Smolnyjinstituttet: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.7.3) (Robot tilføjer be:Смольны
No edit summary
Linje 4: Linje 4:
Den nuværende [[palladianisme|palladianske]] bygning blev opført mellem 1806 og 1808 af [[Giacomo Quarenghi]]. Den omgivende have blev anlagt i begyndelsen af 19. århundrede.
Den nuværende [[palladianisme|palladianske]] bygning blev opført mellem 1806 og 1808 af [[Giacomo Quarenghi]]. Den omgivende have blev anlagt i begyndelsen af 19. århundrede.


Bygningen har haft en stor betydning i den russiske historieskrivning. I 1917 blev bygningen af [[Vladimir Lenin]] valgt som [[bolsjevikkerne]]s hovedkvarter under [[oktoberrevolutionen]]. Det var Lenins residens i flere måneder, indtil den nationale regering flyttedes til [[Kreml]] i [[Moskva]]. Efter flytningen blev Smolnyjbygningen hovedkvarter for det lokale [[Kommunistpartiet i Sovjetunionen|kommunistiske parti]].
Bygningen har haft en stor betydning i den russiske historieskrivning. I 1917 blev bygningen af [[Vladimir Lenin]] valgt som [[bolsjevik|bolsjevikkerne]]s hovedkvarter under [[oktoberrevolutionen]]. Det var Lenins residens i flere måneder, indtil den nationale regering flyttedes til [[Kreml]] i [[Moskva]]. Efter flytningen blev Smolnyjbygningen hovedkvarter for det lokale [[Kommunistpartiet i Sovjetunionen|kommunistiske parti]].


Leninmonumentet blev placeret foran bygningen 1927, mens [[Sergej Kirov]] blev myrdet der i [[1934]].
Leninmonumentet blev placeret foran bygningen 1927, mens [[Sergej Kirov]] blev myrdet der i [[1934]].

Versionen fra 2. okt. 2012, 09:09

Quarenghis originaltegning over Smolnyjinstituttet (1806).

Smolnyjinstituttet (russisk: Смольный институт) var oprindeligt en russisk uddannelsesinstitution for adelsdamer i Sankt Petersborg (Институт благородных девиц), etableret 1764, på vegne af Selskabet for adelsdamers uddannelse, af Ivan Betskoj, hvilket gjorde den til den første for kvinder i Rusland. Det blev navngivet efter det det kloster, det blev opført i forbindelse med (Smolnyjklostret).

Den nuværende palladianske bygning blev opført mellem 1806 og 1808 af Giacomo Quarenghi. Den omgivende have blev anlagt i begyndelsen af 19. århundrede.

Bygningen har haft en stor betydning i den russiske historieskrivning. I 1917 blev bygningen af Vladimir Lenin valgt som bolsjevikkernes hovedkvarter under oktoberrevolutionen. Det var Lenins residens i flere måneder, indtil den nationale regering flyttedes til Kreml i Moskva. Efter flytningen blev Smolnyjbygningen hovedkvarter for det lokale kommunistiske parti.

Leninmonumentet blev placeret foran bygningen 1927, mens Sergej Kirov blev myrdet der i 1934.

Efter Sovjetunionens opløsning i 1991 blev Smolnyjinstituttet residens for de politiske ledere i Sankt Petersborg. Fx arbejdede Vladimir Putin der mellem 1991 og 1997 under Anatolij Sobtjak.

Eksterne links

Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i artiklen.