Diskussion:Last (afhængig)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Jeg ikke overbevist om, at der er nævneværdig forskel mellem last og det ganske vist lidt mere religiøst betonede synd; ville det give mening at ændre denne artikel til at pege på synd i stedet? Dette også i lyset af, at lastens modpol nævnes at være dyd, der netop angives at være et religiøst eller moralfilosofisk begreb. Som artiklen er nu, tænker jeg i hvert fald at den er for tynd til at stå alene. Andre tanker? --Medic (diskussion) 21. maj 2020, 13:27 (CEST)[svar]


Er pointen ikke, at der lige netop er religion til forskel mellem last og synd, og at ordet last derfor har en selvstændig betydning. Især efter at samfundet bliver mere sekulært Se fx definitionen. på store danske:

Last, (oldn. löstr 'skade, fejl'), hang til det forkerte, især til umoralske, onde eller syndige handlinger. Som modbegreb til dyd spillede last en rolle i antikkens etik. For Aristoteles var dyd en midte mellem to laster. I middelalderen sattes last lig med synd. Arbejdet med lastekataloger mundede ud i læren om de syv dødssynder. Efter oplysningstiden gled begrebet ud af etikken og er først ved at vende tilbage fra 1900-t.s slutning. (Thomassen, Niels: last - kritisabel adfærd i Den Store Danske på lex.dk. Hentet 21. mai 2020 fra https://denstoredanske.lex.dk/last_-_kritisabel_adf%C3%A6rd)

Ingmar~dawiki (diskussion) 21. maj 2020, 13:50 (CEST)[svar]