Bruger:Jacob Rosendal Kristensen/Arm (1)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Arm
Den venstre arm af et menneske.
Detaljer
Arterie Axillary artery
Vene Axillary vein
Nerve Brachial plexus
Identifikatorer
Latin Brachium
MeSH D001132
Anatomisk terminologi

I den menneskelige anatomi, er arm den en del af de to øvre lemmer mellem glenohumeral joint (skulderleddet) og albueled. I almindelig sprogbrug strækker armen sig til hånden. Det kan være opdelt i overarm, der strækker sig fra skulder til albue, underarm , der strækker sig fra albuen til hånden, og hånden. Anatomisk den skulder bæltet med knogler og tilsvarende muskler er per definition en del af armen. Den latinske betegnelse brachium kan henvise til enten den arm som helhed, eller til den øverste arm på sin egen.

Anatomi[redigér | rediger kildetekst]

Knogler[redigér | rediger kildetekst]

Knoglerne af de øvre lemmer, sammen med skulder hofteholdere sammen, der omfatter den menneskelige arm.

Den humerus er en af de tre lange knogler i armen. Det slutter med scapula ved skulderleddet og med de lange knogler i arm, ulna og radius ved albueleddet. Albuen er hængsel fælles mellem slutningen af humerus og slutter af radius og ulna. Humerus ikke være brudt nemt. Dens styrke gør det muligt at håndtere lastning op til 300 pounds (140 kg).[kilde mangler]

Muskler[redigér | rediger kildetekst]

Armen er opdelt af en fascial lag (kendt som laterale og mediale intermuscular septa), adskillelse af musklerne i to osteofascial rum: den forreste og den bageste rum i arm. Fascia fusionerer med periosteum (ydre knogle-lag) af humerus. De rum, der indeholder muskler, som er innervated af den samme nerve og udføre den samme handling.[kilde mangler]

To andre muskler anses for at være delvis i armen:

  • Den store deltoid muskler betragtes som en del af sin krop i det forreste rum. Denne muskel er den vigtigste bortføreren muscle af de øvre lemmer, og strækker sig over skulderen.
  • Den brachioradialis muskel stammer i arm, men indsætter i underarmen. Denne muskel er ansvarlig for at dreje hånden, så håndfladen vender fremad (supination).[kilde mangler]

Nerveforsyningen[redigér | rediger kildetekst]

Kutane innervation af den højre øvre ekstremiteter.

Den musculocutaneous nerve, fra C5, C6, C7, er den vigtigste leverandør af musklerne i det forreste rum. Det stammer fra den laterale ledning af plexus brachialis af nerver. Det gennemborer coracobrachialis muskel-og afgiver grene til muskler, samt at brachialis og biceps brachii. Det ender som den forreste kutan nerve i underarm.

Den radialis, som er fra det femte cervikal spinal nerve til den første thorax spinal nerve, stammer som en fortsættelse af den bagerste snor af plexus brachialis. Denne nerve træder ind i den nederste trekantede plads (et imaginært rum, der afgrænses af, blandt andre, skaft af humerus og triceps brachii), armen og ligger dybt til triceps brachii. Her rejser med dybt arterie i den arm, som sidder i radial groove af humerus. Dette er meget vigtigt klinisk som et brud på skaftet af knoglen her kan forårsage læsioner eller endda transections i nerve.

  • Den mediane nerve, nerve oprindelse C5-T1, som er en filial af den laterale og mediale ledninger af plexus brachialis. Denne nerve fortsætter i armen, rejser i et fly mellem biceps og triceps muskler. På cubital fossa, denne nerve er dybt til pronator teres - musklen og er den mest mediale struktur i fossa. Nerven passerer i underarmen.
  • Den ulnar nerve, oprindelse C8-T1, er en fortsættelse af den mediale ledning af plexus brachialis. Dette nerven passerer i samme plan som den mediane nerve, mellem biceps og triceps muskler. Ved albuen, denne nerve rejser posterior til den mediale epicondylus. Dette betyder, at condylar brud kan forårsage læsion på denne nerve.

Blodforsyningen[redigér | rediger kildetekst]

Vigtigste arterier i armen.

Den vigtigste trafikåre i armen er den arterie brachialis. Denne arterie er en fortsættelse af armhulen arterie. Det punkt, hvor armhulen bliver brachialis er distalt for den nedre grænse af teres major. Den arterie brachialis giver off en vigtig gren, den dybe arterie i arm. Denne forgrening sker lige under den nedre grænse af teres major.

Den arterie brachialis fortsætter til cubital fossa i den forreste del af armen. Den bevæger sig i et fly mellem biceps og triceps muskler, den samme som den mediane nerve og basilic vene. Det er ledsaget af venae comitantes (ledsager vener). Det giver grene til muskler i forreste rum. Arterien er i mellem medianen nerve og senen af biceps muskel i cubital fossa. Det fortsætter derefter i underarmen.

Den dybe arterie arm, der bevæger sig gennem de lavere trekantede plads med radialis. Herfra og fremefter har et intimt forhold med radialis. De er begge fundet dybt til triceps muskel-og er beliggende på den spiral groove af humerus. Derfor, brud af knogler kan ikke blot føre til læsion af radialis, men også hæmatom af de interne strukturer i armen. Den arterie, så fortsat på for at anastamose med tilbagevendende radial gren på arterie brachialis, der giver en diffus blodforsyning til albueleddet.

Vener[redigér | rediger kildetekst]

Venerne arm, der fører blod fra yderpunkterne af lemmer, samt afløb arm i sig selv. De to vigtigste vener er de basilic og cephalic vener. Der er tilslutning vene mellem de to, median cubital vene, som passerer gennem den cubital fossa og er klinisk vigtige for venepunktur (fratagelse af blod).

Den basilic vene rejser på den mediale side af armen og ender på det niveau af den syvende rib.

Den cephalic vene rejser på den laterale side af armen og ender som armhulen vene. Det passerer gennem deltopectoral trekant, en plads mellem overarmen og pectoralis store muskler.

Samfund og kultur[redigér | rediger kildetekst]

Den arm, som kan ses her, dannes en del af hieroglyfferne

Clinical significance [redigér | rediger kildetekst]

Den cubital fossa er klinisk vigtigt for venepunktur og blodtryks måling.[kilde mangler]

Vener på armen kan træffes, når en koronararterie bypass-operation er nødvendig.

Andre dyr[redigér | rediger kildetekst]

I andre dyr, udtrykket arm kan også bruges til analoge strukturer, (som en af de forbundne forbens af et fire-benede dyr eller arme af blæksprutter). I anatomisk brug af udtrykket arm kan undertiden referere specifikt til segmentet mellem skulder og albue, mens segmentet mellem albue og håndled er underarm. Men i fælles, litterære og historiske forbrug, arm refererer til hele den øverste lem fra skulder til håndled. Denne artikel bruger den tidligere definition, se øvre lemmer for den bredere definition.[kilde mangler]

I primater, den arm, der er tilpasset til præcis positionering af hånden og dermed bistå i hånd manipulerende opgaver. Bolden og socket skulderleddet giver mulighed for bevægelse af arme i en bred cirkulær plan, mens strukturen i de to underarms knogler, som kan rotere rundt om hinanden giver mulighed for yderligere vifte af bevægelse på dette niveau.[kilde mangler]

Flere billeder[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

  • Fælles flexor senen

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]