Stad (Sogn og Fjordane)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Mod Vågsøy, set fra Indre Fure på Stadtlandet udenfor Selje.
Stadt, billedet er taget fra Runde
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Stad (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Stad)

Stad (Statt, Stadt) (Stadlandet, d kan udtales tt) er en halvø i Selje kommune som stikker ud i havet, og udgør den nordvestligste del af Sogn og Fjordane fylke i Norge. Der bor ca. 1.000 mennesker (2008), hvoraf ca. 400 bor i Leikanger som er handels-, skole- og kommunikationscenter i området.

Havet ud for Stad kaldes Stadhavet og er et farvand med vanskelige bølgeforhold for skibsfarten i 90 til 110 dage i året. Høj sø med bølgereflekser fra land giver vanskelige manøvreforhold, og Stadhavet er derfor kendt som et af de hårdeste farvande at færdes i langs den norske kyst [1].

Bjerget yderst på Stad hedder Kjerringa, og kaldes også Vestkapp, et navn der blev brugt i markedsføringen af området, fra 1980'erne.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Drage med Selja i baggrunden.

På sydsiden af Kjerringa ligger bygden Ervika. Ud for Ervika blev hurtigrutens skib D/S «Sanct Svithun» ved en fejltagelse bombet af britiske fly i 1943. Lokalbefolkningen i Ervika gjorde en heltemodig indsats ved, trods storm, at sejle ud i små både for at redde overlevende. Skibsklokken fra D/S «Sanct Svithun» hænger i dag i kapellet i Ervika. Stad har mange rester af tyske fæstningsværker fra anden verdenskrig, bygget af østeuropæiske fanger.

Midt på Stad ligger Dragseidet. Navnet kommer af at vikingerne brukte at trække bådene fra Leikanger på nordsiden til Drage på sydsiden. Dette var den enkleste og korteste vej over halvøen.

På Dragseidet blev fire fylker kristnet i 997. Der er opsat et mindesmærke over dette øverst på eidet. Dragseidspelet bliver opført her om sommeren næsten hvert år og omhandler kristningen.

Vejr og vind[redigér | redigér wikikode]

Meteorologisk institut har til enhver tid specialvarsel med refraktionsdiagram for farvandet ud for Stad på Internet.

Vejrforholdene gør at Stadlandet er et aktuelt og attraktivt område for opbygning af en vindmøllepark, men det er også interessant for ornitologer. Myndighederne har foreløbig ikke afgjort vægtningen af de krydsende erhvervs- og miljøinteresser i området.

Skibstunnel[redigér | redigér wikikode]

Mange søfarende og kystbeboere ønsker at få bygget en tunnel gennem halvøen. Stad skibstunnel er et planlagt anlæg som skal have kapacitet for skibe med 33 meters gennemsejlingshøjde, 21,5 meter bredde og 12 meter dybgang. Tunnelen er beregnet til at koste 1,7 milliarder kroner (inkl. mva, 2008). Med en sådan tunnel vil hele sejlruten fra Stavanger til Molde være relativt beskyttet. Tunnelen skal gå fra inderst i Kjødepollen til Moldefjorden, hvor Stad er smallest. En "Kanaltunnel gennem Stadt" var allerede i 1874 en forsidehistorie i Nordre Bergenhus Amtstidende; Nu anses projektet dog ikke for at være økonomisk rentabelt, men er ikke endelig opgivet [2].

Billedgalleri[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Losane på Stad Sogn og Fjordane – Fylkesleksikon – NRK
  2. ^ Vil droppe Stad-tunnel Teknisk Ukeblad, 18.01.2011

Eksterne kilder[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 62°08′N 05°14′Ø / 62.133°N 5.233°Ø / 62.133; 5.233