Almindelig Blærenød

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Alm. Blærenød ?
Staphylea-pinnata-flowers.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Crossosomatales
Familie: Staphyleaceae (Blærenød-familien)
Slægt: Staphylea (Blærenød)
Art: S. pinnata

Almindelig Blærenød (Staphylea pinnata) er en stor, løvfældende busk med en opret, åben vækst. Blom­sterne er samlet i klaser med hvide blomster, der har en behagelig duft.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Barken er først glat og grå­grøn, senere bliver den olivengrøn, og til sidst er den grå med lyse stri­ber. Knopperne er modsatte, æg­formede, glatte og lysegrønne. Bladene er ulige­finnede med 5 (sjældent 3) elliptiske småblade. Bladranden er bølget til let takket, oversi­den er glat og friskgrøn, mens undersiden er grågrøn og mat.

Blom­sterne er samlet i overhængende klaser. De enkelte blomster er hvide og klokkeformede, og de har en behagelig duft. Frugterne er oppustede bælge med hårde nød­der i. Frø­ene modner godt og spi­rer villigt i Danmark.

Rodnettet består af kraftige hovedrødder med talrige, højtliggende siderødder. Planten er langsomt voksende, især i de første år.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 4 x 2,5 m (30 x 20 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Blærenød vokser som underskov i blandede løv- og nåleskove i det sydøstlige Centraleuropa, hvor klimaet er varmt og fugtigt om sommeren, men koldt om vinteren.

Ved Bodensøen i Baden-Württemberg findes den sammen med bl.a. Ahorn, Ask, Bøg, Hassel, Taks, Drue-Hyld, Dunet Gedeblad, Fjeld-Ribs, Rød Kornel, Skov-Elm , Spids-Løn og Storbladet Lind.


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: