Atahualpa Yupanqui

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Atahualpa Yupanqui
Atahualpa Yupanqui en Cosquín.jpg
Atahualpa i Cosquín
Information
Fødenavn Héctor Roberto Chavero Aramburo
Født 31. januar 1908
Død 23. maj 1992 (84 år)
Oprindelse Pergamino, Argentina
Genre(r) Folkemusik
Beskæftigelse Sanger, sangskriver, forfatter

Atahualpa Yupanqui (født Héctor Roberto Chavero Aramburo 31. januar 1908 i Pergamino, i Buenos Aires provinsen, Argentina23. maj 1992) var en Argentinsk sangskriver, musiker og forfatter. Han anses for at være den vigtigste argentinske folkemusiker og en af grundlæggerne af Nueva canción.

Yupanqui blev født Héctor Roberto Chavero Aramburo i i Buenos Aires provincen Pergamino. Da Han blev teenager flyttede familien til Tucumán, og her begyndte Yupanqui at optræde under navnet Atahualpa Yupanqui for at hylde fortidens inkakonger.

I de første år rejste Yupanqui rundt i det nordvestlige Argentina, hvor han studerede de indfødtes kultur og musik. Han blev oprørt over deres forhold og meldte sig ind i Argentinas kommunistparti. I 1931 blev han derfor fordrevet fra Argentina og fik politisk asyl i Uruguay. Han vendte dog tilbage til Argentina i 1934.

I 1935 blev han inviteret til Buenos Aires, hvor han spillede i radioen og blev partner med pianisten Antonieta Paula Pepin Fitzpatrick. På grund af sin medlemskab af kommunistpartiet blev mange af hans sange ramt af censur og han blev fængslet over flere omgange.

I 1949 fik han nok og rejste til Europa, hvor Édith Piaf inviterede ham til at spille i Paris og han turnede gennem det krigshærgede Europa.

I 1952 vendte han tilbage til Buenos Aires. Han brød med kommunistpartiet, hvilket gjorde det nemmere for han at turnere og skrive kontrakter.

I løbet af 1960'erne var han blevet så anerkendt, at musikere som Mercedes Sosa indspillede hans sange, hvilket gjorde, at han fik et gennembrud blandt Argentinas ungdom.

Som mange andre musikere blev hans arbejde ramt af hård og undertrykkende censur efter militærkuppet i 1976. Efter at have siddet fængslet og truet med dødsstraf flygtede han i eksil i Europa. Han døde i Nimes i Frankrig i 1992, 84 år gammel.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]