USA 193: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
298 bytes tilføjet ,  for 14 år siden
m
Omskrivning til datid.
(Billeder.)
m (Omskrivning til datid.)
|[[Billede:SM-3 intercepting NROL-21-20080220.jpg|thumb|USA 193 rammes af missil]]
|-
|[[Billede:SM-3 launchignition tofor destroya thesatellite NRO-Ldestruction 21 satellitemission.jpg|thumb|SM-3 affyres fra USS ''Lake Erie'']]
|-
|[[Billede:USS Lake Erie (CG-70) Pearl Harbor.jpg|thumb|[[Krydser]]en USS ''Lake Erie'']]
|}
[[USA 193]] eller NRO launch 21, ervar en [[USA|amerikansk]] spionsatellit. [[Satellit]]ten blev opsendt fra [[Vandenberg Air Force Base]] med en Delta II-raket den [[14 december]] [[2006]].
 
Satellitten ejesblev ejet og drivesdrevet af et af [[USA]]s [[efterretningsvæsen]]er; ''[[National Reconnaissance Office]] (NRO)''.
 
Man mistede radiokontakten og derved kontrollen med satellitten få timer efter opsendelsen i december 2006.
 
Spionsatellittens eksakte mission og kapacitet er klassificeret som hemmelig. Det er dog blevet offentliggjort at raketbrændstoffet, som satellitten benytter, er det meget giftige [[hydrazin]] og at den vejervejede cirka 2 [[ton]]s.
 
== Genindtræden og nedskydning==
Det blev oplyst i [[januar]] [[2008]] at satellitten ervar på vej mod Jorden og vilville genindtræde i [[Jordens atmosfære]] indenfor få uger.
 
Præsident [[George W. Bush]] gav ordre til nedskydning af satellitten den [[12. februar]] [[2008]]. På en pressekonference forklarede [[Pentagon]] og NASAs chef [[Michael Griffin]] at beregninger harhavde vist at satellittens brændstoftank højst sandsynligt vilville komme igennem Jordens atmosfære intakt. Brændstoftanken indeholderindeholdt op til 450 [[kg]] hydrazin, der var i frossen tilstand fordi tankens varmelegemer var inaktive. Den bundfrosne hydrazin ville uden indgriben nå jordoverfladen i en revnet tank og under opvarmningenop. gennemDet atmosfærenmeste vilaf hydrazinen ændreville tilstandfordampe med kraftig lokal forurening til [[gasform]]følge. Det ervar helt umuligt at forudsige hvor og hvordan den landerville lande på Jorden, når den genindtrædergenindtrådte <ref>[http://mfile.akamai.com/18566/wmv/etouchsyst2.download.akamai.com/18355/wm.nasa-global/Administrator/pentagon20080214.asx Video af pressemøde fra Pentagon 14. Februar 2008]</ref>.
 
[[Hydrazin]] er et [[toxisktoksisk]] ([[giftig]]t) og [[carcinogent]] (kræftfremkaldende) stof. Der er kun et meget lille antal videnskabelige studier over expositioneksposition overfor mennesker eftersom meget få menneskerharmennesker har været udsat for stoffet. Ingen af disse kunne påvise en øget kræftforekomst hos mennesker, men heller ikke udelukke den. Den toxisketoksiske del består i at akut [[expositioneksposition]] (udsættelse) for Hydrazinhydrazin uden indtagelse eller [[inhalation]], vil medføre hudirritation, nyreskader, leverskader samt skader på [[reproduktionsorganerne]] ([[testikler]] hhv. [[æggestokke]]). I gasform inhaleret eller indtaget i gas- eller væskeform vil det medføre akut opkastning, nervepåvirkning, [[coma]] og evt. død, afhængig af dosis. Det diskuteres stadig blandt eksperter om det fremkalder kræft hos mennesker, da der ikke er entydige videnskabelige studier der har vist dette. På den andeanden side er der laboratorieforsøg på mus og andre mindre dyr, der viser kræft i næseslimhinden, lunger, blodkar samt tyktarm. Ifølge USAs regerings organregeringsorgan [[Center for Disease Control]] [[CDC]], er hydrazin "muligvis kræftfremkaldende hos mennesker"<ref>http://www.atsdr.cdc.gov/tfacts100.html#bookmark06</ref>.
( http://www.atsdr.cdc.gov/tfacts100.html#bookmark06).
 
Man menermente at det giftige stof ved nedslaget kankunne sprede sig på et område i en størrelsesorden af to fodboldbaner. For at forhindre dette vilhar man forsøge at skydenedskudt satellitten ned med et RIM-161 ''Standard Missile 3'' (SM-3 [[missil]]), før satellittens genindtræden.
 
Der stilles dog spørgsmål ved om der er andre stoffer f.eks. [[plutonium]] eller om der er politiske årsager til nedskydningen<ref>[http://ing.dk/artikel/85674 Bush beordrer løbsk spionsatellit skudt ned] ing.dk</ref><ref>[http://ing.dk/artikel/85680 Rumforsker: USA skjuler grunde til at skyde satellit ned] ing.dk</ref>. Kritikere menermente at eftersom størstedelen af jordkloden er dækket af vand, vilville satellitten nok falde ned i havet og at nedskydningenen vilnedskydning ville gøre mere skade end gavn, idet der kunne genereres mere [[rumaffald]].
 
Formålet med nedskydningen er officielt at satellitten, som den er, ikke vilville brænde op i atmosfæren p.g.a. sin størrelse.
 
[[US Navy]] -[[krydser]]en ''USS Lake Erie'' affyrede vest for [[Hawaii]] klokken 3:26 ([[GMT]]) d. 21. februar 2008 et missil mod ''USA 193''. Missilet ramte satellitten, idet en ildkugle og en efterfølgende sky blev observeret. DePentagon størsteanser deleat afhydrazintanken satellittenblev radarerramt harfordi opdagetmissilet erikke var størrelseudstyret med en amerikansk ''football''sprængstof. PentagonIfølge anserradarer ater hydrazintankende blevstørste ramtdele fordiaf missiletsatellitten ikke var udstyretstørrelse med sprængstofen amerikansk ''football''. <ref>http://edition.cnn.com/2008/TECH/space/02/21/satellite.shootdown/index.html</ref>
 
== Eksterne henvisninger ==

Navigationsmenu