Bruger:Lettonica/Sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Rikke Helms (25. februar 1948 i Skive) er en dansk kulturarbejder og institutleder af Det Danske Kulturinstitut i Rusland.

Uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

Helms tog sin studentereksamen på Horsens Statsskole i 1966 og dimitterede som cand. mag. i russisk og dansk fra Københavns Universitet i 1976. Under studietiden virkede hun som rejseleder ved turist- og kongresrejser til det daværende Sovjetunionen fra 1970–75, efter et ét-årigt studieophold ved Leningrads Statsuniversitet.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

I perioden 1977–85 virkede hun i det danske undervisningssystem inden hun i 1985 tog til Sovjetunionen igen for at virke som rektor ved Moskvas Statsuniversitet frem til 1990. I 1990 blev hun udnævnt til instutleder ved Det Danske Kulturinstitut i Riga, i en omskiftelig tid, hvor Letland genvandt sin uafhængighed fra Sovjetunionen. Denne stilling havde Helms frem til 2003, hvor hun i stedet blev institutleder for Det Danske Institut i Sankt Petersborg.

Æresbevisninger[redigér | rediger kildetekst]

Rikke Helms fik Ebbe Muncks Hæderspris i 1993, og blev den 7. november 1994, som den første udlænding efter Letlands genvundne selvstændighed, udnævnt til Officer af Trestjerneordenen.[1] I 1996 blev hun udnævnt til æresdoktor ved Letlands Kulturakademi og i 2011 til Ridder af Dannebrog.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvoto personu reģistrs" (doc) (lettisk). Letlands Præsidentkancelli. Hentet 8. februar 2012. {{cite web}}: Kursiv eller fed markup er ikke tilladt i: |publisher= (hjælp)