Sozialistische Arbeiterpartei

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Det socialistiske arbejderparti, Sozialistische Arbeiterpartei (SAP eller SAPD), er navnet på to tidligere tyske partier.

1875-1890[redigér | redigér wikikode]

Det første Sozialistische Arbeiterpartei Deutschlands (SAPD) blev dannet i 1875. SAPD var en sammenslutning mellem Det socialdemokratiske Arbejderparti, der blev ledet af August Bebel og Wilhelm Liebknecht, og Allgemeine Deutsche Arbeiterverein, der blev ledet af Ferdinand Lassalle. Rigskansler Otto von Bismarck forbød partiet i perioden 1878-1890. Trods forbuddet voksede partiet alligevel. Etter at forbuddet var blevet ophævet, skiftede partiet i 1890 navn til Det tyske sosialdemokratiske parti (SPD).

1931-1945[redigér | redigér wikikode]

Det andet Sozialistische Arbeiterpartei Deutschlands (SAPD), (også kaldt Sozialistische Arbeiterpartei (SAP)) blev dannet i 1931. Dette parti kom til at spille en betydelig rolle i modstanden mod nazismen.

Oprettelsen[redigér | redigér wikikode]

I 1931 brød seks socialdemokratiske rigsdagsmedlemmer og del af SPDs øvrige venstrefløj ud af partiet. I det kommunistiske parti havde der siden 1929 eksisteret en antistalinistisk opposition, kendt som KPO. Desuden fandtes der et lille uafhængigt socialdemokratiske parti (USPD) under ledelse af Theodor Liebknecht. Disse tre grupperinger dannede SAP i efteråret 1931.

I byråd og landdag[redigér | redigér wikikode]

SAP fik valgt eet medlem af landdagen i Hessen ved Rhinen. I andre landdage var SAP repræsenteret af frafaldne socialdemokrater og kommunister. SAP blev repræsenteret i adskillige kommunalbestyrelser. I nogle få kommuner fik partiet absolut flertal.

I opposition mod nazismen[redigér | redigér wikikode]

I perioden 1933-1945 spillede partiet en rolle i den antinazistiske opposition inde i Tyskland. En del af partiets medlemmer flygtede dog, hvorefter de deltog i antinazitisk virksomhed i udlandet.

Efter 1945[redigér | redigér wikikode]

Efter 1945 tilsluttede de fleste af SAP's medlemmer sig SPD. Dette gjaldt også for Willy Brandt, der blev det mest kendte af de tidligere medlemmer af SAP.