Bruger:Zaw

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Teknologirådet[redigér | rediger kildetekst]

[Teknologirådet] er sat i verden for at udbrede kendskabet til tekno¬logiens muligheder og konsekvenser for det enkelte menneske, for samfundet og for miljøet og fremme debatten og oplyse befolkningen om teknologi, vurdere teknologien og rådgive Folketing og regering i teknologiske spørgsmål.

Teknologirådet er en uafhængig institution, som blev oprettet ved lov af [Folketinget] i 1995 som en afløser for Teknologinævnet, der blev opret¬tet i 1986. Rådet modtager årligt et tilskud fra Finansloven. Ministe¬riet for Videnskab, Teknologi og Udvikling er tilsynsførende myn¬dighed for Teknologirådet og Rådet aflægger hvert år rapport til Folketingets udvalg for videnskab og teknologi. Teknologirådet består af et sekretariat med ca. 30 ansatte, en sekretariatschef og en bestyrelse. Rådets bestyrelse består af 11 medlemmer, der fastlægger og prioriterer Teknologirådets arbejdsopgaver og bevillingens administration. Bestyrelsens medlemmer deltager i deres personlige egenskab. Bestyrelsens formand tegner Teknologirådet og kan uddelegere kompetence til næstformanden, enkeltpersoner i bestyrelsen og sekretariatets leder. Bestyrelsen skal efterfølgende orienteres om delegationen. Beslutninger truffet på et bestyrelsesmøde er arbejdsgrundlag for sekretariatet. Teknologi rejser værdimæssige spørgsmål, som ikke kan besvares entydigt, derfor tager alle Teknologirådets projekter udgangspunkt i undersøgelser: Høringer for Folketinget, borgerhøringer, konsensus konferencer eller nedsatte ekspertarbejdsgrupper.

Specielt Rådets projekter med [borgerinddragelse] - de såkaldte borgerhøringer, har opnået stor anerkendelse både herhjemme og i udlandet og har inspireret til lignende metoder i andre europæiske lande. Det overordnede formål med en borgerhøring er, at den skal være brobygger mellem politikere og borgere. Mere konkret er formålet, at borgerne gennem dialog med hinanden og uden indblanding fra eksperter eller politikere skal formulere deres bud på, hvordan en politisk (teknologisk) problemstilling kan håndteres og give dette bud videre til politikerne.

Deltagelsen af borgere kan omfatte fra f.eks. 10 til op imod 1000 mennesker, som mødes for at forholde sig til, debattere, give bud på løsninger af og stemme om forskellige emner.

Teknologirådet beskæftiger sig typisk med:

- Arbejdsliv/hverdagsliv - By/bolig - Fødevarer - Informationsteknologi - Kultur/medier - Mennesker - Miljø/energi - Produktion/industri - Samfund - Sundhed - Teknologipolitik - Trafik/transport - Uddannelse

Teknologirådet stiller også sin erfaring og ekspertise i borgerinddragelse og i gennemførelse af demokratiske processer til rådighed for eksterne samarbejdspartnere. Rådets sekretariat har stor erfaring i tilrettelæggelse og afvikling af høringer, konferencer og seminarer.

Desuden udgiver Teknologirådet flere publikationer om med aktuelle temaer og projekter med fokus på teknologi og innovation; Rådets blad ”Teknologidebat”, nyhedsbrevet ”Fra Rådet til tinget” og e-nyhedsbrevet: ”TeknoNyt”.

Teknologirådet har også en hjemmeside www.tekno.dk, der indeholder omtale af Rådets projekter, høringer, ekspertdatabase, søgefunktioner samt offentliggørelse af rapporter i Rådets elektronisk arkiv, der i dag indeholder en stor mængde rapporter, der retrospektivt tegner de sidste års teknologiske udvikling og oftest med en overraskende konklusion og pointe.

Teknologirådet holder til i hjertet af København på Antonigade 4 - 1106 København K.