Diskussion:Stød (lingvistik)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Diskussion:Stød (sproglyd))

Kan man virkelig kalde stød en konsonant?

{Jeg glemte i sin tid at signere dette indlæg, men det var fra en tid hvor der i artiklens begyndelse stod: Et stød er en konsonant, der ikke har sit eget bogstav på dansk. Det er heldigvis ændret nu. /JeppeSN 14. dec 2005 kl. 11:10 (CET)}

Nej, inte så vitt jag förstått Basbøll's The Phonology of Danish. Stød är en sorts laryngalisering och uppträder så vitt jag vet aldrig som en glottal klusil (glottal stop). Problemet är att Dania, det fonetiska alfabet som används enbart för danska, skriver ut stød med IPA's motsvarighet till en glottal klusil. I IPA skriver man det genom symbolen för en glottal klusil, fast upphöjd för att visa att det inte är ett eget segment, utan en suprasegmental kvalité.
Jag skulle rekommendera att någon bekräftade påståendet om att stød i mycket tydligt tal verkligen kan vara en regelrätt klusil.
Peter Isotalo 14. dec 2005 kl. 01:03 (CET)
Det er mit indtryk, at stød ikke i normal, fortløbende tale har karakter af et selvstændigt segment, men i stedet blot er en koartikulatorisk størrelse. I meget tydelig tale, kan det dog godt optræde som et selvstændigt segment, tør jeg vove at påstå. Vice 14. dec 2005 kl. 02:40 (CET)
Jag har läst Basbøll lite nogrannare och han nämner att i västjysk så kan stød uttalas med något som är likt en glottal klusil eller någon sorts pre-glottalisering, men då uttrycks också stød i ett system som avviker något från övriga danska dialekter. Han skriver också att på Ærø uttrycks stød/icke-stød med en form av ordaccenter som i norska och svenska. Han hänvisar till Ejskjær (1990) för mer information. Däremot beskriver han aldrig stød i rigsdansk och Københavndialekt som något annat än något rent suprasegmentalt ens i övertydligt tal.
Peter Isotalo 6. jan 2006 kl. 15:07 (CET)

Hvor kom disse fakta fra? Fra Hansen 1943 eller hva'? Jonathan

Stød i Fynsk og Jysk[rediger kildetekst]

Findes stød i østjyske dialekter og i fynske dialekter? Jeg har hørt mange jyder og fynboer og jeg synes ikke de har stød i deres sprog. (Skrev 83.254.174.231 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Man har glemt den mest subtile: Hr. Møller er møller. Det er vist kun danskere, som kan høre forskellen.