Diskussion:Fantasy: Forskelle mellem versioner

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Saile (diskussion | bidrag)
No edit summary
Saile (diskussion | bidrag)
Linje 21: Linje 21:
===Fortid???===
===Fortid???===


Jeg er ikke glad for beskrivelsen af fantasy som "magisk fortid" - jeg synes det er at sætte genren i bås som værende Tolkien og efterlignere. Men genren indeholder også historier sat i noget der minder om nutiden - Harry Potter, for eksempel. Desuden er det lidt en selvmodsigelse at tale om en "alternativ verden"s "fortid" - det forudsætter at der er en nutid - men hvis det er en anden verden, er den eneste nutid vel fortællingens?
Jeg er ikke glad for beskrivelsen af fantasy som "magisk fortid" - jeg synes det er at sætte genren i bås som værende Tolkien og efterlignere. Men genren indeholder også historier sat i noget der minder om nutiden - Harry Potter, for eksempel. Desuden er det lidt en selvmodsigelse at tale om en "alternativ verden"s "fortid" - det forudsætter at der er en nutid - men hvis det er en anden verden, er den eneste nutid vel fortællingens? Jeg har ændret den første sætning til at reflektere dette. [[Bruger:Saile|Saile]]

Versionen fra 5. sep. 2006, 00:04

Hvad menes med 'sekundær' i denne artikel? --Palnatoke 3. maj 2005 kl. 08:45 (CEST)

Jeg tror det er en fejlagtig oversættelse af alternate fra den engelske artikel. -- /Wegge (diskussion) 3. maj 2005 kl. 08:55 (CEST)


Tolkien som skaber af episk fantasy

Jeg behæfter mig ved sætningen:

Tolkien byggede sin verden nidkært op med en række kunstsagaer og kunstepos og formåede derved at skabe en helt igennem unik litterær nyskabelse nemlig episk fantasy.

Tolkien skabte som en af de første en unik velsammenhængende verden, men episk fantsy eksisterede også før hans tid. Kenneth Morris udgav (under navnet Cenydd Morus) i 1914 The Fates of the Princes of Dyfed, og Tolkiens samtidige E.R. Eddison skrev også episk fantasy.

Faktisk includerer mange de klassiske fantasy historier så som Gilgamesh, Beowulf og Bjarkemål i denne genre, ligesom Edmund Spensers The Fairie Queene (1589-96), Alfred Lord Tennysons The Idylls of the King (1842-85) og mange tilsvarende værker ofte medtages.

Blot fordi Tolkien er den mest kendte, betyder det ikke at det var han som skabte subgenren.

Er der nogen som har et forslag til hvordan teksten kan ændres så den reflektere dette? --Kristjan Wager 18. mar 2006 kl. 11:01 (CET)

Fortid???

Jeg er ikke glad for beskrivelsen af fantasy som "magisk fortid" - jeg synes det er at sætte genren i bås som værende Tolkien og efterlignere. Men genren indeholder også historier sat i noget der minder om nutiden - Harry Potter, for eksempel. Desuden er det lidt en selvmodsigelse at tale om en "alternativ verden"s "fortid" - det forudsætter at der er en nutid - men hvis det er en anden verden, er den eneste nutid vel fortællingens? Jeg har ændret den første sætning til at reflektere dette. Saile