Royal Copenhagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mågestel fra Royal Copenhagen.
Den oprindelige fabrik, grundlagt i Købmagergade 1775

Royal Copenhagen blev egentlig grundlagt som Den Kongelige Porcelænsfabrik i 1775. Det er et verdenskendt brand for porcelæn, som både fås i Europa, USA og Asien.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Fabrikken blev etableret 1775 i en tidligere post- og gæstgivergård i Købmagergade i København under protektion af enkedronning Juliane Marie og har siden kunnet kendes på sit karakteristiske logo med tre bølger, som symboliserer Danmarks tre store indre farvande: Øresund, Storebælt og Lillebælt. Fabrikken blev grundlagt af apoteker Frantz Heinrich Müller, som fik monopol på at drive den i 50 år. Fabrikken kom på private hænder i 1868, og i 1882 blev den overtaget af den successfulde fajancefabrik AluminiaChristianshavn, ledet af Philip Schou. Kort efter Aluminias overtagelse blev produktionen flyttet til en moderne produktionsbygning på Aluminias arealer på hjørnet af Smallegade og Søndre Fasanvej på Frederiksberg. De nye bygninger, der stadig findes, blev tegnet af Valdemar Ingemann. J.E. Gnudtzmann tegnede Schous direktørbolig på gadehjørnet, og da de to fabrikkers ledelser blev stadigt mere adskilt, byggede Anton Rosen 1908 endnu en direktørbolig, der i dag er fredet.

Philip Schou ansatte i 1884 arkitekten Arnold Krog som kunstnerisk leder, og med ham ved roret gik fabrikken ind i en kunstnerisk glansperiode, hvor fabrikkens produkter vakte opsigt på verdensudstillingerne: på Verdensudstillingen i Paris 1889 var det danske porcelæn udstillingens hovedbegivenhed, og Krogs værker vandt Grand Prix. Aluminia fik efterhånden selvstændig kunstnerisk ledelse under Christian Joachim og senere Nils Thorsson. Thorsson arbejdede dog på begge fabrikker og fik betydning for begges produktionslinjer.

Selv om Aluminia havde overtaget fabrikken, blev rollerne byttet om små 100 år senere . Porcelænsfabrikken lukkede i 1969 Aluminia, og fajanceproduktionen fortsatte i meget mindre skala.

I 2004 blev produktionen flyttet til Glostrup, men på Frederiksberg ligger stadig et fabriksudsalg. "Porcelænsgrunden" er nu bebygget og huser dele af Copenhagen Business School. Hovedparten af produktionen foregår nu i Thailand, og de fleste medarbejdere i Danmark er blevet fyret. I 2013 er det planlagt, at der skal være 20-25 medarbejdere i produktionen i Danmark.

Blandt de mest kendte mønstre er (original producent i parentes):

De suverænt mest kendte mærker er det musselmalede og Flora Danica.

Royal Copenhagen købte Georg Jensen i 1972, fusionerede med Holmegaard Glasværk i 1985 og med Bing & Grøndahl i 1987. Royal Copenhagen er i dag en del af Royal Scandinavia sammen med Georg Jensen og var indtil 2012 ejet af den danske investeringsfond Axcel. I forbindelse med Axcels overtagelse af Royal Copenhagen blev Holmegaard Glasværk solgt fra og gået konkurs. De kontrollerende aktiemajoritet i det svenske glasværk Orrefors Kosta Boda er blevet solgt til New Wave Group.

I 2012 blev Royal Copenhagen solgt til finske Fiskars for 490 mio. kr.

Ledelse[redigér | redigér wikikode]

Denne liste er ufuldstændig; hjælp gerne med at udfylde den.

Kunstneriske ledere[redigér | redigér wikikode]

Tekniske ledere[redigér | redigér wikikode]

Kunstnere knyttet til fabrikken[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.