Kildevældsgade: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Omdirigering til Strandvejskvarteret
 
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
Er en ca. 600 meter lang gade på [[Ydre Østerbro]]. Den begynder ved [[Vennemindevej]]/[[Kildevældsparken]] og fortsætter mod øst til [[Østerbrogade]]. Gaden løber tværs igennem det såkaldte [[Strandvejskvarter]], også kendt som "komponistkvarteret".
#REDIRECT [[Strandvejskvarteret]]

På hjørnet af Østerbrogade og (Kildevældsgade/)Borgervænget lå landstedet og traktørstedet Kildevæld fra 1700-tallet. Beværtningsstedet lå ud for nuværende Østerbrogade 167. Navnet hentyder til en særlig kendt kilde, der sprang i området, og som i ældre tid blev søgt af folk, der mente, at vandet var helbredende.
Gaden er navngivet omkring 1893.

Kildevældsgade er hovedgaden i et kvarter af byggeforeningshuse, som blev anlagt i 1892-94 af Arbejdernes Byggeforening. På torvet står en obelisk, der i 1916 blev rejst til minde om to af initiativtagerne til Arbejdernes Byggeforening, der bl.a. opførte [[Brumleby]], [[Olufsvej]] og byggeforeningshusene her i komponistkvarteret. De to initiativtagere var [[F. F. Ulrik]] og den ”bramfri” grosserer [[Moses Melchior]] (som der står på stenen).

I den anden ende af Kildevældsgade er de fleste af husene fra årene omkring 1900.

I 1950’erne – hvor Østerbro indbyggertalsmæssigt toppede – ligger der små erhvervsdrivende, såsom frisørsaloner, købmænd, frugthandlere m.m. og meget beboelse i gaden.

== Nævneværdige bygninger i gaden ==

*Nr. 79-85: Her ligger bebyggelsen Wessels Minde fra 1987. [[Th. Wessel]] var en af [[Magasin du Nord]]s grundlæggere. På grunden lå tidligere nogle af Magasins egne fabrikker, bl.a. et dampvæveri og en møbelfabrik.

*Nr. 87: Stiftelsen Kong Frederik den 8.s minde for gamle frimurere og deres familie.

[[Kildevældskirken]] er opført 1931-33. Kirken er tegnet af arkitekt Staffeldt-Matthiesen, og murerarbejdet blev udført af murermester Manniche. Arkitekten ville forene traditionen fra den gamle danske bykirke (klosterkirken) med den danske landsbykirke. Postadressen er Ved Kildevældskirken 2.

==Se også==

[[Strandvejskvarteret]]

[[Kategori:Gader på Østerbro]][[Kategori:Østerbro]]

Versionen fra 10. jun. 2010, 11:13

Er en ca. 600 meter lang gade på Ydre Østerbro. Den begynder ved Vennemindevej/Kildevældsparken og fortsætter mod øst til Østerbrogade. Gaden løber tværs igennem det såkaldte Strandvejskvarter, også kendt som "komponistkvarteret".

På hjørnet af Østerbrogade og (Kildevældsgade/)Borgervænget lå landstedet og traktørstedet Kildevæld fra 1700-tallet. Beværtningsstedet lå ud for nuværende Østerbrogade 167. Navnet hentyder til en særlig kendt kilde, der sprang i området, og som i ældre tid blev søgt af folk, der mente, at vandet var helbredende. Gaden er navngivet omkring 1893.

Kildevældsgade er hovedgaden i et kvarter af byggeforeningshuse, som blev anlagt i 1892-94 af Arbejdernes Byggeforening. På torvet står en obelisk, der i 1916 blev rejst til minde om to af initiativtagerne til Arbejdernes Byggeforening, der bl.a. opførte Brumleby, Olufsvej og byggeforeningshusene her i komponistkvarteret. De to initiativtagere var F. F. Ulrik og den ”bramfri” grosserer Moses Melchior (som der står på stenen).

I den anden ende af Kildevældsgade er de fleste af husene fra årene omkring 1900.

I 1950’erne – hvor Østerbro indbyggertalsmæssigt toppede – ligger der små erhvervsdrivende, såsom frisørsaloner, købmænd, frugthandlere m.m. og meget beboelse i gaden.

Nævneværdige bygninger i gaden

  • Nr. 79-85: Her ligger bebyggelsen Wessels Minde fra 1987. Th. Wessel var en af Magasin du Nords grundlæggere. På grunden lå tidligere nogle af Magasins egne fabrikker, bl.a. et dampvæveri og en møbelfabrik.
  • Nr. 87: Stiftelsen Kong Frederik den 8.s minde for gamle frimurere og deres familie.

Kildevældskirken er opført 1931-33. Kirken er tegnet af arkitekt Staffeldt-Matthiesen, og murerarbejdet blev udført af murermester Manniche. Arkitekten ville forene traditionen fra den gamle danske bykirke (klosterkirken) med den danske landsbykirke. Postadressen er Ved Kildevældskirken 2.

Se også

Strandvejskvarteret