Bruger:Pkj61/Relation (matematik)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Inden for matematik betegner en relation en sammenknytning af elementer fra flere mængder og er således et begreb fra mængdelæren. Begrebet er især anvendeligt i relationel database-teorien, hvor en tabel (eller rettere: dens indhold) netop er et eksempel på en relation. Operationer på relationer kaldes relationel algebra, og denne kan således også anvendes til at beskrive manipulationer af tabeller i en database.

Et speciel form for relation er det centrale matematiske begreb en funktion eller afbildning, der knytter elementer fra to mængder A og B sammen, sådan at ethvert element i A (definitionsmængden) afbildes over i præcist et element i B. Den delmængde af B, der optræder som billeder, kaldes for funktionens/afbildningens værdimængde/billedmængde.

Uddybende Uddybende artikel: funktion (matematik)

Definitioner[redigér | rediger kildetekst]

En relation kan defineres som en delmængde af det kartesiske produkt (mængdeproduktet) mellem nogle mængder . Altså:

hvor

Et element i en relation kaldes generelt en n-tupel, og de enkelte i en tupel kaldes felter.

Hvis en af felterne, f.eks. består af unikke værdier, dvs. at to vilkårlige forskellige tupler i relationen altid har forskellige værdier i dette felt, så fastlægger dette felt entydigt resten af felterne, og relationen kan nu beskrives som funktion/afbildning fra over i resten af felterne , hvor kaldes den uafhængige variabel, og kaldes afhængige variable. Eventuelt kunne funktionen have mere en én uafhængig variabel.

Eksempel
Hvis er mængden , mængden af fornavne, mængden af efternavne og mængden af personnumre, kan vi danne relationen som en delmængde af det kartesiske produkt af de 4 mængder, f.eks. i følgende tilfælde med tre 4-tupler:
.