Gospel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Et gospel-kor

Gospel er en kirkelig musikgenre udviklet i "sorte kirker", dvs. forsamlinger, hvor medlemmerne var sorte – i USA. Gospel kan fremføres af kor eller som solosang, ofte vokalt eller med et enkelt akkompagnement. Den er nært beslægtet med spirituals og blues-musikken og har forgreninger til pop og rock.

Ordet gospel kommer fra det engelske ord for evangelium og det meste af gospelmusikken må betragtes som religiøs. Der findes dog undtagelser, som for eksempel gruppen Weather Girls. Et par af de mest kendte ældre udøvere af gospelmusikken er sangerinden Mahalia Jackson og Elvis Presley. En meget populær nyere gospelsanger inden for det religiøse område af faget er Andrae Crouch. Den kendte gospelgruppe Take 6 kan også nævnes i den forbindelse.

Som eksempel på en af de nyeste og mest populære gospelartister og komponister bør nævnes Kirk Franklin. Han optrådte f.eks. live med sit kor ved TV-transmissionen af Nelson Mandelas begravelse.

En gren af gospelmusikken har været brugt med henblik på gademission, det er gospel sunget af en guitarist, der spiller og synger gospelsangene i den gængse bluesstil, her skal nævnes Blind Willie Johnson og Reverend Gary Davis.

I Danmark har gospelgenren i høj grad været benyttet som koncertmusik ved kirkekoncerter og repræsenteret af solister som Etta Cameron og Marie Carmen Koppel. Af andre navne bør nævnes komponisten Hans Christian Jochimsen, som er efterspurgt korleder ved workshops i bl.a. Tyskland og Norge. En betydningsfuld pioner inden for gospelkor er organisten Peter Steinwig, der har ledet gospelkoret Kefas siden 1975. Af andre pionerer kan nævnes radiomanden Georg Julin, som op gennem firserne og halvfemserne var idémand til flere store gospelbegivenheder rundt i landet.

I kristelige kredse anvendes ordet ofte som betegnelse for rytmisk musik med kristne tekster.

Wikimedia Commons har medier relateret til: