Havemontbretia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Crocosmia × crocosmiiflora)
Havemontbretia
Havemontbretia i blomst Foto: C. T. Johansson
Havemontbretia i blomst
Foto: C. T. Johansson
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Liliopsida (Énkimbladede)
Orden Asparagales (Asparges-ordenen)
Familie Iridaceae (Iris-familien)
Slægt Crocosmia (Montbretia)
Hjælp til læsning af taksobokse

Havemontbretia (Crocosmia × crocosmiiflora) er en plante i slægten Montbretia i Iris-familien. Den er en kunstigt fremavlet hybrid mellem arterne Crocosmia aurea og Crocosmia pottsii. Planten er fuldt hårdfør i Danmark og bruges ofte som prydplante i haver og parker. Desuden ses blomstrende stængler til salg som snitblomster.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Havemontbretia er en flerårig, urteagtig plante, en staude, som har oprette til overhængende stængler. Planten danner en grundstillet tue, der består af smalle og græslignende blade. Det helrandede blad er helrandet og linjeformet med v-formet tværsnit, og det har en kraftig midterribbe. Begge bladsider er lysegrønne. Blomstringen foregår i juli-september. Blomsterne er samlet i endestillede aks med uregelmæssige, orangerøde blomster. Frugterne er knudrede kapsler, der hver rummer et par sorte frø.

Rodsystemet består af en lodret knold, der bærer talrige smårødder.

Hjemsted[redigér | rediger kildetekst]

Planten er en hybrid, så man kan ikke udpege noget egentligt hjemsted. Den danner ofte spiredygtige frø i bl.a. Portugal, Frankrig, Irland, Storbritannien og (efter varme somre) også i Danmark.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Eckehart J. Jäger, Friedrich Ebel, Peter Hanelt og Gerd K. Müller (udg.): Rothmaler Exkursionsflora von Deutschland, bind 5: Krautige Zier- und Nutzpflanzen 2008, ISBN 978-3-8274-0918-8.