Ballist

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ballist kastemaskine fra middelalderen, 1783

En ballist (eller ballista) er en krigsmaskine fra oldtiden og middelalderen. Det er en torsionsmaskine der ved hjælp af fjedre eller reb lader to arme spænde, som kan affyre projektiler eller sten. Andre typer, hvor en buer er brugt i stil med en armbrøst, kendes også. Ved hjælp af et trækspil med tandhjul lade våbnet.

En ballista er et stationært våben i modsætning til en armbrøst, da den er væsentligt større. Selv de små typer kræver mindst en to-mands besætning, mens de største har krævet adskillige flere. Til gengæld er skuddet meget kraftigere end med den traditionelle armbrøst eller en langbue. Der findes kilder, der mener at den er i stand til at skyde igennem tre mand og en hest.

Buestokken er almindeligvis lavet af mindre stykker horn eller ben, der er klistret sammen med harpiks eller fiskelim. Hele stokken er svøbt i tynde dyrehuder, der også er behandlet med harpiks.

Ballistaen blev opfundet i oldtidens Grækenland og blev videreudviklet og brugt flittigt af romerne.

Moderne rekonstruktioner

Ballist på Warwick Castle i Storbritannien.

I moderne tid er der blevet fremstillet adskillige rekonstruktioner af ballistaer, til bl.a. reenactment og museer. De er både blevet fremstillet som egentlige rekonstruktioner med de rette materialer og metoder, og som moderne udgaver, hvor man kun har taget udgangspunkt i designer, men brugt moderne materialer.

Det danske frilandsmuseum og forsøgscenter Middelaldercentret fremstillede i 2000 en ballist på baggrund af et fund fra den tyske by Quedlinburg, der på dette tidspunkt var den eneste bevarede fra middelalderen. Buen gjort af sammenlimede hornstykker, hvilket er første gang i omkring 500 år.[1] Med våbnet har man lavet våbenhistoriske forsøg, og bl.a. affyret ildpile fremstillet efter beskrivelser af Johannes Bengedans.[2][3]

Referencer

  1. ^ Moe, Helene (2002-09-14). "Genskabt middelalderkrig". Kristeligt Dagblad. {{cite news}}: |access-date= kræver at |url= også er angivet (hjælp)
  2. ^ "Middelaldercentrets nyhedsblad sommer 2011 " (PDF). Middelaldercentret. 2011 (sommer). s. 3-5. Hentet 2014-05-04. {{cite web}}: Tjek datoværdier i: |date= (hjælp)
  3. ^ "Middelaldercentrets nyhedsblad forår 2009" (PDF). Middelaldercentret. 2009 (forår). s. 19-23. Hentet 2014-05-04. {{cite web}}: Tjek datoværdier i: |date= (hjælp)

Eksterne henvisninger


MilitærSpire
Denne artikel om militær er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.