Samfylkingin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Samfylkingin («Socialdemokraterne» eller «Enhedsfronten» eller «Alliancen») er et socialdemokratisk parti i Island. Partiet er et resultat af en sammenslutning af fire partier; det socialdemokratiske Alþýðuflokkurinn, Kvindelisten (Samtök um kvennalista), Folkealliancen (Alþýðubandalagið) og den nationale bevægelse Þjóðvaki.

Partiet stillede op med en fælles liste til altingsvalget 1999, selv om partiet formelt set ikke blev etableret før i maj 2000.

Sammenslutningen var et forsøg på at forene centrum-venstre i islandsk politik for at skabe en modvægt til Sjálfstæðisflokkurinn (Selvstændighedspartiets) dominerende rolle i Islandsk politik. Partiets leder er Jóhanna Sigurðardóttir, der blev valgt som partileder 28. marts 2009. Fra 2005 og til Sigurðardóttir overtog i marts 2009 var Ingibjörg Sólrún Gísladóttir partileder, og Gísladóttir har blandt andet en fortid som ordfører (borgmester) i Reykjavík.

Efter altingsvalget 2007 dannede Samfylkingin og Selvstændighetspartiet en fælles regering, som i januar 2009 ophørte på grund af regeringens rolle i bankkrisen, og uden valg dannede Samfylkingin og Venstre-Grønne en mindretalsregering med Jóhanna Sigurðardóttir som regeringsleder. Altingsvalget 25. april 2009 faldt ud til den hidtidige mindretalsregerings fordel, og Jóhanna Sigurðardóttir kunne fortsætte som regeringsleder.

Partiledere[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]