Boxer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 11. maj 2015, 20:07 af Marcus Cyron (diskussion | bidrag) Marcus Cyron (diskussion | bidrag) ((GR) File renamed: File:Rj boxer.jpgFile:Male fawn Boxer undocked.jpg File renaming criterion #2: Änderung komplett bedeutungsloser oder zweideutiger Namen in sinnvolle, die beschreiben, was auf...)
Denne artikel omhandler en hunderace. Opslagsordet har også en anden betydning, se Boxer TV.
Boxer
Dansk navn Boxer
Hundetype Molosser, vagt- og vogterhunde
Oprindelses­land/-område Tyskland
Brugsegenskaber Brugshund/familiehund
Forventet livslængde 9–10 år
Størrelse Stor
Højde Skulderhøjde 53-63 cm
Vægt 25-46 kg
Racen egner sig til Erfarne
Gruppering
FCI Gruppe 2, sektion 2a
AKC Working
CKC Group 3 – Working
KC Working
UKC Guardian
Hunderacer

Boxer er en hundrace, der er klassificeret i Dansk Kennel Klub.[1] Betegnelsen bokser er en uofficiel stavemåde for hunderacen.[2]

Boxeren har et karakteristisk udseende, der deler meningerne. Kombinationen af markant udseende og legesygt væsen gør boxeren til noget særligt, fordi mange ikke forventer denne adfærd på grund af udseendet. Litteraturen roser boxeren som en meget god familiehund, men glemmer ofte at forklare, at det forudsætter, at familien har lyst til at være aktiv sammen med hunden. Boxeren er, selvom den ofte befinder sig i sofaen, ikke særlig egnet til at ligge stille ret længe ad gangen. Boxeren er en meget glad og livlig hund.

Oprindelsesland & historie

Boxere blev først skabt i Tyskland, formentlig af brabant bullenbeissere fra Belgien og lignende hunde fra Danzig-området. Tyske racer og måske også engelske bulldogger kan have indgået i den oprindelige krydsning.

Oprindelig blev boxeren anvendt i forbindelse med jagt. Under jagten blev drivhunde anvendt sammen med boxeren, hvor drivhundens opgave var at opsøge vildtet, hvorefter boxeren kunne fastholde byttet, indtil jægeren nåede frem med henblik på aflivning.

I avlen af boxeren var man derfor interesseret i, at boxeren havde brede kæber og kort næseparti. Den brede kraftige kæbe skulle anvendes til at fastholde byttet´, og det korte næseparti var ideelt i forbindelse med fastholdelsen, fordi boxeren kan trække vejret, mens byttedyret bliver fastholdt.[3]

Fysiske kendetegn

Hoved og krop proportioner.

Skulderhøjden for hannen er typisk ca. 57-63 cm, mens tæven bliver mellem 53 og 59 cm. Den vejer normalt mellem 25-32 kg, hvor hannen som regel vejer mest.

Pelsen er kort og glathåret. Den er rødgul eller tigret med sort 'maske' og hvide aftegninger. Den hvide andel af pelsen bør ikke udgøre mere end en tredjedel. Der har eksisteret hvide boxere, siden racen blev skabt, men det var først i 1925, da den tyske boxerklub forbød registreringen af hvide boxere, at øvrige lande begyndte at reducere antallet af de hvide individer. I dag tillader flere lande, at der registreres hvide hvalpe, men i Danmark regnes det for en fejl, såfremt mere end en tredjedel af pelsen er hvid. Desværre er de hvide individer tilbøjelige til at blive døve.[3] Der må ikke avles på boxere, hvor mere end en tredjedel af pelsen er hvid.[4]Selvfølgelig er der han-boxere der vejer et godt stykke over 40 kg og er over 65 cm i skulderhøjde. Op til 50 kg for hanner.

Karakter

Det hører til boxerens natur at være god til at beskytte sin familie og hjem. Boxeren er kendt for at være meget glad for børn og knytter sig nært til sin familie. En godt opdraget og præget boxer kommer også godt ud af det med artsfæller og øvrige husdyr.

Ud over at være egnet som en udpræget god familiehund er boxeren fremragende som redningshund og brugshund. Boxeren har ry for at være en vanskelig hund for førstegangskøberen. Boxeren er meget social og tåler ikke isolation længere tid ad gangen.[5]

Eksterne henvisninger

Kilder

  1. ^ Standard for Boxer, fra Dansk Kennel Klub hjemmeside
  2. ^ http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=boxer Den Danske Ordbog. Hentet den 15. april 2014.
  3. ^ a b Fogle, Bruce (2006) Hunde. Aschehoug Dansk Forlag. Side 202.
  4. ^ Anderschou, Jan, m.fl.(2003) Boxer. Forlaget Atelier. Side 28.
  5. ^ Verhoef-Verhallen, Esther J.J(2006) Aschehougs hundeleksikon. Aschehoug Dansk Forlag A/S. Side 71-72

Se også

HundSpire
Denne hunderelaterede artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.