Agrippina den yngre: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
Linje 18: Linje 18:


=== Agrippina – en morder ===
=== Agrippina – en morder ===
Agrippina var, som mange andre på hendes tid, meget optaget af få så meget magt som det var hende muligt. Men pga. hendes kvindelighed var det hende ikke muligt at opnå den magt hun ønskede. Den eneste måde hun kunne opnå tilstrækkelig magt, som kunne gøre en forskel, var ved at stå i skyggen af de magtfulde mænd.
Agrippina var, som mange andre på hendes tid, meget optaget af få så meget magt som det var hende muligt. Men fordi hun var kvinde, var det hende ikke muligt at opnå den magt, hun ønskede. Den eneste måde hun kunne opnå tilstrækkelig magt, som kunne gøre en forskel, var ved at stå i skyggen af de magtfulde mænd.
Efter Claudius adopterede Nero (søn af Ahenobarbus), i ægteskabet med Agrippina, gjorde Agrippina alt hvad der var i hendes magt for få Nero til tronen. I år 54 forgav hun sin mand (og onkel), tilsyneladende ved hjælp af svampe.
Efter Claudius adopterede Nero (søn af Ahenobarbus), i ægteskabet med Agrippina, gjorde Agrippina alt hvad der var i hendes magt for få Nero til tronen. I år 54 forgav hun sin mand (og onkel), tilsyneladende ved hjælp af svampe.
Ligeledes lod Agrippina Britannicus (søn af Claudius og [[Messalina]]) myrde for at fjerne trusler til kejsertronen for sin søn, Nero.
Ligeledes lod Agrippina Britannicus (søn af Claudius og [[Messalina]]) myrde for at fjerne trusler til kejsertronen for sin søn, Nero.

Versionen fra 18. nov. 2010, 16:41

Fil:Agrippina Minor with Claudius.jpg
Mønt med Agrippina den yngres portræt på fronten.

Julia Agrippina alias Agrippina den Yngre blev født i november år 15 e.Kr. Agrippina var en kvinde, der ville frem i verden. Hun brugte ofte mænd som redskab til at komme til magten. I sin higen efter magt giftede hun sig med Kejser Claudius for senere at dræbe ham og på denne måde opnå magt gennem sin søn Nero. Denne plan lykkedes dog ikke og hun blev dolket ihjel af sin søn i marts år 59 e.kr.

Familieforhold

Agrippina var det fjerde overlevende barn og den ældste datter af Agrippina den ældre og Germanicus.

I år 28 blev hun tvunget til at gifte sig med Gnaeus Domitius Ahenobarbus, Neros far. Hun måtte forlade Gnaeus, da hun blev forvist for at have deltaget i en konspiration imod sin egen bror. Da Agrippinas bror Caligula blev kejser indledte han et forhold til både Agrippina og hendes 2 søstre. Dette varer ved indtil den ene søster dør. Agrippina og hendes søster forsøger at indlede et plot imod Caligula, sammen med Marcus Aemilius Lepidus, den døde søsters enkemand. De 2 tilbageblivende søstre og Lepidus er også elskere. Da hun kom hjem igen giftede hun sig med Sallistius Passienus Crispus, som hun efter sigende myrdede for at arve hans rigdomme. Da Crispus dør bliver Agrippina elskerinde til en af Kejser Claudius’ rådgivere, Pallas. Pallas foreslår kejser Claudius at han skal gifte sig med Agrippina. Selvom Claudius var hendes onkel blev de gift. Ved at få ham til at adoptere sin søn, Nero, fik hun enorm magt.

Familiemassakre

De romerske tider forbindes ofte med incest og konceptet om at ”det bliver i familien”. Denne indviklede familiehistorie, som mange af de kejserlige romere levede med, medførte også at vejen til kejserembedet ofte kunne være snørklet.

Agrippina – en morder

Agrippina var, som mange andre på hendes tid, meget optaget af få så meget magt som det var hende muligt. Men fordi hun var kvinde, var det hende ikke muligt at opnå den magt, hun ønskede. Den eneste måde hun kunne opnå tilstrækkelig magt, som kunne gøre en forskel, var ved at stå i skyggen af de magtfulde mænd. Efter Claudius adopterede Nero (søn af Ahenobarbus), i ægteskabet med Agrippina, gjorde Agrippina alt hvad der var i hendes magt for få Nero til tronen. I år 54 forgav hun sin mand (og onkel), tilsyneladende ved hjælp af svampe. Ligeledes lod Agrippina Britannicus (søn af Claudius og Messalina) myrde for at fjerne trusler til kejsertronen for sin søn, Nero. Crispus, som var Agrippinas anden mand, og som derudover også var en meget velhavende og indflydelses rig mand, blev også myrdet, hvilket lod Agrippina tilbage med meget stor rigdom. Årsagen til hans død kendes ikke. Men ved hans begravelse gik rygter om at han var blevet forgiftet.

Paulina var en trussel i forholdet mellem Agrippina og Claudius. Hun var en mulighed for Claudius da han skulle vælge sin fjerde kone. Men efter brylluppet med Agrippina, beskyldte Agrippina Paulina for brug af sort magi. Paulina fik ingen rettergang, men blev udvist af Italien og fik ordrer på at begå selvmord. Silanus måtte ikke gifte sig med Claudia Octavia(Claudius’ datter) men skulle giftes med Nero for dermed at give Agrippina endnu mere magt. Agrippina fik ham anklaget for at have følelser for son søster, hvilket tvang ham til at trække sig fra den offentlige scene og Silanus begik selvmord den dag Agrippina blev gift med Claudius. Kort fortalt dræbte Agrippina alt og alle for at få mere magt.

Agrippinas død

Agrippinas egen død skyldes tilsyneladende at Nero var utilfreds med hendes handlinger vedrørende magt, og hendes manipulerende væsen. Nero ønskede at gifte sig med Poppeae Sabina. Dette var dog ikke velset af Agrippina, og Nero ønskede hende derfor af vejen. Nero havde først planlagt enten at forgifte eller dolke hende. Men endte ud med at sende til søs på en selv-synkende båd. Båden sank ikke som planlagt, på trods af at besætningen gjorde alt for at få planen fuldført. Dog brat loftet og var tæt på at ramme Agrippina, men hun undgik og da båden ikke længere var sødygtig, svømmede hun i land. Nero fik denne nyhed og sendte derefter folk for at slå hende ihjel. (Tacitus)

Tilsyneladende prøvede Nero at forgifte sin mor op til flere gange, men hver gang har Agrippina nået at tage modgift. Derudover siges det at Nero lod et mekanisk loft installere i Agrippinas sovekammer, som så skulle falde ned over hende og slå hende ihjel. Men da dette heller ikke lykkedes sendte Nero, endnu en gang, sin mor til søs i en usødygtig båd. Denne gang skulle båden kollapse og en anden båd kollidere ind i den kollapsende båd. Hun overlevede endnu en gang, men nyheden om dette fik Nero til, endnu en gang, at sende en til at myrde sin mor, dog så det så ud som selvmord. (Suetonius)

Hvad dog er fælles for beretninger om Agrippinas død, er at hun blev forsøgt myrdet i forbindelse med usødygtige både, og at hun i sidste ende er blevet dolket. Det siges, at hendes sidste ord, var et ønske om, at snigmorderen skulle stikke i hendes livmoder, fordi det var der årsagen til hendes død var begyndt.

Links

Agrippina den yngre og hendes familie

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Skabelon:Link FA