Flerårig Brudeslør

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Flerårig Brudeslør ?
Flerårig Brudeslør (Gypsophila paniculata) Foto: Pipi
Flerårig Brudeslør (Gypsophila paniculata)
Foto: Pipi
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Caryophyllales (Nellike-ordenen)
Familie: Caryophyllaceae (Nellike-familien)
Slægt: Gypsophila (Gipsurt/Brudeslør)
Art: G. paniculata

Flerårig Brudeslør (Gypsophila paniculata) er en flerårig, urteagtig plante med en busket vækst og store, løse blomsterstande med små, hvide blomster. Planten dyrkes i haverne og bruges i blomsterbinderiet.

Kendetegn[redigér | redigér wikikode]

Flerårig Brudeslør er en flerårig, urteagtig plante med en buskformet vækst. Den danner en roeagtigt fortykket pælerod på op til 2,4 m længde. Stænglerne er oprette, hårløse og forgrenede. Bladene er modsatte, lancetformede med hel rand og tydelig spids. Blomstringen foregår i juni-september, hvor man finder blomsterne samlet i løse, endestillede stande. De enkelte blomster er 5-tallige og regelmæssige med hvide (eller sjældent: lyserøde) kronblade. Frugterne er kapsler med flere frø.

Planten når en højde på 50-90 cm og en noget større bredde. Rodnettet består af en meget dybtgående, roeformet pælerod (op til 2,40 m lang) og forholdsvis få siderødder. Hele toppen af planten tørrer ind om efteråret, og når den løsnes fra roden, ruller den med vinden, hvorved frøene spredes.

Udbredelse[redigér | redigér wikikode]

Flerårig Brudeslør har sin naturlige udbredelse i Lilleasien, Kaukasus, Sibirien, Centralasien, Kina og Østeuropa. Desuden er planten forvildet fra dyrkning i bl.a. Tyskland, de Baltiske lande, det meste af Nordamerika samt Brasilien. I Danmark ses den dyrket i mange haver og parker, og blomsterstandene bruges som "staffage" i buketter.

Arten er knyttet til lysåbne og varme voksesteder (steppe) med veldrænet, kalkrig bund. I de nordlige, russiske steppeområder vokser arten i et træløst landskab (bortset fra øer af pionerarten Bævre-Asp) sammen med bl.a. Androsace elongata (en art af Fjeldarve), Bjerg-Rørhvene, Bleg Kongelys, Bævre-Asp, Centaurea ruthenica (en art af Knopurt), Gul Skabiose, Gul Snerre, Guldstjerne (flere arter), Hårtot-Fjergræs (og flere andre arter), Lathyrus pannonicus (en art af Fladbælg), Sommer-Anemone, Stakløs Hejre, Sølv-Hindebæger, Tråd-Pæon, Tulipan (flere arter) og Vår-Adonis[1]

Note[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Beth Chatto gardens: The Large-Tufted Feather-Grass Steppes of Russia(Engelsk)-sproget oversigt over blomstrende planter i de russiske stepper


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: