Bertha Nathanielsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bertha Nathanielsen
Vase af Bertha Nathanielsen, Den Kongelige Porcelænsfabrik
Personlig information
Født 24. december 1869 Rediger på Wikidata
Stavanger, Norge Rediger på Wikidata
Død 19. januar 1914 (44 år) Rediger på Wikidata
Oringe, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af Arnold Krog, N.V. Dorph Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Bertha Nathanielsen (født 24. december 1869 i Stavanger, død 19. januar 1914Oringe Sindssygehospital) var en dansk porcelænsmaler.

Hendes forældre var dampskibsfører Knud Nathanielsen og Severine Gjesdahl. Bertha Nathanielsen kom til København og blev her uddannet som porcelænsmaler. 1893-1906 var hun ansat på Den kongelige Porcelainsfabrik, hvor hun udførte unikaarbejder i underglasur dekoreret med blomster og landskaber. For samme fabrik malede hun i konkurrence med 5 andre kvinder en platte til Kvindernes Udstilling i 1895. Motivet er løvetand, der har stiliserede blade og fnok, malet med bløde, svungne former.

Hun var også gennem fabrikken repræsenteret ved verdensudstillingen i Paris 1900 med 2 plaketter samt ved den danske udstilling i Berlin 1910-11. Hendes værker findes i Designmuseum Danmark, der ejer hendes lågvase (1898) og en vase (1902), samt i flere privatsamlinger i udlandet. Kunsthistorikeren Victor P. Christensen fremhævede i 1929 de "nervøse, forfinede Blomsterbilleder af den ypperlige Frk. Bertha Nathanielsen".

Hun forblev ugift og er begravet i Oringe.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]