Kategoridiskussion:Danske kirker

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Efterhånden kunne det vist være på tide at få delt denne kategori lidt op i underkategorier, da der nu er over 150 artikler i kategorien. En naturlig inddeling kunne jo være i stifter, men der er selvfølgelig også andre muligheder. --Heelgrasper 24. feb 2006 kl. 00:06 (CET)

Problemet er vanskeligt - vi har mange geografiske opdelinger.
  • Stifter ville nok være det mest logiske, men bruges mest inden for kirkeorganisationen, som har deres eget system på www.sogn.dk ; det vil også stadigvæk blive store kategorier, efterhånden som de fleste kirker kommer med (:-))
  • De kommende regioner vil også være for store, og der vil gå lang tid før de bliver brugt til at orientere sig efter.
  • De nuværende amter kunne bruges ( Vil også stadig give store kategorier), men bruges mest i politisk/administrative sammenhænge.
Det fører frem til den løsning jeg foretrækker : At vi kategoriserer kirkerne, så de følger sogneartiklerne i Danmarks amter (1793-1970) --> [[xx Amt]]; Der er i den periode 24 amter, hvilket giver en mere passende størrelse på kategorien, og jeg er overbevist om at der vil gå længe før lokalhistorisk interessede holder op med at bruge den opdeling - mig bekendt er der ingen planer om en opdatering af Trap Danmark (?). vh. Nico 25. feb 2006 kl. 11:54 (CET)

Stifterne har ganske rigtigt den ulempe, at de mest naturligt bruges ved folkekirkerne. Eftersom stifterne har en geografisk udstrækning kan de også bruges ved andre kirker, men her løber man så ind i, at det er vanskelligere lige at finde ud af, hvor artiklen hører hjemme. Og at det kunne misforståes i retning af, at kirkerne administrativt til i det pågældende stift.

Fordelen ved stifterne er, at stiftet er angivet ved de kirkeartikler, der benytter Skabelon:Kirke. Dermed er det forholdsvis let at at omkategorisere disse artikler. Og når vi nu alligevel er ved at dele kategorien op kunne det være, at vi skulle oprette særlige kategorier for de forskellige frikirker (evt. skal der så også være en kategori for "danske folkekirker" eller lignende, der i alt væsentligt vil være det samme som denne kategori, minus de få frikirkebygninger, der har artikler nu). Fx er det vist overskueligt at holde alle pinsekirker i én kategori, hvis man ser på antallet her, og noget lignende gælder vist de øvrige frikirker.

Hvis vi skal bruge en anden opdeling end stifter er jeg nok tilbøjelig til at mene, at folk har lidt svært ved forholde sig til de gamle amter. Den opdeling bruges dog vistnok på Commons mht. kirkebillederne, og det er selvfølgelig en fordel, at vi bruger samme opdeling som dér (og som mange lokalhistorikere m.m.). De nye regioner er ganske vist ret store, men til gengæld kunne man jo så på et tidspunkt dele yderligere op efter de nye kommuner. Lidt skønsmæssig statistik: Der er 98 nye kommuner og ca. 2000 folkekirker i Danmark, hvilket i gennemsnit vil give "kommunekategorier" med godt 20 kirker i hver. Der vil selvfølgelig være store ujævnheder, men rent umiddelbart vil jeg ikke tro, at der vil komme "kommunekategorier" med mindre end 10 kirker, når alle kirker har fået en artikel, og næppe nogen med over 100 kirker. --Heelgrasper 25. feb 2006 kl. 14:58 (CET)

Der er vel ikke noget i vejen med at kategorisere både til stift og gl. amt - det er sådan det er i sogneartiklerne også. Hvad angår at kategorisere i de nye kommuner er det vanskeligt sålænge vi opererer med både gamle og nye navne parallelt. -- Nico 26. feb 2006 kl. 11:15 (CET)
Som eksempel og forsøg har jeg prøvet med et par ekempler. Se: Aars Kirke og Aggersborg Kirke. Stift og Amt kan hentes fra tilsvarende Sogneartikel, hvor man kan kopiere kategorierne over - ændre sogn til kirke, og så har man de korrekte kategorier, og sogn og kirke bruger samme struktur. [[Kategori:Kirker i X Amt]] skal så linkes til Kategori:Danmarks amter (1793-1970), og [[Kategori:Kirker i Viborg Stift]] skal linkes til Kategori:Stifter i Folkekirken . Er det en brugbar model ? -- vh. Nico 8. mar 2006 kl. 10:45 (CET)

Det virker som en udmærket løsning på mig og den er jo også magen til modellen for sognene. Jeg har kun nogle mindre bemærkninger:

  • Der bør i de nye kategorier være en kort introduktionstekst, hvor der bl.a. linkes til artiklerne om henholdvis stift og amt. Ved stift bør det måske også lige bemærkes, at der opereres med de nuværende stifter, da størrelserne af nogle af dem har ændret sig helt op i 1900-tallet.
  • De nye kategorier skal selvfølgelig også være underkategorier til denne kategori, hvad de vist ikke her lige nu.
  • Det er vel mest naturligt, at vi i de nye kategorier – i det mindste stift-kategorierne – kun anbringer kirker inden for Folkekirken. Det bør nok i så fald kort fremgå i kategori-beskrivelsen (om det er nødvendigt i navnet ved jeg ikke) og der bør nok (som jeg har nævnt ovenfor) laves nogle kategorier til de forskellige andre kirker. For tiden er der vist fx en lille gruppe artikler om katolske kirker, som kunne få deres egen kategori (navngivet Kategori:Danske katolske kirker eller lignende). --Heelgrasper 8. mar 2006 kl. 23:09 (CET)