Diskussion:Æbleskiver

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sammenskrivning[rediger kildetekst]

Artiklen lader som om æbleskiver er noget, der opstår ved at blive formet og baget i en ovn. Det må skyldes, at man kun kender til den dybfrosne udgave, som netop skal optøs og varmes i ovn. I øvrigt bør artiklen vel henvises til Wikikogebogen?--Sten Porse 9. jan 2008, 12:18 (CET)

Jeg har gennemført sammenskrivningsforslaget (-> Æbleskiver) og knyttet en kommentar til eksistensen af dybfrostæbleskiver. I øvrigt kræver artiklen Æbleskive stadig en del arbejde, især mht. kilder. Bruger:Nillerdk 9. jan 2008, 16:30 (CET)

Artiklen om æbleskiven berører ikke (end ikke i nyeste, redigerede version) det måske væsentligste konfliktpotentiale ved dette i øvrigt herlige stykke bagværk: Er den korrekte/perfekte æbleskive hul eller massiv. Personligt ved jeg godt hvad der er rigtigt, nemlig den fine, lette, hule æbelskive, som med et let tryk i siden med dessertgaflen kan åbnes, og marmelade, syltetøj, is eller (retro) et æblestykke, kan anbringes indeni. Er der nogle kvalificerede æbleskive-folk, som vil kommentere og perspektivere dette synspunkt?Steen 5. aug 2009, 09:55 (CEST)

Hører æbleskiver til en bestemt årstid?[rediger kildetekst]

Når artiklen beskæftiger sig med spørgsmålet, om hvornår og under hvilke omstændigheder man får æbleskiver, vil jeg hermed anføre, at svaret afhænger af, hvilken landsdel man kommer fra. En bekendt fra Ærø har hårdnakket påstået, at æbleskiver kun kom på tale til jul, og mine efterfølgende undersøgelser har vist, at hun havde ret med hensyn til visse landsdele, herunder Ærø; men det ændrer ikke ved min opfattelse af, at æbleskiver på min fødeø Sjælland ikke er sæsonbestemt, og det har også andre bekræftet. Fra min barndom i Hillerød husker jeg, at man på Dyrskuepladsen, både når der var dyrskue, og når der var omrejsende tivoli, kunne købe tre æbleskiver for en krone, og når der var gæster i barndomshjemmet, blev der også ofte serveret æbleskiver, og det var uanset årstid. For mig er æbleskiver således ikke forbundet med særlige lejligheder eller højtider. Men kulturhistorisk er det selvfølgelig af interesse at vide, hvordan man forholder sig til dette spørgsmål i forskellige dele af Danmark. Herom må andre kunne komme med uddybende kommentarer. - --Hans Christophersen 11. nov 2009, 02:15 (CET)

Hej Hans! Det er et rigtig godt spørgsmål. Da jeg ikke kan støtte mig til min erfaring, har jeg gennemgået nogle relevante kilder (især Westergaard 1974). Der nævnes, at æbleskiver spises til juletid. Ud fra formuleringen kan det dog på ingen måde udelukkes, at æbleskiver også spises ved andre lejligheder. På det punkt blev vi altså ikke klogere. Gider du læse min nyeste ændring af artiklen igennem, evt. rette og kommentere? Nillerdk 11. nov 2009, 12:01 (CET)
Min ros. Du har forbedret artiklen og angivet gode belæg. Forbilledligt. --Hans Christophersen 11. nov 2009, 15:52 (CET)

Hvorfor er overskriften på artiklen i flertal? Burde der ikke blot stå æbleskive? (https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=%C3%A6bleskiver)

Æbleskive- og pandekagedej[rediger kildetekst]

Den beskrevne tekst er faktuel forkert. Pandekagedej og æbleskivedej er to meget forskellige deje. pandekagedej er som udgangspunkt sød/letmælk, mel, æg og krydderier, hvor en æbleskivedej typisk er lavet på kærnemælk og udover mel og æg også indeholder bagepulver og natron. Det eneste de to har til fælles er at begge dele bages på/i en pande. Derimod koges Berlinere i olie og berlinerdej er en gærdej. Forfatteren at ovenstående tekst bør læse op på de respektive opskrifter. 109.58.103.155 20. nov. 2022, 18:46 (CET)[svar]

Æbleskiver og variationer uden for Danmark: Schwäbische Apfelküchle[rediger kildetekst]

Apfelküchle fra Schwaben (Bayern)

I Schwaben (Baden-Würtemberg) werden æble-skiver bagt og serveret under betegnelsen Apfelküchle. Se artiklen https://de.wikipedia.org/wiki/Apfelküchle og sammenlign med siden https://baketotheroots.de/schwabische-apfelkuchle-mit-vanillesose/

Kommentar:
Der kan gerne være en henvisning til Apfelküchle som et lignende produkt; men det er altså slet ikke æbleskiver i dansk betydning. Hans Christophersen (diskussion) 19. dec. 2022, 13:21 (CET)[svar]

Tilsvarende svenske bagværk.[rediger kildetekst]

I tilskud till almindelige ’munkar’, donuts, findes i Sverige ’äpplemunkar’, de minder noget om æbleskiver, men de har mest noget æblegrød i midten. Der findes også andre typer af ’munkar’ i Sverige.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Munk_(bakverk)


Tryggve Thyresson

tryggve.thyresson@gmail.com 178.31.101.120 30. sep. 2023, 22:51 (CEST)[svar]