Vår-gyvel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Vår-Gyvel)
Spring til navigation Spring til søgning
Vårgyvel
Vår-Gyvel har en pragtfuld, helt kompakt blomstring.
Vår-Gyvel har en pragtfuld,
helt kompakt blomstring.
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Fabales (Ærteblomst-ordenen)
Familie Fabaceae (Ærteblomst-familien)
Slægt Cytisus (Gyvel)
Art C. x praecox
Hjælp til læsning af taksobokse

Vårgyvel (Cytisus x praecox) er en løvfældende busk med en fingrenet, overhængende vækstform. Duften er kvalmende og alle dele af busken er giftige. Planten benytter såkaldt kvælstoffiksering i rødderne.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Barken er først grøn og kantet, dernæst stribet i grønt og grågrønt, og til sidst olivengrå og lidt furet. Knopperne er spredte, tilliggende, trekantede og spidse. Bladene er små og lancetformede med hel rand. Over- og undersiden er ensartet græsgrøn. Bladene tabes ofte tidligt på sæsonen, eller de ses slet ikke.

Blomsterne sidder i små stande fra alle bladhjørner ud langs skuddene. De enkelte blomster er lysegule og har den typiske ærteblomstform og -størrelse. Duften er kvalmende og ubehagelig. Frugterne er bælge, som kaster frøene ud, når de tørrer. Frøene modner godt, men spirer meget spredt (over en 10-årig periode).

Rodnettet består af en dybtgående pælerod og nogle få, tykke hovedrødder tæt under jordoverfladen. Der dannes mange siderødder. Planten har samliv med knoldbakterier, som omdanner luftens kvælstof (N2) til ammonium (NH4+). Herved er busken selvforsynende med kvælstofgødning.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 2 × 2 m (15 × 15 cm/år).

Hjemsted[redigér | rediger kildetekst]

Som krydsning har denne plante intet hjemsted, men begge forældre-arterne (Cytisus multiflorus og Cytisus purgans) hører hjemme i Sydvesteuropas og Nordafrikas maki. De tørre, varme forhold på gruset bund er altså fælles krav.


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Kilde[redigér | rediger kildetekst]

  • Sten Porse: Plantebeskrivelser, DCJ 2003 (CD-Rom).