Bruger:InsaneHacker/Sandbox/Konkurrencer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Lidt løse noter om afholdelse af konkurrencer på andre projekter.

Optælling[redigér | rediger kildetekst]

De norske Wikipedia-projekter (no, nn) samt den finske Wikipedia bruger UKBot (no, nn, fi) til at optælle point i konkurrencer baseret på nogle forudgivne parametre.[1] Se f.eks. kriterierne for pointgivning i no:Wikipedia:Konkurranser/Månedens konkurranse 2021-01#Poengberegning. Kildekoden er frit tilgængelig.

Den svenske Wikipedia overlader det til deltagerne selv at udregne deres point, med evt. assistance fra konkurrencens tovholder, hvilket der tilsyneladende ikke har været noget problem med (se sv:Wikipedia:Veckans tävling/Tema Mexiko II).

Ansvar[redigér | rediger kildetekst]

Alle tre sprogversioner holder det åbent for alle at afholde en konkurrence.[2] På de norske projekter er det ofte, men ikke altid, Wikimedia Norge der står for konkurrencerne, da det er dem der er ansvarlige for præmierne jf. #Præmier nedenfor.

De norske projekter skriver at arrangøren er "er eneveldig dommer og setter reglene",[3] ligeledes den svenske Wikipedia: "[t]ävlingsledaren är enväldig domare, och utser sig själv [...] Tävlingsledaren bestämmer tema och tävlingsregler."[4] Dette er også sådan konkurrencer såsom Palnatokes julequiz fungerer.

På den svenske Wikipedia kan arrangøren ikke deltage selv,[4] hvorimod det er tilladt både på de norske projekter og på den finske Wikipedia.[5]

Præmier[redigér | rediger kildetekst]

Alle fire projekter giver deltagere i konkurrencer såkaldte rosetter man kan vise på sin brugerside. De bruger næsten det samme system med enkelte særpriser. I tråd med det eksisterende crossover mellem de skandinaviske projekter, f.eks. ugens skandinaviske artikel, kunne vi også bruge samme system. For bestemte konkurrencer er der designet særpriser der findes i commons:Category:Ribbon icons used by weekly contests in Wikipedia og dens underkategorier.

Norsk Svensk Finsk
Vinneren får andre brukeres beundring og en rosett på sin brukerside.
  • Den blå rosetten, førstepremie i stubbkonkurranser og andre artikkelutvidelseskonkurranser.
  • Den røde rosetten, førstepremie i konkurranser som ikke gjelder artiklers innhold, men fokuserer på administrative saker som kategorier, interwiki, foreldre, redigeringskommentarer og lignende.
  • Den orange rosetten, førstepremie i illustrasjonskonkurranser.
  • Den grønne rosetten, førstepremie i andre konkurransetyper, for eksempel konkurranse om å lage nye artikler.
  • Den brune rosetten, den blålilla rosetten, den lilla rosetten og sølvrosetten, premier som kan gis til flere konkurransedeltakere, for eksempel de som oppnår på forhånd bestemt poengsum i konkurransen. Den brune gis vanligvis for over 200 poeng, lyselilla for over 500 poeng, lilla for over 1000 poeng og sølv for over 2500 poeng.

Det finnes også:

  • Den gule rosetten, pris til konkurranselederen eller andre som bidrar til konkurransen administrativt.
Förstapriser
Den blå rosetten Förstapriset i stubb- eller utökningstävlingar.
Den röda rosetten Förstapriset i tävlingar med fokus på administrativa saker, snarare än artiklars innehåll.
Den orange rosetten Förstapriset i illustrationstävlingar.
Den mörkgröna rosetten Förstapriset i artikelskapar- eller ämnesrelaterade tävlingar.
Källrosetten Förstapriset i källbeläggningstävlingar.
Den globala rosetten Förstapriset i tävlingar med mål att stärka Wikipedias globala perspektiv.
Sillsallatsrosetten Förstapriset i tävlingar där både svensk- och norskspråkiga Wikipedia deltar.
Den ljusgröna rosetten Förstapriset i andra typer av tävlingar.
Övriga priser
Den lila rosetten Andrapriset som kan användas i alla typer av tävlingar. Delas ofta ut som "flitpris", där en poängsumma är satt.
Den bruna rosetten Tredjepriset som kan användas i alla typer av tävlingar. Delas ofta ut som "flitpris", där en poängsumma är satt.
Den vita rosetten Pris som kan ges till övriga deltagare som har gjort någon förtjänstfull insats.
Insatsrosetten
Den gula rosetten Priset som någon som har uppskattat tävlingen kan ge till tävlingsledaren eller tävlingsledarna som tack för tävlingen.
[Hvis man ikke forstår finsk er rosetterne stort set ækvivalente med de norske, bortset fra den hvide der blev givet til deltagere i den allerførste konkurrence afholdt på den finske Wikipedia.]
  • Sininen ruusuke, ensimmäinen palkinto kilpailuissa, joiden aiheena on artikkelien laajentaminen tai tietty aihealue.
  • Punainen ruusuke, ensimmäinen palkinto kilpailuissa, joiden aiheena on muu kuin artikkelien laajentaminen eli esim. luokittelu, lähteistys tai kielenhuolto.
  • Oranssi ruusuke, ensimmäinen palkinto kilpailuissa, joiden aiheena on kuvitus.
  • Vihreä ruusuke, ensimmäinen palkinto kilpailuissa, joiden aiheena on erikoisaihe, joka ei sovi yllä olevien muiden ruusukkeiden määrityksiin, tai aiheena on uusien artikkelien luominen.
  • Ruskea ruusuke, vaaleanvioletti ruusuke, violetti ruusuke ja hopeinen ruusuke, palkinnot, joita voi antaa useille osallistujille. Ruskea annetaan yleensä yli 200 pisteestä, vaaleanvioletti yli 500 pisteestä, violetti yli 1 000 pisteestä ja hopeinen yli 2 500 pisteestä.
  • Valkoinen ruusuke, palkinto kaikille osallistujille Wikipedian ensimmäisessä kilpailussa (jaettu ainoastaan kilpailussa 2012-48)
  • Keltainen ruusuke, palkinto kilpailun järjestäjälle.

På de norske Wikipedia-projekter er der somme tider tillige en "real life"-præmie, der understøttes finansielt af Wikimedia Norge (se f.eks. :no:Wikipedia:Konkurranser/Månedens konkurranse 2021-01). Præmierne har typisk været gavekort til den norske boghandler Ark, men har også været mere tematiske, f.eks. var præmien i :no:Wikipedia:Konkurranser/Månedens konkurranse 2020-09, der handlede om Wiki Loves Monuments, et gavekort til "De Historiske", en gruppe hoteller der på en eller anden måde har et historisk islæt. Finansieringen af sådanne konkurrencepræmier er et af de mest hyppige Rapid Grants Wikimedia Foundation giver (maks. 2000 USD pr. grant).

  1. ^ no:Wikipedia:Konkurranser; fi:Wikipedia:Viikon kilpailu.
  2. ^ :no:Hjelp:Arrangere konkurranse; :sv:Wikipedia:Veckans tävling#Att arrangera en tävling; :fi:Ohje:Viikon kilpailun järjestäminen.
  3. ^ :no:Hjelp:Arrangere konkurranse.
  4. ^ a b :sv:Wikipedia:Veckans tävling#Om tävlingarna.
  5. ^ :no:Wikipedia:Konkurranser#Arrangere konkurranse?; :fi:Ohje:Viikon kilpailun järjestäminen.

Konkurrencer[redigér | rediger kildetekst]

Stiliseret guldfarvet rosette med genskin

Fra tid til anden afholdes konkurrencer på Wikipedia, der har til formål at anspore til forskellige former for Wikipedia-aktivitet og skabe fællesskab mellem brugere. Konkurrencer kan være en anderledes måde at bidrage til Wikipedia på for rutinerede brugere, eller en morsom og stimulerende måde at introducere nye brugere til, hvordan man kan bidrage til encyklopædien. Konkurrencer kan omhandle alle former for bidrag til Wikipedia, herunder oprettelse og udvidelse af artikler, upload og indsættelse af frie mediefiler, og husholdningsarbejde såsom rettelse af stavefejl eller kildehenvisninger. Alle kan afholde en konkurrence, og præmien kan være alt fra en anerkendelse, man kan indsætte på sin brugerside, til fysiske præmier, såsom Wikipedia-merchandise.

Konkurrencer har været afholdt på dansk Wikipedia siden 2005, hvor Palnatokes Julequiz blev afholdt for første gang. Nogle konkurrencer afholdes på tværs af Wikipedia-sprogversioner eller Wikimedia-projekter, f.eks. Wiki Loves Monuments.

Nuværende og kommende konkurrencer[redigér | rediger kildetekst]

Nuværende og kommende konkurrencer registreres i nedstående tabel. For at tabellen ikke bliver for omfattende, bør kun konkurrencer der er igangværende eller finder sted inden for de næste tre måneder registreres. Når en konkurrence er afsluttet, kan den fjernes fra tabellen og overføres til tabellen med tidligere konkurrencer nedenfor.

Konkurrence Startdato Slutdato Tovholder(e) Bemærkninger

Om konkurrencer[redigér | rediger kildetekst]

Oprettelse af konkurrencer[redigér | rediger kildetekst]

Alle – lige fra en enkelt bruger til projekter eller andre grupper eller organisationer – kan oprette en konkurrence så længe den er i overensstemmelse med Wikipedias formål og principper. En konkurrence kan oprettes som en underside til denne side, som en side et andet sted i Wikipedia-navnerummet, eller i Bruger-navnerummet. Hvis du vil oprette en konkurrence som underside til denne side, kan du skrive navnet på konkurrencen i nedstående felt og trykke "Opret", så åbnes en konkurrenceskabelon, som du kan udfylde.

##FORMULAR##

Når konkurrencesiden er oprettet, kan oplysninger om konkurrencen indsættes i tabellen med nuværende og kommende konkurrencer ovenfor.

Afvikling af konkurrencer[redigér | rediger kildetekst]

Konkurrencens tovholder er enevældig dommer. Tovholderen sætter rammerne for konkurrencen, f.eks. temaet, hvordan point tildeles og i hvilket tidsrum konkurrencen foregår, og træffer afgørelser om konkrete situationer, f.eks. om point er optalt korrekt, eller om en deltager eller et bidrag skal diskvalificeres. Opstår der tvivl om hvordan konkurrencens regler skal tolkes, kan dette drøftes på konkurrences diskussionsside.

Typiske konkurrencer vil fungere på den måde, at forskellige former for Wikipedia-aktivitet, f.eks. at indsætte et billede på en artikel, giver et antal point, evt. med bonuspoint i særlige tilfælde, f.eks. hvis man selv har uploadet billedet til Wikimedia Commons. Vinderen bliver herefter den med flest point ved konkurrencens afslutning. Andre former for konkurrencer kan dog forekomme, f.eks. en konkurrence om at tage de bedste billeder, hvor vinderne udpeges af et dommerpanel.

Præmier[redigér | rediger kildetekst]

En konkurrences præmier kan være alt fra anerkendelse, man kan indsætte på sin brugerside, til fysiske præmier, såsom Wikipedia-merchandise.

En anerkendelse kan være noget så simpelt som en billedfil, der markerer at man har vundet konkurrencen, til en særlig barnstar. Med inspiration fra Wikipedia-sprogversionerne på svensk, norsk og finsk, kan man anvende følgende rosetter som præmier i sin konkurrence, såfremt man ikke laver nogen selv.

  • Stiliseret blå rosette Den blå rosette til førstepladsen i konkurrencer om at udvide artikler.
  • Stiliseret grøn rosette Den grønne rosette til førstepladsen i konkurrencer om at oprette artikler.
  • Stiliseret rød rosette Den røde rosette til førstepladsen i konkurrencer der angår administrative opgaver frem for artiklers indhold.
  • Stiliseret orange rosette Den orange rosette til førstepladsen i konkurrencer om illustrationer (fotografier og grafik).
  • Stiliseret lysegrøn rosette Den lysegrønne rosette kan bruges som præmie til førstepladsen i andre typer konkurrencer.
  • Stiliseret brun rosette Den brune rosette, Stiliseret blålilla rosette den blålilla rosette, Stiliseret lyselilla rosette den lilla rosette og Stiliseret sølvfarvet rosette sølvrosetten, kan enten gives som præmier til dem, der opnår fjerde- til andenpladsen i en konkurrence, eller til personer, der opnår et bestemt antal point.

Andre farvevariationer og tematiske rosetter findes i commons:Category:Ribbon icons used by weekly contests in Wikipedia og dennes underkategorier.

Tidligere konkurrencer[redigér | rediger kildetekst]

Afsluttede konkurrencer (nyeste øverst)
Konkurrence Startdato Slutdato Tovholder(e) Vinder(e) Bemærkninger
Palnatokes Julequiz 2022 27-11-2022 26-12-2022 Palnatoke Økonom
Palnatokes Julequiz 2021 28-11-2021 26-12-2021 Palnatoke Eldhufvud
Palnatokes Julequiz 2020 29-11-2020 26-12-2020 Palnatoke Økonom
Ramlosers Forårskonkurrence 2020 01-03-2020 19-04-2020 Ramloser Økonom
Palnatokes Julequiz 2019 01-12-2019 26-12-2019 Palnatoke Toxophilus
Wiki Loves Monuments 2019 01-09-2019 31-10-2019 Twdk Vinderliste
Ramlosers Forårskonkurrence 2019 03-03-2019 02-06-2019 Ramloser Toxophilus
Villys Nytårskonkurrence 2019 01-01-2019 31-01-2019 Villy Fink Isaksen Toxophilus
Palnatokes Julequiz 2018 01-12-2018 26-12-2018 Palnatoke Toxophilus
Asiatisk måned 2018 01-11-2018 30-11-2018 EileenSanda N/A
Wiki Loves Monuments 2018 01-09-2018 31-10-2018 Twdk Vinderliste
Ramlosers Forårskonkurrence 2018 11-03-2018 06-06-2018 Ramloser Toxophilus
Palnatokes Julequiz 2017 01-12-2017 26-12-2017 Palnatoke Toxophilus
Asiatisk måned 2017 01-11-2017 30-11-2017 EileenSanda
Palnatoke
N/A
Palnatokes Julequiz 2016 27-11-2016 25-12-2016 Palnatoke Ramloser
Asiatisk måned 2016 01-10-2016 30-10-2016 EileenSanda
Palnatoke
N/A
Ramlosers Sommerkonkurrence 2016 01-05-2016 31-08-2016 Ramloser Toxophilus
Ramlosers Forårskonkurrence 2016 03-01-2016 03-02-2016 Ramloser Toxophilus
Palnatokes Julequiz 2015 01-12-2015 25-12-2015 Palnatoke Amjaabc
Palnatokes Julequiz 2014 30-11-2014 25-12-2014 Palnatoke Pugilist
Palnatokes Julequiz 2013 01-12-2013 25-12-2013 Palnatoke Pugilist
Palnatokes Sommerkonkurrence 2013 10-06-2013 31-08-2013 Palnatoke Urbandweller
Ramlosers Forårskonkurrence 2013 13-01-2013 31-05-2013 Ramloser Toxophilus
Palnatokes Julequiz 2012 01-12-2012 25-12-2012 Palnatoke Gevin
Wiki Loves Monuments 2012 01-09-2012 31-10-2012 MGA73
Palnatoke
Vinderliste
Palnatokes Sommerkonkurrence 2012 05-07-2012 31-08-2012 Palnatoke Bob Collowân
Billedudfordringen III 07-06-2012 26-10-2012 Palnatoke Pugilist
Billedudfordringen II 28-05-2012 05-06-2012 Palnatoke Pugilist
Billedudfordringen I 28-05-2012 21-05-2012 Palnatoke Pugilist
Palnatokes Julequiz 2011 27-11-2011 26-12-2011 Palnatoke Amjaabc
Wiki Loves Monuments 2011 01-09-2011 27-10-2011 MGA73
Palnatoke
Vinderliste
Afrikas Horn-udbygningskonkurrencen 22-07-2011 15-08-2011 Palnatoke N/A 2.140 kr. doneret til Mellemfolkeligt Samvirke
Palnatokes Sommerkonkurrence 2011 04-06-2011 31-08-2011 Palnatoke Trade
Palnatokes Julequiz 2010 01-12-2010 01-01-2011 Palnatoke Villy Fink Isaksen
Palnatokes Sommerquizkonkurrence 2010 01-07-2010 16-08-2010 Palnatoke Algiz
Inc
Amjaabc
Haiti-udbygningskonkurrencen 17-01-2010 31-01-2010 Palnatoke N/A 3.080 kr. doneret til IBIS
Palnatokes Julequiz 2009 01-12-2009 26-12-2009 Palnatoke Hejsa
Allano
Palnatokes Sommerquizkonkurrence 2009 18-05-2009 16-08-2009 Palnatoke Anigif
Palnatokes Julequiz 2008 01-12-2008 25-12-2008 Palnatoke Danielle
Wegge
Palnatokes Julequiz 2007 01-12-2007 25-12-2007 Palnatoke JGC
Palnatokes Julequiz 2006 01-12-2006 24-12-2006 Palnatoke Danielle
Wegge
Palnatokes Julequiz 2005 01-12-2005 25-12-2005 Palnatoke Sir48