MG (bilmærke)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra MG Cars)
MG
Morris Garage i Oxford, hvor MG-mærket opstod
Virksomhedsinformation
Selskabsform Aktieselskab Rediger på Wikidata
Branche Bilindustri Rediger på Wikidata
Grundlagt 1924 Rediger på Wikidata
Grundlægger William Morris, 1st Viscount Nuffield Rediger på Wikidata
Opløst 1972 Rediger på Wikidata
Hovedsæde Oxford, Storbritannien Rediger på Wikidata
Produkt Bil Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
For alternative betydninger, se MG. (Se også artikler, som begynder med MG)

MG er et britisk bilmærke grundlagt i 1920'erne af Cecil Kimber.[1] MG-mærket ejes i dag af kinesiske SAIC Motor, der fremstiller biler i Kina under mærket. Da MG var et britisk mærke, var MG mest kendt for sine tosædede åbne sportsvogne, men der blev også fremstillet sedaner og coupéer under mærket. I dag sælges kinesiske elbiler og hybridbiler under MG-mærket.

MG Cars har rødder tilbage til Morris Garages, der var et salgs- og servicecenter i Oxford tilhørende William Richard Morris, grundlæggeren af Morris Motors. Lederen af Morris Garages, Cecil Kimber, foretog en række justeringer af standardbilerne Morris Oxford og tilføjede MG Super Sports på bilernes front. I 1930 blev stiftet et selskab, M.G. Car Company Limited ejet af William Richard Morris personligt indtil 1. juli 1935, hvor han overdrog MG Cars til sit selskab Morris Motors Limited.

Mærket har gennem sin levetid haft mange ejere. William Richard Morris' selskaber (inkl. MG Cars) blev i 1952 fusioneret med Austin og blev til British Motor Corporation Limited (BMC). BMC blev i 1968 fusioneret ind til British Leyland Motor Corporation (BLMC). MG-mærket blev anvendt af BLMC's efterfølgere: British Leyland, Rover Group ejet af BMW, der i 2000 solgte MG Rover Group til et konsortium, der gik konkurs med mærket i 2005. MG-mærket blev med andre af MG Rovers aktiver købt af Nanjing Automobile Group, der blev fusioneret ind i kinesiske SAIC i 2007. SAIC påbegyndte i 2007 produktion af biler i Kina under MG-mærket. Den første kinesiske MG blev introduceret i Europa i 2011 under navnet MG 6.

Bilmodeller[redigér | rediger kildetekst]

  • Sportsvogne
En MG Morris Oxford 14-28 fra 1925
MG TF Midget (1955)


Kinesisk MG e6

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Adams, Keith. "MG: A potted history". AROnline. Hentet 9. maj 2011.
  2. ^ a b "Austin Rover Online". Austin-rover.co.uk. Hentet 2011-01-06.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]