Processor sokkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Socket 370 processorsokkel, en ZIF PGA, sokkel
Socket A (også kendt som Socket 462)

En Processor sokkel ofte også bare kendt som en Socket eller CPU Socket, er et mekanisk komponent der giver mekanisk og elektronisk forbindelse mellem en enhed (ofte en microprocessor) og en printplade. Dette tillader en CPU at blive udskiftet uden de samme risiko som ofte bliver introduceret ved brug af lodnings værktøjer.

Typiske sokler benytter "klammere" der er designet til at anvende en konstant kraft, som skal overkommes når en enhed er indsat. Chips med mange pinouts, benytter enten Zero-Insertion Force (ZIF) eller Land Grid Array (LGA) sokler i stedet. Dette design anvender et tryk når enten et håndtag (ZIF) eller en overflades plade (LGA) er trykket ind på plads. Denne metode sikre overlegnet mekaniske fastholdelse samt nedsætter risikoen for at bøje processor pins, når man indsætter nye processorer i sokler.

Processor sokler benyttes til desktop og server computere (bærbare benytter ofte et SMT design) fordi de tillader nem adgang til at skifte komponenter, benyttes de også ofte til at teste nye kredsløb.

Funktion[redigér | redigér wikikode]

En processor sokkel er ofte lavet af plastik eller metal, løftestang eller lås, og metal kontakter til hver "pins" eller "lands" på processoren. De fleste sokler har pile eller andet for at vise hvordan processoren skal placeres i/på soklen. Processorer med en PGA indpakning lægges ind i soklen og låses. Dette skaber en effekt der fysisk sikre processoren og de elektroniske kontakter mellem processorens pins og soklen. I tilfælde af LGA sokler, placeres processoren på soklen og der trykkes på en løftestang der låser processoren fast. De fleste processorsokler er lavet til at kunne modstå vægten af en køleplade. Soklen skal beskytte processoren fra kølepladens eventuelle vægt (ofte er køleplader meget tunge når de sammenlignes med processorens) specialt under installation og fjernelse, imens også sikre at kølepladen har en god termisk kontakt til processoren.

Processor sokler har den fordel over at placere processorer direkte til printpladen at det gør en processor lettere at skifte i en eventuelt situation af en opgradering af- eller fejlet processor. Processoren er ofte det dyreste komponent i et system, men prisen på sokler er relative lave hvilket gør at de er populære blandt system fabrikanter.

En processor sokkel kræver ikke blot god elektrisk kontakt med processoren, men skal også været lodet fast til printpladen hvilket soklen berører. [1]

Slotkets[redigér | redigér wikikode]

Slotkets er speciale adaptere der benyttes så man kan bruge sokkel processesring i bus-kompatible bundkort.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ LGA Sockets. Amphenol. Hentet 2009-04-26.