Lucy (fossil): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Thijs!bot (diskussion | bidrag)
No edit summary
Linje 44: Linje 44:
[[sl:Lucy]]
[[sl:Lucy]]
[[sv:Australopithecus afarensis]]
[[sv:Australopithecus afarensis]]
[[zh:露西]]
[[zh:阿法南方古猿]]

Versionen fra 21. feb. 2008, 07:13

Lucy's skelet, fotograferet på the Museo Nacional de Antropología i Mexico City.

Lucy er tilnavnet for et af de mest velkendte og mest komplette fossile eksemplarer af abemenneskearten Australopithecus afarensis.

Lucy er opkaldt efter Beatles-sangen Lucy in the Sky with Diamonds, men hendes berømmelse skyldes, at hun er et enestående fund. Der er blevet indsamlet 52 fragmenter, som hver repræsenterer én af Lucys knogler. De vulkanske lag i den etiopiske gravsænkning gør det muligt at datere hendes alder inden for en tidsramme af små 100.000 år.

Arten, Lucy tilhørte, Australopithecus afarensis, eksisterede i mindst 900.000 år.

Generelt

Takket være dateringsmetoder baseret på måling af radioaktivitet ved vi, at det er mellem 3,1 og 3,22 millioner år siden, Lucy gik rundt ved Afar i det nordlige Etiopien. Lucy har været over en meter høj, og hendes vægt er anslået til 31 kg. Hendes skelet viser en blanding af såvel menneskeagtige som abeagtige egenskaber.

Krop og opbygning

Lucys bækken er ligesom vores lavt og bredt. Man kan konkludere, at Lucy kunne holde sig opret og gå på to ben. Hendes lemmer tilhører helt sikkert et tobenet væsen. På grund af bækkenets bredde sad lårbenet i skrå stilling, ligesom hos mennesket.

Hendes proportioner var derimod lidt anderledes end vores. Hun havde kortere ben og længere arme. Desuden var hendes knæled løsere end vores. Det samme gjaldt skuldrene og armene. Faktisk ligner hendes lemmer og led meget vore dages chimpansers. Det ser ud til, at Lucy både kunne gå oprejst og klatre adræt i træer.

Efter hendes bækken og hendes led at dømme gik hun ikke helt på samme måde som vi. Hun må have haft en slags rullende gang eller trasken, der måske ikke har været helt så effektiv som de senere menneskearter.

Wikimedia Commons har medier relateret til: