Audi R10

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Audi R10

Audi R10 er en dieseldrevet sports-prototype , produceret af Audi. der første gang blev vist frem i Paris ved Eiffeltårnet 14 December 2005. Den gjorde sig dog senere bemærket ved at være den første Dieseldrevet bil til at vinder Le Mans (2006, 2007 og 2008) og vinde alle race i en sæson i LM P1 klassen ved the American Le Mans Series.[1]

Historie[redigér | redigér wikikode]

projekt med den dieseldrevet prototype til Le Mans stammer tilbage fra 2002-2003, hvor ulrich baretzky, direktør for motor teknologi ved Audi sport tog initiativ til startet projektet[2]. hvor det hele mere eller mindre bygget fra bunden af, i det skal der forstås at der er blevet brugt en V8 4 litre production motor fra et Audi A8, hvor boring og slaglændge dimension (se slagvolumen) er blevet ændret til en V12 dimension, der blev også designet og fabrikeret Krumtap, plejlstænger og stempler til motoren. [3] I Foråret 2004 blev det besluttet at benytte en V12 Motor med de maksimalt tilladte slagvolume på 5,5 liter i Le Mans.

De første testkørsler af Audi R10 foregik i slutningen af 2005, fra start viste Teknikere og ingeniører at de var på ukendt grund. Problemerne var ikke at bilen på daværende tidspuknt manglede kræfter, faktisk var det direkte modsat, den gik over forventning med masser af kræfter.

Audi's fabrik's kørere skulle vende sig til den nye Le Mans racer da, den var meget lydløs ligesom i de gamle Le Mans dage. Når bilen kørte ned af langsiderne kan man ikke høre motoren på grund af de høje hastigheder

Motor[redigér | redigér wikikode]

R10 Engine

Motoren er en V12 med en Garrett twin-turboladet med direkte diesel indsprøjtning, der produceret 650 HK samt et moment over 1100 NM. [4] Den er Audi første dieselmotor med en aluminium krumtaphuset.[5] Men en af de afgøre faktor som har gjort motoren mere effektiv er det høje ladetrykket fra de 2 turboladere er 2,94 bar og 2000-2200 bar på indsprøjtning, hvor en normal diesel bil har omkring 1600 bar.
Den er også udstyret med Diesel partikelfilter.
Arbejdsområdet for motoren ligger 3000 til 5000 omdrejninger i minuttet.


Kilder[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencycklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Broom icon.svg Denne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
 Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.