Bruger:Andreas Müller/Adventistteologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi


Adventistteologien voksede frem i et kristent miljø i USA, og var præget af bl.a. puritanisme, wesleyanisme og restorationisme.

De tidligste adventister var præget af puritanismen, og en hel del, bl.a. Ellen White, var metodist. James White og Joseph Bates var medlemmer af "Christian Connection"

Tanken om, at adventisterne er med til at videreføre reformationen har ..., og dele af den radikale reformation bliver set som videreført i troslæren. Anabaptisterne ...

I tiden efter den store skuffelse blev milleritterne spredt og ... i mange forskellige retninger.

Tanker om Jesu gerning i helligdommen kom i høj grad fra den puritanske tankegang, der var fremherskende i New England. Adventister gør dog klart, at gerningen er delt i to dele, og lægger Kristi domsgerning inden genkomsten.

Fra puritanerne kom også vægten på at helligholde sabbatten (dog som søndagen). Dette er til forskel på en europæisk, statskirkepræget tilgang til sabbatshelligholdelse, hvor det mere ses som en hviledag.

Tanken er, at det er i den enkelte troendes gudsforhold, frelsen formidles.

William Miller var selvstuderet tilhænger af deisme.


Tidlige adventister havde i høj grad et semi-ariansk syn på guddommen, altså at Jesus på et tidspunkt havde en begyndelse.

Forholdet til Ellen G. White[redigér | rediger kildetekst]

Fra tidspunktet omkring 1888 begyndte G.I. Butler og andre at søge i Ellen Whites skrifter for svar, og på den møde bruge hende til at afgøre bibelske spørgsmål.

Hun kommer med en udtalelse, 1888 materials kap. 105: "Vi er stor fare, hvis vi begynder at holde med gamle ideer i stedet for at gå til Bibelen. ..."

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

På sporet af adventismen, DB Haps fra engelske wikier, fx om Miller