Crayonmanér

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Du porte-feuille de Mr. Néra. Crayonstik af Gilles Demarteau efter François Boucher

Crayonmanér eller crayonstik (af fransk crayon, blyant; manér, 'manière', måde, metode, oprindelig 'vedrørende hånden')[1],[2], er en ætsningsmetode, der i kobbertryk gengiver tegninger med kridt eller blyant. Til formålet bruges en række forskellige instrumenter: radernål, pigvalsen (rouletten), gravstikken med videre.

Medens crayonstik i primitiv skikkelse kan spores tilbage til Dürers tid (o. 1500), kommer den først i almindelig brug og fuld udvikling omkring 1750.

Som opfinder af dens udviklede form nævnes Jean-Charles François (1717-1769), medens andre tillægger Gilles Demarteau (1722-1776) eller Alexis Magny (1711-1795) æren.

En anden brug af betegnelsen vedrører den af Aloys Senefelder opfundne fremgangsmåde at tegne med litografisk kridt på sten og derefter tage aftryk.

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Engelsk har crayon manner, chalk-manner og pastel-manner, ("Crayon-manner" Arkiveret 16. februar 2021 hos Wayback Machine hos Britannica.com)
  2. ^ "Manér" hos Ordnet.dk

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.