Forskel mellem versioner af "Urkommunisme"

Spring til navigation Spring til søgning
17 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
Små ret
(en begyndelse)
 
(Små ret)
Urkommunisme (engelsk: ''Primitive [[kommunisme]]''), er ifølge marxismen, den tidligste, indledende fase af menneskehedens forhistorie. Dette har været en historisk periode med et klasseløst samfund, hvor folk levede sammen i stammer, som jægere og samlere med få eller ingen reelle ejendele.
Denne samfund har ændret sig ved indførelsen af husdyr og landbrug, og den overflod, at den bragte med det, som igen skabte mulighed for privat [[ejendomsret]] og social lagdeling.
Støtte til ideen om urkommunismen fandt [[Marx]] og [[Engels]], i den amerikanske antropolog [[Lewis Henry Morgan|Lewis H. Morgan]]s bog "Ancient Society", fra [[1877]].
 
Som en videnskabelig[[Historisk_tid|historisk]] idé, erhar ideen om urkommunismen ikke stærkbred støtte i dag, fordi forhistoriske samfund levede under meget forskellige omstændigheder og havde bestemt ikke alle de egeskaber som marxisterne tillage dem. Som en politisk idé og inspiration så lever ideen med en vis styrke, hovedsagelig blandt tilhængere af [[Anarko-primitivisme]].
 
[[Kategori:Kommunisme]]
677

redigeringer

Navigationsmenu