Spring til indhold

Potentiometer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Variabel modstand)
For alternative betydninger, se Pot.
Et potentiometer til brugeranvendelse med knap.
Et potentiometer til brugeranvendelse uden knap.
Internationalt symbol for et potentiometer.
Nordamerikansk symbol for et potentiometer.
Trimmepotentiometre til montering på printplader til servicejustering og derfor ikke beregnet til brugeranvendelse. Trimmepotentiometret øverst til højre kan være af cermet-typen.
En højeffekt trådviklet potentiometer.
Skydepotentiometre uden knapper.
10 omdrejningspotentiometre beregnet til præcisionsjustering.

Et potentiometer (uformelt en pot) er indenfor elektronik en komponent – en tre-terminal resistor (elektrisk modstand) med en glidende kontakt, så potentiometret f.eks. kan fungere som en variabel spændingsdeler. [1] Hvis kun to terminaler anvendes (en ende – og den glidende kontakt terminal) fungerer potentiometret som en variabel resistor også kendt som en variabel modstand, reguleringsmodstand, reostat.

Indenfor kredsløbsteori og måling er et potentiometer blot en spændingsdeler anvendt til at måle elektrisk potential (spænding); komponenten er en implementation efter samme princip, derfor dets navn.

Potentiometre er almindeligvis anvendt til at styre elektriske anordninger, såsom lydstyrkekontrol på lydudstyr. Potentiometre drevet af en mekanisme kan anvendes som en positionstransducer, f.eks. i et joystick eller en servomekanisme.

Potentiometre er sjældent anvendt til at styre betydeligt mere end f.eks. 1 watt, da den dissiperede effekt i potentiometret vil være af samme størrelsesorden som belastningen som styres. I stedet anvendes potentiometre til at styre et niveau af et analogt signal (f.eks. volumenkontrollen på lydudstyr), og som styre-input til elektriske kredsløb. For eksempel anvender en elnettilkoblet lysdæmper et potentiometer til at styre pulsbreddemodulationen af en TRIAC og styre på denne måde indirekte glødelampens lysstyrke.

Tidlige patenter[redigér | rediger kildetekst]

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ The Authoritative Dictionary of IEEE Standards Terms (IEEE 100) (7 udgave). Piscataway, New Jersey: IEEE Press. 2000. ISBN 0-7381-2601-2.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til: