkivsider indeholder emner der er blevet diskuteret mere end en gang. Arkiveres en debat her, SKAL den også arkiveres i et kronologisk arkiv.

Kronologiske arkiver[redigér wikikode]

Samtlige debatter på Wikipedia:Landsbybrønden, arkiveret mere eller mindre kronologisk.


Opdatering af link til eksterne værktøjer[redigér wikikode]

På historik-siderne er der link til relevante eksterne værktøjer, se f.eks. [1]. De kunne trænge til en opdatering.

Har en admin mulighed for at ændre koden? Er der andre relevante værktøjer vi kan linke til? — Fnielsen (diskussion) 2. apr 2016, 22:26 (CEST)

Det er MediaWiki:Histlegend, der skal rettes, og det er administratorer, der kan gøre det. Hvad angår antallet af overvågere, kan dette nu ses via "oplysninger om siden" i menuen til venstre, så den kan roligt slettes.
- Sarrus (db) d. 2. apr 2016, 22:35 (CEST)
Done. --Palnatoke (diskussion) 3. apr 2016, 07:47 (CEST)


Participate in the Brussels writing weeks project[redigér wikikode]

Love Belgium
Flag of the Brussels Capital Region

Hello all! After some acts of hate in Brussels, it is now time again for love. In this week and next week we organise a double writing week about Brussels! We like to invite you to join this project by writing about subjects related to this region in any Wikipedia you like.

More information, the participants list, and the list of articles that have been written, can be found at: Writing week/Brussels.

Participating is easy:

 1. Add your user name and wiki(s) you work on on the participants list.
 2. Add the articles you have written on the contributions list.

If you like you can also create a page for the writing weeks on your local wiki.

If you have any questions, do not hesitate to contact me. Greetings - Romaine (diskussion) 4. apr 2016, 10:31 (CEST)


L.A. Ring[redigér wikikode]

L.A. Ring har de sidste dage gennemgået en større forandring, en del deraf er foretaget alene af mig. Derfor beder jeg om at andre vil kigge på artiklen og rette og tilføje, gøre røde link blå. Jeg vil tilgengæld holde fingrene fra artiklen, de kommende dage. God arbejdslyst! --Villy Fink Isaksen (diskussion) 4. apr 2016, 10:31 (CEST)


Sletning af wiki artikel Andelsboligforeningen Lilleskov[redigér wikikode]

Hvorfor er en artikel om en privat andelsboligforening ikke tilladt. Bruger:Knud Winckelmann slettede uden diskussion min artikel Andelsboligforeningen_Lilleskov. Artiklen er speciel på grund af at den har specialiseret sig i senior og handicapvenlige boliger. [2]

Den eneste andelsboligforening som er tilladt er Arbejdernes Andels Boligforening (København) og står som den eneste i Kategori:Andelsbolig. Er der forskel om man er stor eller lille?

Bruger:Knud Winckelmann skriver: Hejsa. Jeg er bange for at Andelsboligforeningen Lilleskov ikke opfylder kravene til Wikipediaartikler, da jeg desværre ikke kan finde nogle kilder til at den adskiller sig markant fra alle de mange andre andelsforeninger her i landet. 6. apr 2016, 18:51 (CEST)

Erik skriver: - Hej Andelsboligforeningen Lilleskov er speciel for det den henvender sig overvejende til seniorer. Hvis der ikke er plads til sådan en forening i Wikipedia. er der meget andet der er overflødig. Efter min mening har alle andelsboligforeninger ret til at være i Wikipedia. --Bruger:Erik Christensen] 06. apr 2016, 19:12 (CEST)

Bruger:Rmir2 skriver :Denne diskussion burde vist tages på landsbybrønden. Så kan alle være med. venlig hilsen Bruger:Rmir2 7. apr 2016, 07:53 (CEST) https://da.wikipedia.org/wiki/Andelsboligforeningen_Lilleskov

venlig hilsen Erik (diskussion) 7. apr 2016, 09:37 (CEST)

Symbol question green.svg Spørgsmål Hvad var den formastelige artikels tekst? --Madglad (diskussion) 7. apr 2016, 10:43 (CEST)

{{notabilitet|SDBS=ja}} '''Andelsboligforeningen Lilleskov''' er en privat [[andelsboligforening]], beliggende på en 32.000 m² stor grund ved fredsskoven Lilleskov i udkanten af [[Augustenborg]]. Klynge og rækkehusene er opført i 2002-2003 bestående af 62 andelsboliger, henholdsvis 22 rækkehuse og 40 lejligheder i varierende størrelser. Alle lejligheder er senior- og handicapvenlige. Andelsboligforeningen Lilleskov er inddelt i to interne foreninger. Den ene forening har boliger for 40+ og den anden for alle. Da begge foreninger er private andelsboligforeninger, bestemmer de to bestyrelser selv hvem der kan blive medlemmer. Til hvert rækkehus hører der terrasse, lille have samt integreret carport. Boligklyngerne med 8 boliger i hver har et fælles indgangsparti med glasfacade, et opvarmet klinkebelagt fællesområde med trappe og elevator til de øverste boliger. Til lejlighederne i stueetagen hører to terrasser. Lejlighederne på 1.sal har alle stor hjørnealtan. Til hver lejlighed hører carport og redskabsskur. Lejlighederne er i forskellige størrelser. Fælleshuset for begge foreninger er indrettet til fællesmøder, sociale arrangementer og private fester. Det er udstyret med køkken og service til 50 personer. Endvidere er der 3 gæsteværelser med eget bad, indrettet i ”hotelstandard” til brug for beboernes gæster. På terrassen er der om sommeren grillaftener og lignende. == Ekstern henvisning og kilde == *[http://ab-lilleskov.dk/index.php/1462383 Foreningens hjemmeside] [[Kategori:Andelsbolig]]
Se eventuelt i redigeringsvisning.
Og så til emnet: Jeg ser intet i artiklen, der adskiller denne forening fra alle andre. Edit-delete.svg Gendan ikke --Palnatoke (diskussion) 7. apr 2016, 10:50 (CEST)
 • Symbol comment vote.svg Kommentar - Hej Erik. Du spørger "Er der forskel om man er stor eller lille?" - Ja, det er der. Hvorvidt et emne overholder relevanskriterierne er i høj grad afhængigt af størrelsen. Jo større, jo mere omtale vil et emne have og jo mere relevant vil det være for den gængs læser. AAB er over 100 år gammel og omfatter over 18.000 boliger. Den har dermed en ganske stor berøringsflade og er derfor relevant i bredere kreds.
Havde Lilleskov gjort sig så bemærket at den gentagne gange var blevet omtalt i de større medier eller på anden måde havde gjort mere væsen af sig, så kunne det måske have været relevant med en artikel, men jeg kan desværre ikke finde nogle kilder til dette. Mvh Knud Winckelmann (diskussion) 7. apr 2016, 11:48 (CEST)
Jeg mener for så vidt at sletningen er OK. Problemet er som jeg har påpeget før, at det er for svært at slette irrelevante artikler. Hvorfor er Wikipedia:Sletningsforslag/IMMAGINE&POESIA ikke blevet slettet? Hvorfor sætte {{oversæt}} på SpeXial (i stedet for {{notabilitet}}). Ingen i Danmark, bortset fra de Wikipedianere, der naivt har oversat spam-artiklen, kender til bandet. Hvorfor Muldbjergskolen notabel? Fordi Rmir2 har skrevet en artikel på basis af en tilfældig folkeskoles webside, fordi en ip bruger havde oprettet en stub og jeg havde påsat {{notabilitet}}. Så lad os slette irrelevante artikler, men så lad det ikke ske med spredehagl. Jeg synes at det er et fint oprydningsprojekt Metalindustrien har startet og vil støtte op om det. --Madglad (diskussion) 7. apr 2016, 13:44 (CEST)


JavaScript[redigér wikikode]

Hej. Jag ser att det här projektet har gammal JavaScript som behöver uppdateras. Saker och ting kommer gå sönder senare den här månaden om ingenting görs. Jag fixar gärna det här, men jag skulle i så fall – åtminstone tillfälligt – behöva bli administratör här. Vill gemenskapen att jag uppdaterar gammalt JavaScript på det här projektet? Nirmos (diskussion) 8. apr 2016, 23:06 (CEST)

Bruger:Krinkle har lavet noget i nat/morges. Er der mere at gøre? Er det noget en eksisterede administrator kan gøre?
- Sarrus (db) d. 9. apr 2016, 09:27 (CEST)
Bemærk desuden, at hvis Nirmos får den rettighed, der anmodes om på meta, er lokalt administratorflag ikke nødvendigt.
- Sarrus (db) d. 10. apr 2016, 10:15 (CEST)


Kategori:20. århundrede eller Kategori:1900-tallet[redigér wikikode]

Til kategorier har vi 2 muligheder til at angive det forrige århundrede som fx.

 • 20. århundrede - bruges mest i top i hierarkiet
 • 1900-tallet - bruges tit i underkategorier

Det kunne være rart at få det ensrettet kategori, så vi kun bruger en form. Jeg har idag opdaget 2 par kategorier, som dækker det samme emne, da jeg ville tilføje de nye kategorier til Wikidata.

Ved at gå over til århundrede som ?-tallet har den fordel at:

 • Fx 1900-tallet går fra 1900 til 1999. Der passer godt med 1900'er og 1990'er, som netop passer ind i den angivelse
 • Min fornemmelse er, at det er også det, spm folk i dagens Danmark bruger. At sige fx 21. århundrede er ikke i alm. brug.

I tal er det i det sidste databasedump:

 •  ?. århundrede: 95 stk. kategorier, som bruger det
 •  ?-tallet: 157 stk. kategorier, som bruger det

Og jeg er mest tilhænger at vi ensretter til brug ?-tallet. Stilmanualen har eksempler på formatering af århundrede. Men ?-tallet bliver brugt og det er ikke gør noget at indskrive det i stilmanualen. Hvad siger i til at ensrette de kategorier, så vi kun har en type angivelse? Og helst bruge formel ?-tallet. --Steen Th (diskussion) 11. apr 2016, 18:25 (CEST)

Hvad kalder vi så de andre århundreder? Og hvilke interessante navne skal vi finde på for århundrederne lige før og efter Kristi fødsel? --Palnatoke (diskussion) 11. apr 2016, 18:32 (CEST)
(redigeringskonflikt) : Jeg ville egentlig fortrække 20. århundrede, men min erfaring siger mig at mange har svært ved at forstå at 1900-tallet og 19. århundrede ikke er det samme, og bliver meget forvirret over det. Som Steenth skriver, møder man sjælden betegnelsen 21. århundrede så det kunne tyde på at det er på vej ud, og vi lil sikkert lette det for mange ved at lægge os fast på 1900-tallet, 2000-tallet ... - Nico (diskussion) 11. apr 2016, 18:35 (CEST)
Når Steen i øvrigt bringer Wikidata på banen, så er der også et problem i at de to betegnelser har hver sin betydning. Heldigvis benytter Wikidata næsten ikke Wikipedias kategoristruktur til ret meget, for ellers kunne vi hurtigt ende med at have år 2000 i 1900-tallet... --Palnatoke (diskussion) 11. apr 2016, 18:56 (CEST)
Kan sagtens følge Steen Th i, at "?-tallet" er en mere logisk overbygning på 10-års kategorierne. Problemet er bare, at de nordiske lande ser ud til at være ret alene med denne anvendelse af århundreder. På engelsk, tysk og fransk ser "?. århundrede" ud til at være helt fremherskende, så når de landes befolkninger kan finde ud af det 21. århundrede, hvorfor mener vi så, at det er for svært for danskere? På søsterprojekter som Commons er "?. århundrede" så vidt jeg kan se helt enerådende. Som sagt, forslaget er logisk - jeg synes bare ikke det er en god ide at fremture med opbygninger, der ikke har fodfæste internationalt. Venlig hilsen --Rsteen (diskussion) 12. apr 2016, 07:20 (CEST)
Jeg foretrækker personligt de traditionelle xx. århundrede fremfor xx-tallet, men det er min opfattelse, at kun få under 30 år bruger denne form. Så jeg støtter Steen Th's forslag. Vor opgave er ikke at opdrage brugerne i en bestemt sprogbrug (selvom om jeg personligt er tilhænger af den konkrete sprogbrug), men at skabe en encyklopædi, der kan læses af brugere på et nutidigt sprog. --Pugilist (diskussion) 13. apr 2016, 23:41 (CEST)
Det er ligegyldigt hvilken betegnelse man bruger i USA (@Rsteen), vi regner heller ikke i am/pm og fahrenheit. Generelt: Man skal være opmærksom på at "det 20. århundrede" indeholder år 2000 og i øvrigt er en kristendomsbaseret betegnelse. Men vigtigst: Forældet. Som anført: "Der er ingen der siger "I det 20. århundrede". --Madglad (diskussion) 14. apr 2016, 08:48 (CEST)
"1900-tallet" er en kristnedomsbaseret betegnelse. Og jo, der er folk, der siger "I det 20. århundrede". Bortset fra det: Var der nogen løsning på navngivningen af århundredet før det? Og før det igen? Og især: Hvad kalder vi det første århundrede, hvis ikke vi netop kalder det "1. århundrede"? Det er ikke urimeligt at forvente en vis konsekvens. --Palnatoke (diskussion) 14. apr 2016, 09:00 (CEST)
1900-tallet er baseret på skrivningen af tallet (som igen baserer ...). I det 20. århundrede baserer sig direkte på antagelsen om en fødsel i år 1 minus 7-8 dage, en antagelse som alle normalt begavede ved er forkert. --Madglad (diskussion) 14. apr 2016, 09:09 (CEST)
Jeg gentager: Hvad kalder vi det første århundrede, hvis ikke vi netop kalder det "1. århundrede"? --Palnatoke (diskussion) 14. apr 2016, 10:58 (CEST)
Du har selvfølgelig en pointe i, at det på dansk nok fortsat vil være normalt at betegne det første århundrede og formentlig også det andet og tredje århundrede således, men så vidt jeg kan se på en google-søgning, så er det helt normalt at betegne det 4. som "300-tallet" og herefter med xxx-tallet. Probkemstillingen er lidt parallel med "tyverne", "trediverne" o.s.v., hvorimod 1900'erne og 1910'erne aldrig blev omtalt således. Brugen af "nullerne" og "tierne" for 2000'erne og 2010'erne forekommer fortsat kunstig for de fleste. Det ændrer imidlertid ikke ved, at 1665 for de fleste i dag er en del af 1600-tallet og ikke det 17. århundrede. Så hvis det forholder sig således, at kun få i dag holder fast i xx. århundrede, så må vi rette ind efter det. Hedder de første par århundreder fortsat 1. og 2. århundrede, så kan vi jo kalde dem det, men at de første par århundreder fortsat betegnes "gammeldags" er ikke grund til, at vi fastholder en betegnelse, som jeg tror føles kunstig for rigtig mange danskere (selvom jeg da fortsat selv siger "i det 20. århundrede"). --Pugilist (diskussion) 14. apr 2016, 15:46 (CEST)
Vi gør da forvirringen større ved at skifte navngivningspraksis et arbitrært sted i tidslinjen, og vi taler her om kategoriseringspraksis, hvor vi generelt tager større hensyn til intern konsistens end til "hvad folk almindeligvis kalder ting". Og endelig har vi jo alle muligheder for at lave omridigeringer og forklarende bokse. --Palnatoke (diskussion) 14. apr 2016, 16:16 (CEST)
Det ændrer vel ikke i, at kategoriseringspraksis også bør have en vis sammenklang med nutidigt sprog. Og er det er spørgsmål om skarp konsistens, kan vi jo som på norsk og svensk oprette med 0-tallet eller 000-talet. Nynorsk har valgt en model, hvor det 1. århundrede hedder Første hundreåret og det 2. 200-talet. --Pugilist (diskussion) 17. apr 2016, 14:37 (CEST)


sommerkonkurrence 2016[redigér wikikode]

Efter at min forårskonkurrence er afsluttet med nogle få, men meget produktive deltagere, har jeg valgt at starte en sommerkonkurrence. Bemærk, at bortset fra det indlæg, som man tilmelder sig med, er der fuldstændig frit emnevalg for øvrige bidrag. Så hvis du påtænker at skrive nye artikler i sommermåderne, er der alt at vinde, men intet at tabe ved at deltage. Der er også mulighed for at få en særlig bonus ved at løse særlige opgaver, så der er udfordringer for enhver smag. Tilmelding på Bruger:Ramloser/sommerkonkurrence 2016--Ramloser (diskussion) 12. apr 2016, 22:02 (CEST)


Tidsbegrænsning på skabeloner[redigér wikikode]

Hej. Det er ikke god pli overfor personer, virksomheder, foreninger osv., samt opretter af artikel, at der skal være påsat {{notabilitet}}, {{reklame}}, {{tætpå}} og hvad de ellers hedder alle de grimme, i både måneder og flere år. Det er heller ikke i orden at diskussioner om slet eller behold trækker ud i månedsvis, pga. folk holder gang i snakken, for snakkens skyld.

Jeg foreslår at der bliver lavet deadline fra påsætning af skabelon til handling:

 • voksen admin sletter efter bedste overbevisning uden snak. (man må godt tage med grovfilen som andre Wiki, men fortælle opretter hvorfor artikel slettes, og opfordre til oprettelse på ny, efter fin vejledning, jf. de "overtrædelser" som ligger til grund for første sletning. ; hvis slette-admin får "klager" for slet, skal artikel prompte sætte til diskussion, så admin ikke bliver skydeskive for en handling i god mening.
 • maks. 14 dage inden en diskussion om artikel skal bibeholdes skal startes, fra at skabelon er påsat.
 • der skal skærpes omkring at lave konklusioner, så man kan komme videre.

Hilsner Royal Export 13. apr 2016, 21:13 (CEST)

Man kunne også vende den om: Det er ikke god pli overfor Wikipedia og Wikipedias læsere og skribenter at oprette artikler, der har de problemer som de nævnte skabeloner påpeger. Man kunne så godt ønske sig at communityet nogle gange var hurtigere til at etablere konsensus, men den slags kan kræve en væsentlig arbejdsindsats (hvad der så også kan tage en del tid). --Palnatoke (diskussion) 14. apr 2016, 07:48 (CEST)
Det er muligt at man kan filosofiere om hvad der er god pli, men det løser intet. Jeg støtter Royal Exports forslag med den tilføjelse
 1. at en bot skal slette artikler med visse skabeloner på efter enkelte døgn, såfremt der ikke er en slettediskussion i gang
 2. at også stub, substub og ordbog skal indgå i denne diskussion
 3. at patruljanter skal kunne hurtigslette
--Madglad (diskussion) 14. apr 2016, 08:12 (CEST)
Jeg er helt enig med Palnatoke. Rmir2 (diskussion) 14. apr 2016, 08:24 (CEST)
Enig i hvad? At det skal filosoferes over emnet og intet gøres? At enhver ip-bruger skal kunne spilde en masse personers tid ved at oprette en affaldsartikel, som så skal diskuteres i ugevis med forbrug af tid, som de seriøse skribenter i stedet kunne have brugt på noget fornuftigt? --Madglad (diskussion) 14. apr 2016, 08:41 (CEST)
Vi har et problem med, at der oprettes artikler om tvivlsomme personer, virksomheder mm, som tilmed udmærker sig ved manglende kilder. Det er beklageligt, at vi undertiden skal diskutere i uendelighed om sådanne artiklers sletning. Som et aktuelt eksempel kan jeg nævne vinderen af en tv-konkurrence, som efterfølgende fik sin biografi oprettet her. Ud over de 2 minutters berømmelse i Danmark har personen aldrig givet anledning til omtale. I sådanne tilfælde burde vi nå til enighed om sletning langt hurtigere, end det sker nu. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 14. apr 2016, 08:59 (CEST)
Det ville være mig en stor glæde, om denne diskussion udmøntede sig i:
 • 1) At der bliver klare retningslinjer for de "grimme" skabeloners anvendelse. Eksempler: Hvilken længde skal en artikel have, for at stub - mærkat fjernes (evt. automatisk pr. bot)?
 • 2) At kvalitetsoffensiven, herunder vedtagne indsatsforslag fra forskellige debatter, bliver vedligeholdt af det særlige "korps", hvis oprettelse er vedtaget, men aldrig er blevet gennemført i praksis.
 • 3) At det står krystalklart, hvad der kræves for at en debat afsluttes med konklusionen: "Konsensus".--Ramloser (diskussion) 14. apr 2016, 08:53 (CEST)

Til Ramloser:

 1. en stub-skabelon skal sidde indtil, at artiklen bliver omfattende nok til at det er berettiget at fjerne den.
 2. det står enhver frit for at kaste sig ud i dette arbejde. Jeg har netop klaret nogen stykker.
 3. grænsen for "konsensus" er over to trediedele for en af to holdninger.

venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 14. apr 2016, 09:03 (CEST)

[redigeringskonflikt] x2 Jeg vil gerne komme med en mere uddybende mening senere, men indledningsvis er jeg uenig i at grunden til at slettediskussioner kan trække ud er at folk snakker "for snakkens skyld". Alle de sletningsdiskussioner jeg har set som har trukket ud i den seneste tid er opstået fordi at det har været meget obskure emner hvor at der ingen tydelig konsensus har været. Jeg konkluderer selv sletningsdiskussioner fra tid til anden men jeg holder mig fra at konkludere den slags fordi det kræver at man læser alle argumenterne igennem og tager en beslutning baseret på uenighed og manglende konsensus (shoutout til Metalindustrien). Mvh. InsaneHacker (🗪) 14. apr 2016, 09:04 (CEST)

@Madglad: 1. Jeg er principelt imod, at botter skal gives tilladelse til at sletter sider automatisk. 2. Substubbe kunne man godt overveje at slette, men stubartikler bør ikke slettes, såfremt de ellers er gode nok – en lille artikel er bedre end ingen artikel. 3. Vi har haft diskussionen om udvidede beføjelser til patruljanter før, og der har ikke været enighed om at gennemføre sådanne forslag. --Cgt (diskussion) 14. apr 2016, 09:25 (CEST)
Jeg er principielt uenig med de tre forslag fra Madglad, da disse forslag, efter min mening, er med til at udhule hvad wikipedia er, nemlig en encyklopædi for alle, som alle kan redigere i. Dette forsvinder hvis der skal være så ekstremt hårde krav, som denne lægger op til. Yderligere mener jeg ikke, at patruljanter skal have mulighed for hurtigslet eller sletning generelt, men det er en helt anden diskussion.
Men som jeg forstår Royal Export, så er problemet at der til tider kommer helt ulogiske sletningsforslag, som trækker i langdrag. Eksempler kan være vindere af store televiserede nationale talentkonkurrencer, som Rmir2 altid ønsker slettet, eller den nuværende diskussion omkring LOOP Fitness A/S, som angiveligt er reklamerende, men samtidig er blandt de største fitnesskæder i DK. Lad os se ud over egen næse, inden vi ønsker slettet.
Dernæst forstår jeg det som en frustration over mange skabeloner påsat i begyndelsen af artikler. De har selvfølgelig en anvendelighed, men nytter det noget at skabeloner som {{reklame}}, {{notabilitet}} og lignende skal stå i flere år? Kan man ikke have en maksimumgrænse, der siger at to uger efter påsat skabelon, skal en diskussion være påbegyndt om problemet? Ellers slettes skabelonen bare igen? Undtagelsen er {{kilder}}, som måske kan gøres knapt så fremtræden?
Sidst, kan man ikke sætte tidsbegrænsing på åbne diskussioner om sletning, på samme måde som når artikler nomineres til noget positivt. Det vil sige, eksempelvis to uger efter påbegyndt diskussion, skal konklusion senest falde? Det giver samlet behandlingstid på en måned. mvh Tøndemageren (diskussion) 14. apr 2016, 09:58 (CEST)
Angående stub-skabeloner, så var Rmir2s svar intetsigende - det var netop en fastere beskrivelse af hvornår en artikel ikke længere anses som stub der blev efterlyst. Kan der sættes en minimumgrænse for artikelstørrelse, før den ikke længere er stub? mvh Tøndemageren (diskussion) 14. apr 2016, 09:59 (CEST)
Næppe. Det vil i nogen grad afhænge af emnet. "Artiklen er enten meget kort eller en rå samling information, som har voldsomt brug for at blive bearbejdet for at kunne blive en egentlig artikel. Den er oftest meget kort men kan være en hvilken som helst størrelse.." lyder den gældende definition. Måske 6.000+ bytes, måske noget højere. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 14. apr 2016, 10:07 (CEST)
Spørgsmålet er om vi skal tage en uddybende diskussion om dette punkt selvstændigt? Men synes det er positivt, at der er åbenhed for at se på problematikken. mvh Tøndemageren (diskussion) 14. apr 2016, 10:19 (CEST)
Kommentar om stub og start artikler. Jeg ville mene, at 6000+ er ret højt sat for grænsen for en stub-artikel og en start-artikel. Det er ikke altid, at der er så frygtelig meget at skrive om en notabel person, f.eks. en sportsperson som er i starten af sin professionelle karriere. Men hvis der står navn, fødselsdato, hvilken klub og landshold, om vedkommende har vundet medaljer ved store internationale konkurrencer, har deltaget ved OL, VM eller EM mm. og evt. også har fået påsat en infoboks og gerne med billede hvis der findes et, og at der i hvert fald er en pålidelig kilde, så kan jeg godt betragte artiklen som en start artikel, selv om den fylder meget mindre end 6000+ bytes. Men det er en vurderingssag, som er ret svær at have retningslinjer for. Hvis der er mange kilder men meget lidt tekst, så kan kan artiklen måske fylde meget i bytes men meget lidt i tekst. Jeg kan godt finde på at sætte grænsen ved ca. 3000 bytes for hvornår en artikel ikke længere er en stub men en start artikel. Jeg betragter f.eks. artiklen om H.C. Müller som en start artikel. Ved at læse artiklen bliver man klogere på hvem han var, man kan læse om hans politiske karriere og lidt til. Og artiklen fylder kun 3.666 bytes, så jeg er ikke enig med Rmir2 om at en start artikel i hvert fald skal have 6000+ bytes.
Kommentar om forslagtet: Jeg er ret enig med forslagsstilleren og med Tøndemageren om at der bør være en tidsbegrænsning for i hvor lang tid alle disse skabeloner kan stå på en artikel, før der sker noget yderligere, enten at nogen forbedrer artiklen eller at den evt. slettes, dog ikke stub-skabeloner og kilde skabeloner, men de ovennævnte notabilitets- og tætpå skabeloner. Disse bør ikke få lov til at stå på artikler i flere år. Max en måned ville jeg mene. Men jeg forstår også godt, at det kan være svært at opnå konsensus i nogle tilfælde, men nogle gange må en eller anden administrator dog få lov til at skære igennem og handle. Mvh. EileenSanda (diskussion) 14. apr 2016, 10:45 (CEST)
Problemet ved at nogen skærer igennem før der er konsensus, er at det bliver ret arbitrært, hvad der slettes og hvad der beholdes. Om det så er et større problem end lidt ventetid, vil jo nok variere fra sag til sag. --Palnatoke (diskussion) 14. apr 2016, 10:50 (CEST)
Jeg er også enig med Cgt, at botter ikke skal have lov til at slette sider med stub-skabelon. Flere af siderne som har stub-skabelon er ikke stub-artikler (efter min mening), og flere af stub-artiklerne er om notable personer, som vi måske bare ikke ved så meget om endnu, men lidt er bedre end ingenting. Jeg har f.eks. oprettet en stub-artikel i dag om den danske landsholdssvømmer Anton Ørskov Ipsen. Han er da absolut notabel, men har ikke vundet medaljer ved EM, VM OL osv. endnu, men han har lige kvalificeret sig til OL, så han må da helt sikkert være notabel, men jeg ved ikke så meget om ham, skrev bare lidt ud fra hvad jeg kunne læse mig til fra nye kilder nu hvor han i går vandt guld ved Danish Open i 400 meter fri. Det ville da være synd, hvis en bot kom og slettede artiklen om ham (og mange andre artikler), bare fordi der er tale om stub-artikel, som fylder ca. 1000 bytes. Mvh. EileenSanda (diskussion) 14. apr 2016, 10:53 (CEST)
@Palnatoke: Det er det vel stadig i dag, diskussionen bliver bare længere. Det samme gør sig vel gældende ift statusudnævnelser for artikler. En tidsgrænse gør vel reelt set bare, at diskussionen bliver hurtigere afgjort, da det netop er en deadline for hvornår det skal være afgjort. Desuden har vi jo WP:GND hvis der er problemer efter sletning. mvh Tøndemageren (diskussion) 14. apr 2016, 11:01 (CEST)
Lidt forskellige betragtninger: i almindelighed vil det være rart hvis der blev strammet op på behandlingstiden for sletninger. Det kan ikke være meningen, at sletningsforslag skal stå til diskussion i månedsvis. Så må der skæres igennem og tages nogle beslutninger, også selvom de måske ikke passer alle. Og for øvrigt vil langt de fleste sager da også kunne afgøres allerede efter en uge eller to.
Men at lade bots slette problematiske artikler er ikke en løsning, for den slags fungerer automatisk uden hensyn til de konkrete forhold, og om problemerne kan løses med f.eks. sammenskrivning. At lade dem fjerne skabeloner efter et vist tidsrum duer heller ikke, for det bliver problemerne jo ikke løst af. At lade patruljanter slette artikler må også afvises, for det vil reelt være at give dem administratorrettigheder, og det er ikke meningen med patruljantfunktionen. Så nej, sletninger bør fortsat være forbeholdt administratorer, der kan foretage de nødvendige individuelle vurderinger.
Angående størrelsen for stubbe så kan grænsen være svær at trække. At tælle bytes er den neutrale løsning, men det kan som påpeget trækkes kraftigt op af kilder, infobokse, lister, tabeller mv. Her kræver det mere individuel bedømmelse, der også kan tage hensyn til, om det faktisk er realistisk at tilføje stof i større omfang. Noget andet er så, at man måske kan stille spørgsmål ved, hvor meget nytte stubskabelonerne overhoved gør til at begynde med. --Dannebrog Spy (diskussion) 14. apr 2016, 15:03 (CEST)
Alt efter hvilke skabeloner det drejer sig om, så kan en bot vel godt fjerne dem, hvis ikke der er gjort noget inden for to uger. Ved manglende kilder skal en bot selvfølgelig ikke fjerne skabelonen. Men er der påsat reklame, notabilitet og lignende, som jo reelt set kræver at der bliver gjort noget, så kan de jo godt blive fjernet inden for to uger? Eller kan en bot sættes til at oprette sletteforslagene i stedet? mvh Tøndemageren (diskussion) 15. apr 2016, 16:25 (CEST)
Pointen er at problemerne ikke forsvinder, bare fordi en skabelon gør. Reklame vil blive med at være der, hvis ingen har gjort noget, ligesom et givent emnet heller ikke bliver mere notabelt, end det var før. Automatisk oprettelse af sletningsforslag er en mulighed, men jeg frygter, at det bliver en lidt for nem løsning, hvor folk bare kan sætte en skabelon på uden nærmere begrundelse i forventning om en kommende sletning. Derudover har vi i forvejen en stor mængde ophobede sager, der nok under alle omstændigheder bør behandles først, så vi ikke drukner. --Dannebrog Spy (diskussion) 15. apr 2016, 17:08 (CEST)
Men pointen er vel også netop, at hvis der problemer omkring artiklerne, så må det formodes at den der har sat skabelonen på, også agter at lave et diskussionsforslag inden for overskuelige tidsramme. Hvis dette ikke bliver gjort, må man formode at det blot har været en dårlig indskydelse eller en fejl. Synes dog bedre om, at en bot laver forslaget, da det vil gøre det nemmere for knap så wiki-dygtige brugere. Om forslaget kommer nu uden begrundelse, eller det kommer om to år uden begrundelse, er vel i og for sig underordnet? Så kan vi lige så godt tage beslutningen nu tænker jeg. mvh Tøndemageren (diskussion) 15. apr 2016, 18:05 (CEST)
Tja, men virkeligheden er altså bare, at vi har tusindvis af artikler, der er blevet mærket med en eller flere kvalitetsskabeloner, uden at der er sket mere. Problemerne bliver ikke løst, og der sker ingen diskussioner. I en del tilfælde kan man nok fjerne skabelonerne igen, hvad enten de er indsat ved en fejl, problemet ikke er så stort, eller brugeren der indsatte måske bare er lidt for glad for kvalitetsskabeloner. Men andre gange vil problemerne stadig være relevante, og så duer det jo selv sagt ikke, at skabelonen bliver indsat, hvis en bot alligevel fjerner den to uger efter. Det vil jo underminere hele ideen med skabelonerne.
Hvad angår begrundelser så er de en væsentlig del af grundlaget for sletningsdiskussioner. For et standardbemærkning som "ingen notabilitet" bliver man altså ikke ret meget klogere af. --Dannebrog Spy (diskussion) 15. apr 2016, 21:26 (CEST)
Det er netop det vi ønsker at undgå i fremtiden, med dette tiltag, nemlig at vi ikke har tusindvis af artikler der skal ryddes op i. Jeg er dog enig med dig i argumentet omkring at fjerne skabelonerne. Er det så ikke bedre at vi tager diskussionen, ved at en bot opretter sletteforslag der ikke er oprettet? Måske Simeondahl kan kreere sådan en robot? Vi har desuden pt massere af gamle sletningsdiskussioner, hvor vi ikke ved hvorfor de er sat til sletning. Det ser jeg egentlig ikke et problem i. mvh Tøndemageren (diskussion) 19. apr 2016, 09:47 (CEST)


Forslag[redigér wikikode]

Der virker ikke til at være opbakning for at tidsbegrænse sletningsdiskussioner, så derfor gør vi ikke mere på det område. Umiddelbart virker det dog til, at der ikke er modstand mod at få gjort noget ved påsatte skabeloner hurtigst muligt. Derfor foreslår jeg følgende:

 1. Påsættes en sletteskabelon (notabilitet, reklame eller lign), skal en bot to uger efter påsættelse, oprette et sletningsforslag, såfremt et sådan ikke allerede er oprettet. (Kan Simeondahl eventuelt stå for oprettelsen af en bot?)
 2. Bliver en sletningsdiskussion automatisk oprettet, er diskussionen også tidsbegrænset til maksimalt to uger.

Hvad siger I til disse forslag? mvh Tøndemageren (diskussion) 21. apr 2016, 11:06 (CEST)

Hvis vi ikke har været gode nok til at rydde op, er det bare at tage fat. Det har Metalindustrien gjort, og selvom det var lidt voldsomt, så synes jeg, at det er et prisværdigt initiativ. Jeg synes ikke, at det er nødvendigt at sætte botter til at oprette sletningsforslag. --Cgt (diskussion) 21. apr 2016, 11:27 (CEST)
Forslaget er bedre end ingenting, så jeg støtter det. Men det bliver stadig et stort arbejde at håndtere afstemninger, så jeg jeg mener stadig at robotsletning er bedst. --Madglad (diskussion) 21. apr 2016, 11:42 (CEST)
Jeg vil umiddelbart ønske en max. grænse for hvor mange aktive sletteforslag der kan være på en gang, før jeg kan støtte at botter indstiller til sletning. Hvis vi allesammen tager på fem ugers sommerferie samtidig, og botterne kører videre, risikerer vi at komme tilbage til 3000 aktive sletteforslag, og det kommer vi aldrig ud af. --Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 21. apr 2016, 11:58 (CEST)
Er det ikke muligt at sætte en bot på pause? mvh Tøndemageren (diskussion) 21. apr 2016, 12:30 (CEST)
Man kan vel sætte en form for hastighedsbegrænsning på. Fx ved at oprette sletningsforslag for alle nye artikler, der falder for 14-dagesgrænsen, og der udover lade robotten sætten n gamle artikler til sletning per døgn. --Madglad (diskussion) 21. apr 2016, 12:58 (CEST)
Der er ikke opbakning til bot-sletninger, så den del skal vi bare glemme igen. mvh Tøndemageren (diskussion) 21. apr 2016, 13:05 (CEST)
Jeg synes forslaget lyder fornuftigt, men måske var det en ide at prøve det i en forsøgsperiode? - for at se hvordan det virker i praksis, om der vil være deltagertilslutning i processen, og vurdere evt. uforudsete ting. - Nico (diskussion) 21. apr 2016, 13:11 (CEST)
Til Tøndemageren: Det er dig selv, der i dit indlæg 21. apr 2016, 11:06 (ovenfor) har foreslået at lade en robot sætte sletningdebatten i gang ved at oprette sletteforslaget. Jeg skrev "sætte ... til sletning", ikke "slette". --Madglad (diskussion) 21. apr 2016, 13:19 (CEST)
Sorry, jeg læste forkert :) mvh Tøndemageren (diskussion) 21. apr 2016, 13:55 (CEST)
Prøv nu lige at trække vejret. Det er rigtig, at der trænger til at blive ryddet op, og det virker sandt at sige også utroligt, at vi f.eks. har haft artikler markeret som ordbogsopslag siden 2006 og substub siden 2007. Men samtidig har flere brugere også givet udtryk for, at de ca. 100 sletningsforslag, der er til behandling i øjeblikket, er ved at være for meget af det gode. Dertil kommer så alle de sager, der kan siges at være på venteliste. Der er altså nogle bunker, der skal ryddes op i, før end det for alvor give mening at ændre procedurer. For ellers risikerer vi bare at stå med flere hundreder eller endda tusinder af sletningsforslag, som de færreste orker at gå igennem og forholde sig til.
Hvad angår botoprettelser så er der stadig det problem, at det i givet vil ske automatisk uden hensyn til indhold eller andre forhold. En bot ser ikke på om en kvalitetsskabelon er berettiget, om artiklen skal beholdes af andre årsager, eller om den lige så godt kan slettes uden diskussion.
Når alt det er sagt, så lyder en tidsbegrænsning for behandling af oprettede sletningsforslag dog som en god ide. Der er ingen grund til at lade dem stå i månedsvis, når de fleste alligevel kan afgøres allerede efter den første uge. --Dannebrog Spy (diskussion) 21. apr 2016, 13:27 (CEST)
Ingen har nævnt at det skal ske lige nu. Men hvis der er interesse for at det skal fases ind, kan vi lige så beslutte det nu. Så bliver næste del at finde en måde hvorpå det kan køre passende, for derefter at køre en prøveperiode (som Nico foreslår), for at se hvordan det virker, inden vi implementerer det fuldt. Dernæst er der vist forskellig holdning til om netop ordbogsopslag skal slettes (men det er en anden diskussion). Men med det arbejder der ligger inden fuld implementering kan lade sig gøre, kan vi i hvert fald gøre et forsøg på at komme ned i den bunke af sletningsforslag der er lige nu. Helt ekstraordinært kan vi påsætte en uges behandlingstid på nye sletningsdiskussioner, for hurtigere at komme igennem bunken.
Der er i øjeblikket i forvejen sletningsforslag der er oprettet uden hensyntagen til om skabelonen er berettiget. Derfor er det et problem vi i forvejen har nu, så det bør bestemt ikke tale imod. Synes derimod at de positive ting ved at lade en bot oprette forslagene er stærkere. Hellere at vi tager diskussionen hurtigt, end at en artikel har en skabelonen påsat i flere år, uden der sker noget.
Jeg fornemmer dog stor interesse i en tidsbegræsning af sletningsforslagene når de først er oprettet? mvh Tøndemageren (diskussion) 21. apr 2016, 13:55 (CEST)
Jeg kunne godt tænke mig, at sletteforslag/skabeloner på en artikel forudsætter en begrundelse på artiklens diskussionsside som forudsætning for viderebehandling. I de tilfælde hvor der så ikke har det, eller hvor begrundelsen ikke er i modstrid med reglerne, kan så fjernes igen uden videre, efter en vedtaget tidsperiode. - Nico (diskussion) 21. apr 2016, 15:11 (CEST)
Lyder ikke som en god ide, fjernelse af skrammel tager i forvejen for lang tid. ((Ordbog)) og ((Substub)) indeholder begrundelsen i sig selv, og der er vel normalt intet behov for at uddybe. Men man bør vel have muligheden for at tilføje en tekst på alle kvalitetsskabeloner. Altså {{skrammel|begrundelse}}. --Madglad (diskussion) 21. apr 2016, 15:46 (CEST)
Bare skriv begrundelsen i redigeringsopsummeringen. --Cgt (diskussion) 21. apr 2016, 15:48 (CEST)
Kan sagtens se ideen med Nicos forslag, tror bare det er svært at effektuere. Vi kan kun opfordre til at det bliver gjort umiddelbart. mvh Tøndemageren (diskussion) 21. apr 2016, 15:53 (CEST)


Bogstaver i stedet for tal ved gentagne referencer[redigér wikikode]

Når en reference benyttes flere gange i samme artikel, så vises dette på dansk Wikipedia nederst i noteafsnittet ved hjælp af to tal adskilt af komma. Det ene tal gentager referencenummeret, der dog også kan ses som det første på linjen. Det andet tal viser hvilket nummer i rækken denne gentagelse har, startende med 0. Se f.eks. noterne i Får. Ville det ikke være bedre at anvende bogstaver ligesom man gør på f.eks. engelsk, tysk, fransk og svensk wikipedia? Jeg synes bogstaver giver en mere overskuelig visning og så fylder de ikke så meget. (PS. En administrator skulle ret simpelt kunne ændre det vha. vejledningen her. De aktuelle sider findes her.) --Weblars (diskussion) 14. apr 2016, 08:26 (CEST)

God idé. Det fungerer jo på begge måder, men stilmæssigt syntes jeg det giver mere mening med bogstaver. Mvh. InsaneHacker (🗪) 14. apr 2016, 09:21 (CEST)
For min skyld ikke et problem - bare lad os gøre det, hvis der er stemning for det. mvh Tøndemageren (diskussion) 14. apr 2016, 10:02 (CEST)
Et spørgsmål: der er jo som bekendt kun 29 bogstaver i det danske alfabet, så hvad sker der, hvis der henvises til en bestemt kilde flere gange end det? --Dannebrog Spy (diskussion) 14. apr 2016, 13:21 (CEST)
Man bruger først a til z og derefter aa, ab, ac..., ba,bb,bc..., osv. Det giver i alt 702 muligheder og kan udvides.--Weblars (diskussion) 14. apr 2016, 15:41 (CEST)
Fin ide! --Thuecl (diskussion) 15. apr 2016, 20:46 (CEST)
Jeg kigger på det. Virker overkommelig. --Steen Th (diskussion) 20. apr 2016, 20:40 (CEST)
Jeg kan se, der bruges bogstaver i noterne hos får, da jeg havde genopfrisket siden med tilføjelsen af ?action=purge til url'en, så det slår vel igennem overalt efterhånden som siderne redigeres. Tak, Steen Th --Weblars (diskussion) 20. apr 2016, 20:59 (CEST)
Jeg kan se at den svenske wikipedia bruger kantet parentes omkring bogstaverne - det kunne vi overveje... --Steen Th (diskussion) 20. apr 2016, 22:43 (CEST)


Europeana Art History Challenge[redigér wikikode]

L.A. Rings I havedøren. Kunstnerens hustru indgår i konkurrencen.

Europeana Art History Challenge (Europeana 280) er et pan-europæisk projekt der kombinerer kunsthistorie og Wikipedia. Projektet er organiseret som en skrivekonkurrence med start den 15. april 2016 og deadline den 30. maj 2015.

30 europæiske lande har hver udvalgt en række kunstværker, og 10 fra hvert land indgår i konkurrencen. De fleste værker er oliemalerier. De danske værker kan ses på denne side: wikidata:Wikidata:Europeana Art History Challenge/Denmark. Idéen med projektet er at skabe nye kunst-relaterede Wikipedia-artikler, udvide eller oversætte eksisterende.

Der mindre præmier i konkurrencen, både på det nationale og det internationale niveau. Vinderen afgøres med et pointsystem, hvor man for eksempel får 10 point for at skabe en ny artikel der ikke eksisterer i noget sprog. Der er også point for redigering i Wikidata. For detaljer i pointgivningen se wikidata:Wikidata:Europeana Art History Challenge/Participants#Points.

For at deltage skal man skrive sig på wikidata:Wikidata:Europeana Art History Challenge/Participants#Participants og selv noterer redigeringer der har relevans for pointgivningen.

Få eventuelt inspiration til maleri-artikler fra den danske En nøgen kvinde sætter sit hår foran et spejl der i uge 15 var ugens artikel.

Tovholder på projektet er Liam Wyatt, dansk koordinator er Finn Årup Nielsen og der er mere information om projektet tilgængelig fra

wikidata:Wikidata:Europeana Art History Challenge


Wikimedia Danmark - hvordan og hvorfor?[redigér wikikode]

På dagens bestyrelsesmøde i Wikimedia Danmark har vi stillet os selv de eksistentialistiske spørgsmål: Hvad skal vi egentlig bruge foreningen til? og Hvad synes du, Wikimedia Danmark skal arbejde for? - og samme spørgsmål kan vi jo også stille her. Hvad siger I? --Palnatoke (diskussion) 16. apr 2016, 13:53 (CEST)

Siden du nu selv har introduceret vi/I terminologien foreslår jeg en holdningsændring. Men, ...
Fra twitter-siden synes det som at det er det tekniske og teknologiske islæt der driver værket. Selvfølgelig er det en grov generalisering, men på den anden side er det jo heller ikke faktuelt forkert. Der er meget teknik og teknologi involveret. Og hvad vil vi med det?
Det er netop vigtigt at finde udgangspunktet for dit spørgsmål, og at starte med at overveje det tekniske og teknologiske islæt som så i Wikimedia (Danmark) er nok ikke det rette sted. Fra twitter-siden annonceres en github-side, og jeg kommer naturligt nok til at associere dette med Open Source - d.v.s. en åben tilgængelig projektudvikling. Wikimedia er vel også ud af den gren af den foranderlige udvikling, i sig selv et Open Source projekt. Måske stammer det fra Bruce Perens, den formulering at Open Source udvikling som så er kaotiskt. Men i al rimelighed gælder det ikke, eller det vil være for vildledende at tale om, det enkelte Open Source projekt som kaotiskt. Projekter er forskellige, og lige netop Wikipedia er struktureret omkring skrevne normer, developerwise. Den bagvedliggende teknik og teknologi, der følger med den digitale platform, er et maintenance tema. Så i Open Source terminologi er alle os wikiredaktører 'developers'; udviklere af encyklopædien Wikipedia. Er det dette vi/I der er relevant?
Jeg tror ikke det er vigtigt at sætte en skarp grænse mellem vedligeholdelse og udvikling. Bot-tjenester er et godt eksempel på en gråzone. Jeg forstår dit spørgsmål som rettet til wikiredaktører, dvs. de der hovedsageligt redigerer artikeltekster, og jeg kan godt se noget der ligner en distancering, mellem på den ene side wikiredaktører og på den anden side vedligeholdelses-holdet, formelt begrænset til medlemmerne i bestyrelsen af Wikimedia Danmark. I har også spurgt jer selv om hvad foreningens virke egentlig skal være. Som helt fokuseret wikiredaktør kan jeg ikke svare på det. Jeg har meget lidt nogen ide om foreningens virke. Som wikiredaktør har jeg det fint med at skidtet fungerer, for nu at sige det enkelt. Og, jeg synes også dele af udviklings-strukturen kunne fortjene et eftersyn, men det er et tema jeg må opfatte som hørende til projekt-udviklingen.
Med mange opmuntrende hilsner Sechinsic (diskussion) 16. apr 2016, 14:59 (CEST)
 • Jeg synes det ville være brugart at få noget læserstatistik så vi får bedre overblik over hvem der læser dansk wikipedia og hvad de søger efter. Maunus (diskussion) 17. apr 2016, 19:02 (CEST)


Dagen i dag?[redigér wikikode]

På forsiden i dag og i går står begivenhederne for d. 15. april. Det ser ud som om, "dagen i dag" styres manuelt eller af en mekanisme, der ikke fungerer p.t. Er det noget, nogen kan gøre noget ved? Ditlev Petersen (diskussion) 17. apr 2016, 21:00 (CEST)

Prøv at trykke på dette link for at opdatere forsiden til den korrekte dato.--Hejsa (diskussion) 17. apr 2016, 21:17 (CEST)
Forsiden skiftede umiddelbart efter, jeg havde skrevet ovenstående. Men jeg havde også set på forsiden fra en anden browser, der ikke stod med Wikipedia åben. Den viste også 15. april. Men det er da meget tænkeligt, at det er noget med en cache et sted.Ditlev Petersen (diskussion) 17. apr 2016, 23:03 (CEST)
Stod der ikke Uge 15? Det ligner at søndagens artikel ikke var blevet valgt. For den side er ikke oprettet. Det er hellere sket til næste søndag. Der en statusside på Wikipedia:Dagens skandinaviske artikel. --Steen Th (diskussion) 18. apr 2016, 10:44 (CEST)
Nej, der stod 15. april. Med Titanic der sank. Jeg har et print af den detalje.Ditlev Petersen (diskussion) 18. apr 2016, 20:08 (CEST)


Två gånger den här veckan går det inte att redigera[redigér wikikode]

Wikimedia Foundation tester sit nyeste datacenter i Dallas. Dette vil sikre, at Wikipedia og de øvrige Wikimedia-wikier fortsat vil fungere, også selvom der skulle indtræffe en katastrofe. For at forsikre sig om, at alt virker, er det nødvendigt for Wikimedias teknologiafdeling at gennemføre en planlagt test. Denne test vil vise, om de er i stand til at foretage et pålideligt skift fra ét datacenter til det andet. Det kræver mange grupper at forberede testen og at være klar til at rette eventuelle uforudsete problemer.

De vil flytte al trafik til det nye datacenter tirsdag 19. april.
Torsdag 21. april vil de skifte tilbage til det primære datacenter.

På grund af nogle begrænsninger i MediaWiki må al redigering desværre stoppe under de to flytninger. Vi undskylder for denne forstyrrelse, og vi arbejder på at minimere den slags fremover.

Du vil stadig have mulighed for at læse, men ikke redigere, alle wikier i en begrænset periode.

 • Du vil ikke kunne redigere i et sted mellem 15 og 30 minutter, henholdsvis tirsdag 19. april og torsdag 21. april, med start kl. 14.00 UTC (kl. 16.00 CEST (dansk tid), kl. 10.00 EDT, kl. 7.00 PDT).
 • Hvis du forsøger at redigere eller gemme rettelser i disse to perioder, vil du få en fejlmeddelelse. Vi håber, at der ikke vil gå nogle redigeringer tabt i løbet af disse minutter, men vi kan ikke garantere det. Hvis du får en sådan fejlmeddelelse, beder vi dig om at vente, til situationen er tilbage til den normale igen. Derpå skulle du være i stand til at gemme din redigering. For en sikkerheds skyld anbefaler vi dog, at du tager en kopi af dine ændringer først. /Johan (WMF) (diskussion) 17. apr 2016, 23:25 (CEST)


Artikler uden billeder men commons har nok et[redigér wikikode]

Jeg fik øje på Wikipedia:Artikler med commonscat men uden billeder og så at den ikke var blevet opdateret med nye data siden maj 2009.

Men der jo sket en del siden den gang. Og et problem at bruge den gammel metode slavisk, at vi ikke vil få alt med. Opdatering med bot af artikler med {{Commonscat}} har ikke været i gang i nogle år, så den skabelon mangler et hav af steder. Men den bliver nogen gange heldigvis sat af brugere. Derudover har vi fået Wikidata, hvor vi kan indhente mere information end vi kunne tidligere.

Jeg har delt den nye udgave af rapportten i 3 dele:

 • Første del er de artikler, som er i Kategori:Commons-kategori er ikke angivet på Wikidata. Skabelon:Commonscat findes i artiklerne, men det er ikke angivet på wikidata. I mange tilfælge er Skabelonen bare sat ind uden at kategorien på commons findes. Andre er det fordi wikidata ikke er opdateret. Men det skal håndteres.
 • Næste del er artiklen registeret i wikidata. Som søsterlink eller i egenskaberne for Commons-kategori (P373) eller galleri (P935). De oplysninger danner et link til commons i venstre side, som kan bruges til at kigge efter evt. et godt billede. I de her artikler kunne være relevant at indsætte Skabelon:Commonscat eller Skabelon:Commons, hvis det mangler.
 • Sidste del er, hvis artiklen ikke har noget noget af det overstående i wikidata, kigges efter om der er en egenskab for et billede (P18). Der er hverken oprettet kategori eller galleri for artiklens emne på Commons. Hvilken kan være ok, hvis der netop kun er et relevant billede. Jeg har også set, at det angivet billede viser noget andet. Fx tv-serien Broen viser bare et billede af Øresundsbroen. Men man skal over wikidata for at finde det. Evt. kan man kigge på andre wiki'er, som også kunne have den.

Selve metoden til at tjekke om et billede mangler er blevet opdateret. Jeg har automatisk registeret billeder, som findes fast i skabeloner: navigationsbokse, skabeloner for links til søsterprojekter, stub-skabeloner mv.

Jeg håber nogle kan bruge den opdateret rapport, selvom den er blevet voldsom større. Og jeg vil senere opdateret dokumentationen og omdøbe siden til et bedre navn.--Steen Th (diskussion) 18. apr 2016, 15:31 (CEST)


Restverdiredning[redigér wikikode]

Hei, vi har en artikkel om Restverdiredning på no:wp. Vi leter etter interwiki, og er usikre på om dette er en unik norsk tjeneste, eller om dere kjenner til at noe tilsvarende finnes i Danmark? Mvh --Morten Haugen (diskussion) 20. apr 2016, 00:14 (CEST)

Det må EPO kunne svare på. --Palnatoke (diskussion) 20. apr 2016, 07:10 (CEST)
Hej Morten, jeg googlede lige hvad der må være den danske oversættelse "restværdiredning" og jeg fandt nogen passager i Virksomhedsplanen for Københavns Brandvæsen som omtaler det.
"Der oprettes et korps af frivillige, som bl.a. kan løse logistik og serviceopgaver, herunder bidrage med restværdiredning. For at sikre uddannelse og planlægning af frivilligstyrken oprettes en stilling som koordinator af det frivillige beredskab."
Der er også en artikel fra bladet "Brand og Sikring" fra 2004 som bruger ordet.
"Der indgik andre elementer end selve evakueringen i øvelsen. For eksempel: Alarmeringsprocedurer, slukningsindsats, personredning fra tag, indsats af bibliotekets egne hjælperøgdykkere og restværdiredning."
Så udtrykket findes på dansk og er blevet brugt i offentlige papirer og i et blad. Dog er jeg ikke ekspert på området. Mvh. InsaneHacker (🗪) 20. apr 2016, 22:13 (CEST)
I Danmark er det værdiredning og har en baggrund i (bl.a.) beredskabslovens § 1. I den akutte fase håndteres det af redningsberedskabet, men det er almindeligt, at opgaven i høj grad varetages af skadeservicefirmaer. Mig bekendt er det kun i København, man har materiel dedikeret til 'følgeskadebekæmpelse.
Ild, sod og slukningsvand kan forårsage store skader. På f.eks. et museum kan dette blive kritisk. Den mest kendte opgave inden for de senere år er branden på Frihedsmuseet 1 2. Jeg har ikke kendskab til andre større opgaver, som har opnået pressedækning i samme grad. --|EPO| COM: 22. apr 2016, 11:58 (CEST)


Wikipedia to the Moon[redigér wikikode]

Hello! Sorry that this is in English only, but we are using village pump messaging in order to reach as many language communities as possible. Wrong page? Please fix it here.

This is an invitation to all Wikipedians: Wikimedia Deutschland has been given data space to include Wikipedia content in an upcoming mission to the Moon. (No joke!) We have launched a community discussion about how to do that, because we feel that this is for the global community of editors. Please, join the discussion on Meta-Wiki (and translate this invitation to your language community)! Best, Moon team at Wikimedia Deutschland 21. apr 2016, 17:35 (CEST)Flytning af artikler med sletningsforslag[redigér wikikode]

Når en artikel med {{slet}}-skabelon på flyttes ødelægges linket fra skabelonen til sletteforslaget. Kan man ikke låse alle artikelnavne med sletteskabelon i artiklen, således at disse artikler er beskyttet mod flytning. Eller er der en bedre måde at undgå at sletningsforslag ødelægges? --Madglad (diskussion) 22. apr 2016, 11:10 (CEST)

Hej Madglad, det løses nemt ved i "ds'en" at indsætte det gamle navn således: {{ds|artiklens oprindelige navn}} --Pugilist (diskussion) 22. apr 2016, 12:37 (CEST)
Som nævnt er det et letløst ikke-problem. --Palnatoke (diskussion) 22. apr 2016, 13:46 (CEST)
Det burde kunne løses ved at lave en {{subst:{{FULLPAGENAME}}}} i skabelonen. Mvh. InsaneHacker (🗪) 22. apr 2016, 13:59 (CEST)
Tak til Pugilist - rart at se at der er en halvnem løsning på problemet. Den svære halvdel er så: Hvordan får man folk, der folk flytte artikler, der er sletningsforslag på, til rent faktisk at henvise til det igangværende sletningsforslag? Skabelonerne skal så tilrettes ifm. flytningen. Og når selv en administrator ikke gør det kan det nok være svært at få almindelige brugere til at finde ud af det også. --Madglad (diskussion) 22. apr 2016, 15:06 (CEST)


Hovedpunkter fra Wikimedia, marts 2016[redigér wikikode]

Her er hovedpunkterne fra Wikimedias blog i marts 2016.
Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg
About · Subscribe · Distributed via MassMessage (wrong page? Correct it here), 22. apr 2016, 20:40 (CEST)Former player of Aarhus GF[redigér wikikode]

Hello everyone! First of all I have to aoplogize that I write in English, but I don't speak any Danish. Also, I don't know where to ask general questions, so I'm using Wikipedia's Talk page.

I'm currently trying to start a UEFA Intertoto Cup archive but now I've got the problem that the first names of three AGF players are missing. In the 1995 Intertoto Cup, Aarhus played against Zabrze with the players S. Olesen, H. Søndergaard and T. Søndergaard appearing in the match (Olesen reappeared one week later against Karlsruhe). I was searching for hours but I am not able to find the given names of those three players. (Given that I don't speak Danish, it is quite difficult for me to find anything on this matter.) I only find the handball player Kasper Søndergaard who played for AGF, but I don't think they are related, since Kasper only came ten years later to Aarhus (2003) and wasn't born there anyway.

They never played in the Danish Super League as well, since I went through an excellent Danish football archive and did not find any of those players (they didn't even appear in the AGF squad in 1995). Olesen and the two Søndergaards probably never played other matches for AGF apart from these in the Intertoto Cup. Since the Intertoto Cup was a rather unimportant tournament at the beginning of a season, Olesen and the Søndergaards could be players from AGF's reserve team or maybe youth team (unfortunately, I wasn't able to find their birthdates as well). I guess those three fellows were test players that didn't make it to the squad, and who never reappeared in any higher level afterwards. The only thing I'm pretty sure of is that they were of Danish nationality.

Well, the point is, it would be very very nice if someone could help me out. Maybe some AGF fan remembers those players or someone has a game report from this match (against Zabrze on June 24, 1995 with all three players playing, and the match against Karlsruhe with only Olesen appearing on July 1) or something written in the newspapers of three players to be tested in the Intertoto Cup. Or you know someone who knows someone who knows someone...

I'd really appreciate if you would help me.--31.16.65.94 22. apr 2016, 08:28 (CEST)

Two of the names are Henrik Søndergaard and Torben Søndergaard. So far I haven't been able to locate "S.Olesen", as he is not mentioned in the clubs own registre of debutants since 1994. mvh Tøndemageren (diskussion) 22. apr 2016, 23:43 (CEST)
Wow, thank you! It's great that you could help me! I hope you'll be able to find Olesen as well, but still I'm glad that I now have two of those three players. :) --31.16.65.94 23. apr 2016, 04:00 (CEST)
I just found AGF president "Steffen Olesen". Could he be the one I was looking for?--31.16.65.203 7. maj 2016, 21:03 (CEST)
I don't think so - he was only a coach at some point, and probably not anywhere neat the first team. If you have a twitter-account, you might want to ask @danskfodbold... they might know. mvh Tøndemageren (diskussion) 8. maj 2016, 11:41 (CEST)


Wiki Loves Earth[redigér wikikode]

I den forgangne weekend var der Wikimedia Conference, der endnu en gang var en glimrende lejlighed til at snakke med aktive fra andre lande, og et af de spørgsmål, vi fik, var: "Er Danmark med i Wiki Loves Earth i år?" Mit svar var "hvis vi skal nå at arrangere det inden første maj, så nej". Svaret på det var "I kan også vælge at lade juni være konkurrencemåneden; I skal bare indrapportere senest første august".

Så derfor: Er der interesse for WLE? Vi skal naturligvis forholdsvis hurtigt finde ud af hvilke områder/motiver, der skal være med, men når først afgrænsningen er foretaget, forekommer det at være et langt nemmere projekt end Wiki Loves Monuments. --Palnatoke (diskussion) 26. apr 2016, 14:55 (CEST)


Wikidag på Børsen[redigér wikikode]

Wikimedia Danmark og Dansk Erhverv inviterer til Wikidag på Børsen den 14. maj fra 12 til 17.

Vi vil se på og tage billeder af huset (og kunsten i huset), skrive om huset og om relaterede emner. Og i øvrigt snakke om Wikipedia og de øvrige Wikimedia-projekter.

Af hensyn til planlægningen sker tilmelding via Eventbrite. --Palnatoke (diskussion) 27. apr 2016, 13:16 (CEST)

Billeder kommer efterhånden på commons:Category:Wikidag på Børsen. --Palnatoke (diskussion) 14. maj 2016, 15:41 (CEST)


Additional machine translation support enabled today for Content Translation[redigér wikikode]

Hello, machine translation support for Content Translation (beta feature) has now been extended for users of Danish Wikipedia and in addition to Apertium, Yandex has also been enabled. It can be used when translating Wikipedia articles into Danish with Content Translation. To start using this service, please choose ‘’Yandex.Translate’’ from the ‘’Automatic Translation’’ dropdown menu that you see on the sidebar after you start translating an article. Please note, machine translation is available from all the languages that are supported by Yandex.Translate, but Content Translation can still be used in the usual manner for translating from all languages, with or without machine translation support.

Wikimedia Foundation’s Legal team and Yandex had collaborated earlier to work out an agreement that allows the use of Yandex.Translate without compromising Wikipedia’s policy of attribution of rights, privacy of our users and brand representation. Since November 2015, Yandex machine translation has been used for articles translated for Wikipedias in many languages. Details about Yandex translation services, including a summary of the contract are available on this page. More information about the machine translation services in Content Translation is available on this page. We request you to kindly take a look at these pages.

We have tested the service for use on the Danish Wikipedia, but there could be unknown problems that we are not aware of yet. Please do let us know on our Project Talk page or phabricator if you face any problems using Content Translation. This message is only in English and we will be very grateful if it could be translated into Danish for other users of this Wikipedia. Thank you. On behalf of WMF Language team: --KartikMistry (diskussion) 27. apr 2016, 13:21 (CEST)


Irrelevant eller ej?[redigér wikikode]

Jeg kunne godt tænke mig at vide om børnebørn og børns navne er irrelevante eller ej
Da jeg lå mærke til at de blev fjernet fra, for eksempel Camilla Plum.
Hvis familiemedlemmers navne er irrelevante i artikler om nogle personer, er de så irrelevant i alle andre artikler om diverse personer, som for eksempel skuespillere? --Zoizit (diskussion) 7. jul 2013, 18:44 (CEST)

PS hvis jeg har gjort det her forkert så undskylder jeg --Zoizit (diskussion) 7. jul 2013, 18:46 (CEST)
Navne er vel irrelevante, medmindre personerne selv er notable. Man kan nøjes med at angive antallet af døtre og sønner samt af børnebørn. hilsen Rmir2 (diskussion) 7. jul 2013, 19:41 (CEST)
Jeg er enig - der kan nok ikke gives nogen fast regel for dette. I øvrigt har du lavet indlægget fuldstændig korrekt. Mvh. Arne (Amjaabc) (diskussion) 7. jul 2013, 21:47 (CEST)
Det er ikke mig som har skrevet artiklen.
Det handler endelig ikke om notabilitet, for hvis det var tilfældet er der alt for mange artikler som budte kigges igennem for at fjerne ikke notable personers navne.
Bare for at tage en enkel artikel, så kan vi tage Brad Pitt, hvor forældres og børns navne indgår i artiklen, og jeg kan umiddelbart ikke se hvorfor det er okay at skrive ikke notable personer i den artikel og ikke i andre atikler. Nu var/er artiklen som jeg startede med den om Camilla Plum, og grunden for at fjerne børnenes navne var ”jeg synes stadig at info om børn er privat og uvedkommende, som i alle andre biografiske artikler. ”
Det er vel lige så privat for Brad Pitt, Caroline Fleming og Helena Christensen, bare for at nævne nogle.--Zoizit (diskussion) 8. jul 2013, 11:45 (CEST)
Hvis vi skelner mellem notable personer og ikke-notable, så er de notable dem, vi skriver artikler om. De ikke-notable skal ikke have deres egen artikel, men kan da godt nævnes i en anden artikel, f. eks. i A.S. Ørsted (botaniker) nævnes forældrene. Det fylder ikke ret meget og giver artiklen et mere komplet præg. I Brad Pitt-artiklen er stilen mere ugebladsstil og bortset fra at der flere gange linkes til Angelina Jolie, bliver et 9-årigt barn forsynet med et link, der godtnok redirectes til moderen. Det er klart overwikificering. Med hensyn til børns navne, så er det en balancegang i et gråt område. Vi kan ikke undgå at folk skriver børn af kendtes navne ind i artiklerne, men IMHO skal det blive ved det. Det gør dem ikke notable, og det er ret uencyklopædisk at skrive ligegyldigheder om kendtes børn ind i artiklerne. Lige Brad Pitts børn er nok ligeglade med at de bliver nævnt på dansk Wikipedia, men set med danske briller er vi et lille land og vi skal være forsigtige med at skrive for meget om børn af kendte folk, hvis de ikke selv er notable. Det er dårlig ugebladsstil. Når folk er nulevende, skal vi være ekstra omhyggelige med at tage det hensyn at behandle dem seriøst. --Jørgen (diskussion) 8. jul 2013, 19:53 (CEST)

Jeg er enig i, at forældre kan nævnes, da det eventuelt kan oplyse noget om personens baggrund, men børn bør principielt anonymiseres (de stakkels børn har jo ikke valgt hvem, der er deres forældre). hilsen Rmir2 (diskussion) 8. jul 2013, 20:21 (CEST)

Hvad der er irrelevant for dig, kan være relevant for mig.
Jeg mener ikke at alle biografiske artikler død og pine skal indeholde oplysninger om diverse familiemedlemmer.
Dog kan jeg ikke se at en artikel bliver forringet af at der står at personen for eksempel: har 2 sønner som hedder Carl og Niels samt en datter som hedder Pernille. Fra mit synspunkt er det med til at gøre artiklen mere fyldestgørende og giver et mere allround billede af personen.
Der er artikler som for mig indeholder irrelevant oplysninger, og der er arikler jeg mener slet ikke skulle være oprettet, men det er min personlige opfattelse, og da det er min personlige opfattelse fjerner jeg ikke oplysningerne, fordi jeg går ud fra at artiklerne, skal have et allround billede af personen, tingen eller hvad artiklen nu en gang handler om. Et neutralt allround billede. -- Zoizit (diskussion) 9. jul 2013, 14:30 (CEST)
Når vi taler om "almindelige dødelige" og deres børn, vil det som hovedregel være alt rigeligt med antal børn og evt. disses fødselsår. Deres navne må høre under privatlivets fred. --Palnatoke (diskussion) 10. jul 2013, 01:03 (CEST)
De må da være relavante at nævne hvis de har været meget i medierne men ikke er notable til en artikel. tænker på camillas børn.--80.161.143.239 27. jul 2013, 13:41 (CEST)

Ny diskussion, 2016[redigér wikikode]

Navngivning af børn siger ofte noget om personen, som fx. at Kasper Eistrups datter hedder noget så "flippet" som Coco Luna. Hvis personen selv har nævnt børnenes navne i sin biografi el. præsentation er disse jo i forvejen offentligt tilgængelige. F.eks. skriver politikeren Pernille Vermund på sin hjemmeside "Jeg er (...) og mor til Storm, Bjørn og Viggo på hhv. 4, 9 og 10 år." I det tilfælde kan man vel lige så godt nævne navnene.--Batmacumba (diskussion) 29. apr 2016, 01:19 (CEST)

Børns navne vil oftest være irrelevante. Et ønske om at indsætte "flippede" navne for at illustrere noget om den biograferede er netop et argument for ikke at indføre børnenes navne. Børnene har ikke valgt at være offentlige personer og har krav på et privatliv. --Pugilist (diskussion) 29. apr 2016, 13:37 (CEST)
En dag bliver disse børn så store, at de selv vil bestemme, hvor lidt eller hvor meget, der skal stå om dem på internettet. Det er der ingen grund til at vi skal besværliggøre. --Palnatoke (diskussion) 29. apr 2016, 13:39 (CEST)


Afvikling af Skabelonerne Coor title d/dm/dms mv.[redigér wikikode]

Jeg er ved at konverere til {{Coord}} fra de gamle skabeloner {{Coor title d}}, {{Coor title dm}}, {{Coor title dms}}, {{Coor d}}, {{Coor dm}} og {{Coor dms}}, så kan vi kan få afviklet de gamle skabeloner. Det meste af konvertering vil ske via bot-jobs, men for mange artikler er koordinaterne sat som argumenter til infobokse, hvor de infobokse skal rettes til. Skabelon:Coor title d er konverteret og den bruges ikke mere i artikelnavnerummet.

På senere tidspunkt skal der tages stilling til, hvad der skal ske med de gamle skabeloner. Men på enwiki er det en omstilling til Skabelon:Coord. Det vil jeg være indstillet på, at det skal vi også gøre.

Det er forsættelse af dette brøndindlæg. --Steen Th (diskussion) 30. apr 2016, 22:45 (CEST)

Så skal vi vist også lige se om vi kan få Peter Brodensen/ Bruger:Penguin til at ændre http://www.findvej.dk/wikipedia som bruger coor title dms. Jeg tror mange bruger den til at indsætte koordinater. - Nico (diskussion) 30. apr 2016, 23:23 (CEST)
Jep. Og han er informeret. --Steen Th (diskussion) 1. maj 2016, 09:02 (CEST)
Den er opdateret nu. Så mangler resten af siden også at blive informeret, så man rent faktisk kan se artikler :) --Peter Brodersen (penguin) (diskussion) 2. maj 2016, 19:47 (CEST)
Mere diskussion på Brugerdiskussion:Steenthbot og Skabelondiskussion:Infoboks verdensarvsområde.
For de teknisk uindviede - i dette tilfælde inklusive mig - ser det ud til den konkrete forbedring består i at coor title misforstår nogle koordinater. Det er nævnt af Bruger:SteenthSkabelondiskussion:Infoboks verdensarvsområde, i et indlæg fra 2014. Jeg vil ikke tilsidesætte at Bruger:Steenth er i god tro, men har alligevel opfordret til at give et eksempel.
Grunden til jeg blander mig i diskussionen er at det her geolink, dvs coord, linker til en sidevisning på tools.wmflabs.org der indeholder et tomt højrepanel. Bruger man istedet coor title får man vist et lille kort i højrepanelet. Sidevisningen fra tools.wmflabs.org er ellers ens, og indeholder en masse links til diverse frit tilgængelige korttjenester (ex maps.google.com) så det kan siges at være en lille detalje. Det ser ud til (jeg gætter) at coord får noget login-data med; i adressefeltet er der nemlig et https. Toggler man manuelt mellem http og https toggler man også samtidigt kortvisningen i højrepanelet.
Det fremgår af Bruger:Steenths indlæg her på landsbybrønden, fra 2013 (Wikipedia:Landsbybrønden/Ny skabelon Coord til koordinater), at der er et motiv som går på tilknytningen til wikidata. Det er der selvfølgelig ikke noget i vejen med, set fra mit synspunkt, selvom det godtnok også kommer til at rangere geolink skabelonen blandt et måske stadig voksende antal skabeloner og moduler der er for vanskelige til at redigere. Det er mit indtryk at det overhovedet ikke er med i overvejelserne. Men når Wikipedia nu netop accelerer ud i komplekse interconnected konfigurationer samt også den nylige implementering af Lua, så må det alligevel være den rette tid og det rette sted at gøre opmærksom på det her techno-flow. Andre eksempler er Modul:Citation/CS1, som jeg ved selvsyn og nogen indsigt kan forsikre om er nærmest irrationel (og iøvrigt ukategoriseret indtil for 5 min siden), og {{Autoritetsdata}} der tiltider linker til det mest besynderlige (Raga, Kong Valdemars Jordebog). En menneskelig tilgang til netop autoritetsdata ville måske være at placere den i en html-kommentar, også når den 'virker'?!? Sechinsic (diskussion) 8. maj 2016, 12:42 (CEST)


WikiOnsdag/Aarhus[redigér wikikode]

Er der nogen der interesseret i at der afholdes WikiOnsdag/Aarhus en gang om måned (minus sommerferie perioden) i Aarhus området? Hvis der stemning for det vil jeg prøve at løbe det i gang efter sommerferien. --Villy Fink Isaksen (diskussion) 2. maj 2016, 21:00 (CEST)

Vil godt som den første melde min interesse i det :) -- Vrenak (diskussion) 2. maj 2016, 21:17 (CEST)
Kalender her Wikipedia:WikiOnsdag/Aarhus/2016 - mere følger senere. --Villy Fink Isaksen (diskussion) 2. maj 2016, 22:15 (CEST)
Godt initiativ, Villy. Deltager gerne i det omfang, der er muligt. Venlig hilsen --Rsteen (diskussion) 4. maj 2016, 10:23 (CEST)


A new "Welcome" dialog[redigér wikikode]

Hello everyone. Apologies for using English on this page. Hjælp venligst med at oversætte til dit sprog. Tak!

This is a heads-up about a change which is going to be announced in Tech News: Add the "welcome" dialog (with button to switch) to the wikitext editor.

In a nutshell, this will provide a one-time "Welcome" message in the wikitext editor which explains that anyone can edit, and every improvement helps. The user can then start editing in the wikitext editor right away, or switch to the visual editor. (This is the equivalent of an already existing welcome message for visual editor users, which suggests the option to switch to the wikitext editor. If you have already seen this dialog in the visual editor, you will not see the new one in the wikitext editor.)

 • I want to make sure that, although users will see this dialog only once, they can read it in their language as much as possible. Please read the instructions if you can help with that.
 • I also want to underline that the dialog does not change in any way current site-wide and personal configurations of the visual editor. Nothing changes permanently for users who chose to hide the visual editor in their Preferences or for those who don't use it anyway, or for wikis where it's still a Beta Feature, or for wikis where certain groups of users don't get the visual editor tab, etc.
  • There is a slight chance that you see a few more questions than usual about the visual editor. Please refer people to local documentation or to the feedback page, and feel free to ping me if you have questions too!
 • Finally, I want to acknowledge that, while not everyone will see that dialog, many of you will; if you're reading this you are likely not the intended recipients of that one-time dialog, so you may be confused or annoyed by it—and if this is the case, I'm truly sorry about that. Please feel free to cross-post this message at other venues on this wiki if you think it will help avoid that users feel caught by surprise by this change.

If you want to learn more, please see https://phabricator.wikimedia.org/T133800; if you have feedback or think you need to report a bug with the dialog, you can post in that task (or at mediawiki.org if you prefer).

Thanks for your attention and happy editing, Elitre (WMF) 15. maj 2016, 14:57 (CEST)

Disable upload[redigér wikikode]

Disabling upload on da.wikipedia.org, Uploading on Commons. 83.220.239.92 18. maj 2016, 08:44 (CEST)


References to own work[redigér wikikode]

(In English, so all can participate)

Bruger:Walpot and I disagree on the suitability of inserting references to ones own work in articles. I see it as self promotion, while Walpot sees it as an improvement. Can we get some further input from the community?

Details on Brugerdiskussion:Knud Winckelmann#Dear Knud... and Brugerdiskussion:Knud Winckelmann#Things are clearer now. Regards Knud Winckelmann (diskussion) 20. maj 2016, 09:48 (CEST)

Danish Wikipedia has a clear policy on this subject: never references to own work. Never. best regards Rmir2 (diskussion) 20. maj 2016, 09:57 (CEST)
If the author is respected in their field, and/or the information which they bring to wiki is true, I see no problem in this most of the time. If more official sources can be used, I would prefer that of course, but I see no harm in people using their own work, as long as that work is usable (ie either scientific work or uses sources too). mvh Tøndemageren (diskussion) 20. maj 2016, 10:03 (CEST)
If the work is conducted in a scientifically correct manner and can improve the article I'd say to use it, if the work is recently published and/or difficult to come by for users, i.e. a book that can only be found in a library many hundreds of km away, or hasn't reached public libraries at all, the author of the work should refrain from using it himself, he could encourage others to write more on the subject matter though, or if possible make the material available for others to write the contribution. It's a huge grey area, and I think authors of works should be more critical than usual. Best regards Vrenak (diskussion) 20. maj 2016, 10:15 (CEST)
No. We have cases, where a scientist has tried to promote own work through wiki. This is not acceptable. Until now the rule is, that only if somebody else read that work and refer to it, it is acceptable. And I think that we shall keep it in this way. best regards Rmir2 (diskussion) 20. maj 2016, 10:37 (CEST)
I agree with Rmir2 to promote own work through wiki. This is not acceptable., greeting -Zoizit (diskussion) 20. maj 2016, 11:54 (CEST)
I think Danisk Wikipedia is not ready for such a challenge. As it is, there is a policy claiming the pathological - i.e. incurable and fundamental - disability for persons to write anything about what pertains to their personal or professional life (WP:SB). For English Wikipedia, and generally, I would recommend an open attitude, but that there might be done some work on formulating guidelines concerning such rare cases. Sechinsic (diskussion) 20. maj 2016, 15:23 (CEST)

Flyttet fra diskussionside[redigér wikikode]

To be honest - this is going to be very silly. I have been warned that Danish wiki-administration is a bit like German "Verwaltung" was 30 years ago. Let's face it: I am allowd to write an article with the help of - let's say my own works - because there's - let's say - nothing modern or even nothing at all written on the Danish West Indian Army, the Schleswig-Holstein Army etc. by other authors than myself. So I may use my own work but shouldn't be allowed to give it as a note, as a "further reading" for those interested in more details (an idea obviously not part of Danish wiki-community? I see many articles without any notes). Janteloven at it's best...

Regards,

Walpot (diskussion) 20. maj 2016, 12:18 (CEST)

Though you do raise a valid point about the limited sources on the subject available anywhere, you should still be wary of using your own work, if someone else had used it as a reference it wouldn't be seen as promoting your work. The limited scope of the subject matter, limitd resources, limited people who know enough to add anything at all, on the other hand proves a total ban without any exceptions on authors adding is a moronic idea. Authors of works such as these could perhaps encourage scholars in their field to read their book and take a look at the articles on wiki that might need an update, this would eliminate the author adding material him/her-self, but this would slow down additions to wikipedia considerably. Best regards Vrenak (diskussion) 20. maj 2016, 15:21 (CEST)

Dear admins,

thank you for your advice. I think I got the message now. Any point I will throw into the discussion is less worth than your dogma, that a contributor may do almost everything, besides using his own scientific work and citing it. My - simple - point of view is, that Wikipedia and its administrators should do almost everything to encourage people to contribute and NO do everything to make it impossible. The information I added were not false or fake, they are part of a scientific work and its value could have been easily approoved. My postings were deleted by Knud Winckelmann appr. 2-5 minutes after being posted - was that time enough to find out if they were helpful or irrelevant? - I think you know the answer. I come from an culture where you don't hide your own work when you think it has been done well. Everybody may criticize this work - but that's impossible if a rigid censorship end discussion before it could start. The idea that access to knowledge - and bibliographic notes are the entrance to more knowledge - could only be reached by accident and second hand (somebody who surprisingly finds my work and posts it) is ridiculous and absurd. Avoiding people who simply like to read their names on wikipedia is a good point - but it seems to have become an "idee fixe" here on the Danish sites when you're not able to distinguish between obsessive self-promoting and the intention to share knowledge. My work is known to Danish historians, but to much lesser or even no extend to other interested people in Denmark. Wikipedia - in other countries - is a way of giving everybody an idea, about what he could read to get information which is new to him: it's the idea of inter-national enrichment of knowledge which led my first steps into Danish wikipedia. I simply started with the information I could easily provide: my written contributions to Danish and Schleswig-Holstein history. Texts should have followed (my Danish isn't that great to be honest). But I think you've already noticed: this will never happen.

Regards,

Walpot (diskussion) 20. maj 2016, 17:32 (CEST)

Dear @Walpot:: I more or less agree with you - we should view every information as information, not as something biased because of the author. If whats written is POV, then there might be a problem, but if it is perfectly neutral, I see no problem. But I do know, that is not generally acceptable in all of da.wiki. I still hope, that you would love to contribute to this wiki - I'm sure it would be beneficial for us :) mvh Tøndemageren (diskussion) 21. maj 2016, 10:32 (CEST)
There are no reasons to lessen the policy, quite in opposite. There are already way to many people, who only writes about themselve. They all claim it to be information, but in reality their only interest is to promote themselve. Furthermore you can't be neutral regarding yourself. People tends to overestimate themselve and writes a lot of biased texts. And some times we have people, who get very negative, when they can't get their way. --Dannebrog Spy (diskussion) 21. maj 2016, 13:01 (CEST)
Just to clarify this is about using the material published by a researcher, not about the researcher himself. Furthermore the subject at hand has very few resources available, so finding other sources is not really much of an option. Best regards Vrenak (diskussion) 21. maj 2016, 13:06 (CEST)
But we have measures to take, if we think the written article/text is promotion rather than encyclopedic. Sometimes, we actually could just rewrite what they have written, because some of those who do that, are in fact notable. And the question in hand, is not whether or not you should write about yourself, the question is, should you be able to use yourself as a source. And cannot see why that is a problem... it would be great to get leading scientist to write about their field too, even if they would have to use their own scientific articles to do so. mvh Tøndemageren (diskussion) 21. maj 2016, 13:09 (CEST)
if Walpot had written something in the various articles, and not just put his own books under the sources or literature, it might been looked at in a different way (for eksempel)---Zoizit (diskussion) 21. maj 2016, 13:18 (CEST)
That, of course, is promotion in more or less it purest form, which of course is not allowed. Had the user written something, where it would be appropriate to use the books as a sources, that would be a different matter. mvh Tøndemageren (diskussion) 21. maj 2016, 13:21 (CEST)


Sortering af biografier[redigér wikikode]

I stilmanualen, på kategorihjælpesiden og på dokumentationssiden for Skabelon:FD har vi vejledning til sortering af biografier i kategorier.

Hovedreglen er sortering efter familienavn og derefter fornavn. Og det er jo fint, men der er en stribe undtagelser/særregler, som bør huskes:

 • Kinesere og ungarere sætter familienavnet først (men typisk vil vi andre bytte ungarernes navne om, så de passer med vores mønster)
 • Islændinge har generelt ikke familienavne, men benytter patronymer (og sommetider metronymer)
 • En række folkeslag, herunder javanesere, benytter generelt kun ét navn
 • Kongelige kendes typisk under (titel,) fornavn(, nummer) og land
 • Kunstnere har undertiden pseudonymer, som de er bedst kendt under

Vores sorteringsnøgler skal naturligvis respektere disse kulturelle træk. --Palnatoke (diskussion) 21. maj 2016, 12:08 (CEST)

Islændinge bruger både patronymer/metronymer og familienavne. Ca. 20-25% af vores artikler med tilknytning er familienavne. For at kunne håndtere det bør det mærkes om, hvad det er for et gruppe af navne. På enwiki bruges en:Template:Icelandic name for at kunne håndtere det. Og det kan også bruges på andre navnetraditioner. Ellers hvis det ikke er angivet, så må det sidste led som udgangspunkt være familienavn. --Steen Th (diskussion) 28. maj 2016, 10:43 (CEST)


ArticlePlaceholder på dansk Wikipedia?[redigér wikikode]

Skal vi (ikke) have ArticlePlaceholder på Den danske Wikipedia? Det er en funktionalitet der nu er slået til på Esperanto Wikipedia. Den tager information fra Wikidata og præsenterer det på den lokale Wikipedia. — Fnielsen (diskussion) 22. maj 2016, 14:02 (CEST)

Eksempel: https://eo.wikipedia.org/wiki/Speciala%C4%B5o:AboutTopic?entityid=Q21780539Fnielsen (diskussion) 22. maj 2016, 14:05 (CEST)
Hvis artiklerne altid vil se sådan ud, er det vel ikke en fordel for dansk Wikipedia? Dette eksempel følger på ingen måde stilmanualen. Derudover følgende spørgsmål: Vil artiklen være på dansk? Vil det fremgå, at det ikke er en rigtig artikel? Vil der fortsat være de nuværende muligheder for og adgang til at oprette en rigtig artikel, når man slår et ikke-eksisterende artikelnavn op? Vil henvisninger til artiklen fremstå som rød, blå eller en helt tredje farve? Hvis linket bliver farvet blåt, er der en risiko for, at man overser, at der ikke er en (rigtig) artikel med det opslagsord.
- Sarrus (db) d. 22. maj 2016, 14:12 (CEST)
Ideen er at skabe en side med lidt information, - det der nu kan trækkes fra Wikidata. Det vil ikke være en egentlig artikel. Vel snarere en række informationer i punktform. Information vil være på dansk i det omfang vi har oversat det det. — Fnielsen (diskussion) 22. maj 2016, 23:06 (CEST)
Som jeg forstår vil der ikke ændres på selve Wikipedia. Der hvor ArticlePlaceholder kommer ind er ved søgninger hvor Wikidata-emner der matcher søgningen bliver listet i bunden. Her er så link til ArticlePlaceholder-sider. Eksempel [3]. På ArticlePlaceholder-siderne er der en knap til at skabe en rigtig artikel. — Fnielsen (diskussion) 23. maj 2016, 21:40 (CEST)
Det lader til, at man ikke kommer direkte ind på placeholder-siden, hvis man søger på et opslagsord, der ikke findes, så det må også gøre sig gældende, hvis man klikker på et rødt link. Dermed havner folk ikke uforvarende på en side, der ser helt anderledes ud end Wikipedias (øvrige) artikler og som bryder med stilmanualen og som sikkert vil være på engelsk i 99% af tilfældene. Hvis dette er korrekt forstået, kan det vel ikke skade.
- Sarrus (db) d. 24. maj 2016, 08:35 (CEST)
Er det muligt at starte artiklen med noget i stil med: '''artikelnavn.''' Denne artikel mangler, det følgende er en opsummering af den information wikidata pt. har om emnet. -- Vrenak (diskussion) 27. maj 2016, 20:47 (CEST)Lille begyndelsesbogstav i noteskabeloner[redigér wikikode]

Jeg har skrevet et forslag om ændring af indledende begyndelsesbogstav på skabeloner der indsætter en lille hævet note, altså fx ændring af "x y[Hvor?] z" til "x y[hvor?] z".

Kommentarer på den pågældende side er velkomne.

--Jhertel (diskussion) 22. maj 2016, 16:51 (CEST)

Første redigeringer på den danske Wikipedia[redigér wikikode]

Jeg er blevet spurgt om de første redigeringer på den danske Wikipedia. Og jeg kan ikke helt forstå det. I artiklen Dansk Wikipedia står "Siden blev startet 1. februar 2002 af Christian List" (men jeg har ladet mig fortælle at man ikke skal stole på Wikipedia). Når jeg kikker på Christian List's ældste bidrag siger MediaWiki at den første er "11. mar 2002". Når jeg kigger på min egen ser jeg "11. feb 2002". Forsiden går tilbage til "10. sep 2002" [4]. "Danmark" er fra " 16. jun 2002" [5]. Hvis man tager "oldid = 1" får man "Amter" fra 26. mar 2002. Min redigering på Virtual Reality Modeling Language har oldid 368 selv om softwaren indikerer en dato før "Amter" [6].

Det virker besynderligt!? Er der nogen der har en forklaring? Mon det er pga. af skift i MediaWiki-softwaren? Er der nogen der har et bud på den første redigering på den danske Wikipedia? — Fnielsen (diskussion) 23. maj 2016, 21:15 (CEST)

MediaWiki version 1.1 kom i 2003. Kan der være tabt noget ved konverteringen fra UseModWiki til PhpWiki eller fra PhpWiki til MediaWiki? En anden mulighed er slettede bidrag, men der ser jeg ikke nogen. --Palnatoke (diskussion) 23. maj 2016, 21:43 (CEST)
Jeg har kigget på et database-dump med alle redigeringer i databasen. Jeg er kommet til samme resultat. Dog kan jeg se, at der var en konvertering den 8. oktober 2002, som ikke kan ses fra brugergrænsefladen. Og der er nogle revisioner, hvor jeg ikke kan se indhold, som jeg skal have set mere på. --Steen Th (diskussion) 23. maj 2016, 22:07 (CEST)


Bør vi bruge Wikidata mere i infobokse?[redigér wikikode]

Jeg har kigget en (meget) lille smule på Wikidata og hvad det kan, og det slår mig at der måske er en del at vinde på at udskifte diverse egenskaber i infobokse med skabeloner, der trækker direkte fra Wikidata. Jeg har ikke nogle konkrete eksempler, men jeg vil æde min hat på at der er en del infobokse derude hvorpå der figurerer forældede data - eksempelvis infobokse med befolkningstal på centralafrikanske republikker, borgmestre i obskure mexicanske landsbyer, eller basically enhver data, der vedrører 'seneste X'. Vi har nogle tapre wikipedianere, der er gode til at sørge for opdateringer, men jeg tænker at det vil være i alles interesse hvis vi kan pipe en del af dette over i Wikidata.

Derfor tænker jeg at det måske er en ide at begynde at konvertere dele af infoboksindhold til Wikidata-properties. Efter forbillede fra {{Officiel hjemmeside}} har jeg dd. oprettet {{statsoverhoved}}, og anvendt den til at angive den nuværende præsident i {{Infoboks land}} på Forenede Arabiske Emirater. På den måde er vi sikret at selvom vi måtte overse at der sker præsidentskifte i Emiraterne så vil infoboksen stadig være opdateret så længe nogen opdaterer Wikidata. Hvad synes I om den tilgang? Jeg tænker der er en lang vække infoboksværdier, som det vil være givtigt at rykke til Wikidata-skabeloner, og hvis folk er enige så vil jeg prøve at se om jeg kan lave en liste. Imidlertid vil jeg nok foreslå at vi så finder på et skabelon-præfiks til Wikidata-skabelonerne (på samme måde som vi har {{Infoboks xxx}}), for ellers er det sikkert et spørgsmål om tid inden der går kludder i navngivningen. --Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 24. maj 2016, 14:56 (CEST)

Jeg opdager nu at nogle skabeloner, såsom {{Infoboks MF}}, allerede gør brug af Wikidata. Er der et koordineret projekt omkring dette et sted? --Metalindustrien A/S (tidligere Lhademmor) 24. maj 2016, 15:05 (CEST)
Jeg synes at det ville være en god ide, især til som du nævner 'seneste X', jeg ved at {{Infoboks film}} henter data på Wikidata. --Zoizit (diskussion) 24. maj 2016, 15:16 (CEST)
Det efterlyste projekt hedder Wikipedia:WikiProjekt Wikidata og vil bestemt være et oplagt sted for koordinering. Som det ses er der flere ting på ønskeliste, for der er nogle tilfælde, hvor indsættelse af oplysninger fra Wikidata endnu ikke fungerer som ønsket. For eksempel er der problemer med datoer og flertydighed. Derimod fungerer det som regel fint med at hente navne på steder og personer. Det sparer en del arbejde ved oversættelse, så længe man ellers kan huske hvilke felter, der henter oplysninger, og hvad man selv skal indsætte. --Dannebrog Spy (diskussion) 24. maj 2016, 15:29 (CEST)
En er en god ide at arbejde hen imod det. Men der er problemer, som endnu ikke er blevet løst. Fx. har vi haft problemer med den nuværende borgmester i Allerød Kommune, hvor linket til artiklen med borgmesteren Jørgen Johansen er med parentes. Det medfører
* {{#property:P35}} bruger kun label, dvs der linkes til den forkerte person
* Der er skabelon {{wikidata}}. Den linker rigtig. Men der er registeret flere at de gamle borgmestre i wikidata og det styres af rankering, så den kun den nuværende borgmester skulle blive vist. Men det modulet håndtere det ikke, så den viser også alle tidligere borgmestre. Det kræver noget kodning af et lua-modul for at håndtere det.
Bemærk - pil ikke - det er et godt eksempel. Vi har brugt meget god tid på at finde ud hvad problemet er. De samme problemer vil statshoveder også ramme. Dog synes jeg ikke om at pakkke det ind i skabeloner. Vi kan kalde {{#property:P35}} eller et modul direkte. Jeg har flere andre problemeksempler.
Jeg har også tanker om en task-force, som dog kigge på bredt på skabeloner og moduller. Og Wikipedia:WikiProjekt Wikidata kan også bruges. --Steen Th (diskussion) 24. maj 2016, 15:42 (CEST)
Jeg bør også kommer med et godt eksempel. {{Infoboks film}} henter fra wikidata, hvis det ikke er angivet i infoboksen. Fx. Ratatouille (film) er alle de medvirkede hentet fra wikidata og man kan se hvem vi har artikler med eller ej. Derudover er id'erne for scope og imdb også hentet fra wikidata. --Steen Th (diskussion) 24. maj 2016, 16:27 (CEST)
Mere input.
* Listen Bruger:Steenth/Autoliste/Statsledere bruger jeg til at tjekke om der kommet label på relevante personer, som kunne bruges på lande infobokse.
* Det er en liste over skabeloner, som allerede bruger wikidata:
Derudover bruges wikidata meget med Modul:Cycling race
Jeg håber at det input kunne give mere overblik over hvad der allerede er. --Steen Th (diskussion) 26. maj 2016, 16:01 (CEST)


Europeana 280 slutspurt[redigér wikikode]

Europeana Art history challenge (Europeana 280) har deadline i morgen. Det er stadig muligt at komme på pointtavlen, og så vidt jeg kan se kan man også få en pengepræmie hvis man er en tilpas hurtig oversætter. Det er kun teoretisk muligt at blive den overordnede vinder, da der er en række internationale wikipedianere der har være særdeles aktive. Men der er to nationale vindere med dertil knyttet mindre pengepræmie, og mens Villy Fink Isaksen ikke kan slås, så vil jeg mene at andenpladsen stadig kan indhentes (hvis ellers pointtavlen er ajourført). Dette kan (lettest) gøres ved at man oversætter tre artikler om kunstværker opført på konkurrencens side. Eventuelt kan man forsøge sig med Wikimedia Norges parallelkonkurrence "Best quality newly created article of a Norwegian artwork into any language Wikipedia". Fnielsen (diskussion) 29. maj 2016, 20:34 (CEST)

Danmark har længe ført som det land der har haft flest artikler om vores kunstværker, se her. 60 Wikipedia artikler er det blevet til indtil videre. Desværre har svenskerne i de seneste dage taget over og har nu tre flere (først Skåne så Europeana!). Stort set alle lavthængende frugter er taget, - dansk og engelsk. Vi mangler dog Ti kvinder fra Strasund. Med en dansk artikel om dette kunstværk vil vi komme på 61 artikler. Dertil mangler vi nogle folk der kan sprog udover dansk, engelsk og spansk. Så vidt jeg kan se er vore kunstværker ikke beskrevet på fransk, - for eksempel. — Fnielsen (diskussion) 29. maj 2016, 20:34 (CEST)


Fodbold på Wikipedia[redigér wikikode]

Jeg har bemærket, at der ofte i diskussioner og debatter på Wikipedia fremføres argumenter om, at vi har alt for mange artikler om fodboldklubber, fodboldspillere og fodboldrelaterede emner, ligesom der til tider argumenteres med, at de mange artikler om "ukendte" fodboldspillere skulle indebære, at der lempes på kriterier om andre biograferede.

Følger man lidt med på dansk Wikipedias daglige "Top 100", får man et ret godt overblik over, hvad Wikipedias brugere rent faktisk læser og ikke mindst, hvordan Wikipedia bliver brugt. I den forbindelse er det interessant at se, hvor mange der rent faktisk læser fodboldrelateret stof. Dagen i dag (den 30.5.16) har 28 fodboldartikler blandt de 100 mest læste. Så det kan formentlig konkluderes, at fodboldstof er endog meget efterspurgt. Kendetegnende er det i øvrigt, at Wikipedias brugere tilsyneladende benytter Wikipedia til at skaffe sig baggrundsviden om aktuelle begivenheder.

Det er ikke så meget for at starte debat for eller imod fodbold (eller Paridise Hotel, der også er meget populær), men derimod blot for at pippe lidt om noget så ufint som læsertal. :-) Pugilist (diskussion) 30. maj 2016, 11:07 (CEST)

Thumbup.svg, tak for statistikken, jeg ved, jeg aldrig kommer til at skrive om fodbold eller Paradise Hotel, men jeg kan da håbe på, at når de brugere, der har læst om fodbold på da wiki, men ønsker at vide noget om Sovjetunionen, husker at det er på wikipedia, man henter information! Ære Være Vores foboldskribenter! mvh Per (PerV) (diskussion) 30. maj 2016, 11:38 (CEST)
Lige præcis. Det kunne jo nemlig være, at de måske lidt yngre læsere via fodbold, paradise og popsangere lærer Wikipedia at kende som et relevant medie, der kan bruges, når der skal hentes information om andre (måske "finere") emner. --Pugilist (diskussion) 30. maj 2016, 12:00 (CEST)
Nemlig ja, det er jo en god indfaldsvej for de yngre læsere at lærer Wikipedia at kende og 1000 tak til de personer som skriver om sport --Zoizit (diskussion) 30. maj 2016, 12:15 (CEST)
Symbol comment vote.svg Kommentar Det er påfaldende, at der er forskel på da-wikis og en-wikis toplister. Må betyde at det mest er fodboldartiklerne på da-wiki at folk har interesse i, mens man går til en-wiki, hvis man søger andre emner. --Madglad (diskussion) 30. maj 2016, 12:58 (CEST)
Interessen på dawp synes i høj grad at være styret af aktuelle begivenheder i danske medier og af sendefladen på de store tv-stationer. Det giver selvsagt nogle andre præferencer end på enwp, der formentlig tilgås af et langt mere globalt publikum. Grundet vor begrænsede ressourcer er fodboldartiklerne på dawp oftest mindre fyldige end på enwp, så det er lidt pudsigt, at det netop er fodbold, der læses om her. Der er nok i høj grad et spørgsmål om fortrolighed med sproget. --Pugilist (diskussion) 30. maj 2016, 13:47 (CEST)


Referenceløs[redigér wikikode]

Norsk Wikipedia har en skabelon no:Mal:Referanseløs. Jeg synes at dansk Wikipedia kunne bruge en tilsvarende skabelon. Teksten kunne fx være:

Denne artikel indeholder en liste over kilder, litteratur eller eksterne links, men enkeltoplysninger lader sig ikke verificere, fordi der mangler konkrete kildehenvisninger i form af fodnotebaserede referencer. Du kan hjælpe til med at tjekke oplysningene mod kildemateriale og indlægge referencer. Oplysninger uden kildehenvisning i form af referencer kan blive fjernet. Se Skabelon:Referenceløs for mere information.

(Direkte oversættelse fra norsk). Visse artikler har netop dette problem, og vi mangler en passende skabelon, da {{kilder}} dækker det dårligt. Hvad mener folk? --Madglad (diskussion) 30. maj 2016, 23:12 (CEST)

Den skabelon har faktisk eksisteret siden 2009: Skabelon:Henvisninger. Men det kunne godt være en ide at udvide den tilhørende dokumentation med stof fra norsk. For på den ene side dækker skabelonen over et reelt problem, men på den anden side er der mange tilfælde, hvor generelle kildeangivelser er fuldt tilstrækkelige. --Dannebrog Spy (diskussion) 30. maj 2016, 23:46 (CEST)
Jeg synes det er et glimrende forslag. Det er fint med kilder, men det er vigtigt at kunne verificere de enkelte udsagn, så læserne ikke skal grave 4-5 bøger igennem fra ende til anden for at finde ud af, hvor de enkelte oplysninger stammer fra. Toxophilus (diskussion) 31. maj 2016, 08:26 (CEST)


Medwiki[redigér wikikode]

Medwiki er blevet oprettet med 5500 sider, som stort set mangler på den danske Wikipedia og som jeg synes burde være på den danske Wikipedia, se Medwiki...det er efter min mening fuldstændigt fjollet at have en separat Medwiki, når dens indhold overordnet set burde ligge i Wikipedia...er der nogen der har taget kontakt med folkene bag Medwiki for at få dem til at samarbejde?? Vides det om der er copyright på Medwiki??Drlectin (diskussion) 31. maj 2016, 16:18 (CEST)

Deres koncept er dog anderledes - de tilbyder ikke umiddelbart at enhver kan registrere sig og editere deres wiki. --Honymand (diskussion) 31. maj 2016, 22:02 (CEST)
Jeg tænker bare, hvad er forskellen på denne Wiki samt alle de andre 1000 wikier rundt på nettet? --SimmeD (diskussion, bidrag) 31. maj 2016, 22:06 (CEST)
Bemærk: Wikipedia:Sletningsforslag/Medwiki. --SimmeD (diskussion, bidrag) 31. maj 2016, 22:20 (CEST)