Diskussion:Brændselscelle

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Brændselscelle[rediger kildetekst]

Løber elektronerne ikke den forkerte vej ifølge tegningen? og er der ikke også byttet rundt på anode og katode?

Katoden(-) er den der afgiver elektroner. Det sker i den side hvor Hydrogen kommer ind og spaltes til en elektron og en proton. Protonen vandrer gennem elektrolytten over til anoden. Elektronen går gennem ledningen og div. elektriske apparater over til anoden. Ved anoden(+)går proton, elektron og Oxygen sammen og danner vand.

Eller hvad? Er det mig der misforstår et eller andet?

--rsimon 5. okt 2006 kl. 12:05 (CEST)

Ja, grafikken er vist misvisende...
Øverst på tegningen ser det ud som om elektronerne bevæger sig fra + til -.
De bevæger sig imidlertid fra - til +, medens det er "strømmen" i sædvanlig forstand, som bevæger sig fra + til - !
"A cathode is an electrode through which electric current flows out of a polarised electrical device."
"An anode is an electrode through which electric current flows into a polarised electrical device."
Følgelig er angivelsen af katode og anode vel korrekt !?!
Efter de vedtagne konventioner om benævnelse af forhold i elektriske systemer er Anoden den positive pol, dvs. der hvor elektronerne bevæger sig hen til, og Katoden er den negative pol, hvorfra elektronerne bevæger sig ud i kredsløbet.
Så benævnelsen på tegningen er forkert, der er byttet om på anode og katode.
I teksten oplyses desuden, at "brinten tiltrækkes af den negative anode". Som nævnt ovenfor er det KATODEN, der er negativt ladet, men ydermere tiltrækkes brinten absolut ikke af noget - men luften presses ind i brændselscellen og når den rører katoden sker den katalytiske proces i og med at brinten kommer i kontakt med overfladen.(Skrev ELC (diskussion • bidrag) 23. okt 2011, 18:13. Husk at signere dine indlæg.)
Jeg er tilbøjelig til at give dig ret, da det også er det jeg har lært i el-teknik, men det ser ud til at det er normen at skrive det på den måde (hvis man kiggger på de andre billeder på commons).
Den eneste måde jeg kan få det til at give mening, er hvis kathoden er sat i forhold til gasserne, da O2 så får elektroner fra katoden, og H2 afgiver elektroner til anoden, det giver dog problemer med + og - tegnene. Jeg vil prøve om jeg kan få fat i nogen der ved noget om det.
Hvad angår formuleringen, så ved jeg ikke nok om brændselsceller til at kommenterer på det.--NivlekDaDisk. 23. okt 2011, 19:15 (CEST)

Forklaring[rediger kildetekst]

Tegningen ser okay for mig. Ilten, der tilføjes til højre for katoden, der er negativt ladet, trækker en elektron ud af katoden. Ved denne kemiske proces, hvor O2 omdannes til ionen O2-, fordi katoden er overladet med eletroner, fuldføres den elektriske effekt af brændselscellen. Til venstre sidder anoden, der har et underskud af elektroner og er positivt ladet,og der trækkes elektroner ud af brinten (H2), og efterlader H+ i midten. Gennen en elektrolyt ledes Hydron-ionen/protonen over til katoden. Det er lidt sjovt at se den enhed helt foroven, der sætter spænding til hele brændselcellen, men også opsamler den vandring af elektroner udenom gennem dette kredsløb til en elektrisk strøm, og denne komponent må fremstilles elektronisk. Således er de minus og plus tegn egentlig korrekte på tegningen, hvis retningen af den resulterende strøm vist som pile netop angiver overskudsstrømmens retning.

           Reaktions-skemaer:
           H2 -> 2(H+ + e)
           og på den anden side
           O2 + e -> O2-
           O2- + 4H+ -> 2 (H2O).  Ionen O2- kan muligvis optræde som O2--, hvilket ville gøre afstemningen præcis. 

Nu kan jeg forklare den lidt underlige ionificering af ilt-molekylerne til O2-, med en anderledes opfattelse af elektronernes bevægelser i atomer og molekylære forbindelser. Dette er en del af noget teoretisk research, der er linket til under diskussion af standardmodellen på Wikipedia, dansk. Elektroner går ikke i orbit, men grundet Coulomb-kraften mellem elektroner og kerner, trækkes der hårdt mellem disse modsat ladede elektroner og kerner. Coulombs lov viser, at de modsat ladede enheder ganget sammen - gange + lig med - er en (uhyre stærk) sammentrækkende kraft. Elektroner vil stille sig i nogle konfigurationer mellem de to ilt-kerner, således at kernerne er blottet udadtil. Denne idé kan forklare, hvordan ilten ved katoden derfor trækker elektroner væk fra katoden med dens overskud af elektroner, og samtidigt passerer H+ ioner ud gennem elektrolytten og vil derfor kunne danne vand-molekyler sammen med disse O2-/ O2-- ioner.

--Damsgaard1971 (diskussion) 4. sep 2019, 11:50 (CEST)