Bruger:Ramloser/Bøger/Steens Møllebog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Book-Icon Dette er en "Wikipediabog" boghylde ]
[ Administrer bog ]  [ PDF ]  [ bestil som trykt bog ]


Steens Møllebog[redigér | rediger kildetekst]

Mølleriet og dets historie[redigér | rediger kildetekst]

Indledning

Denne bog handler om de gamle møller, som sikrede landbrugets fremdrift, især i perioden 1700-1900. Den består af en samling artikler på wikipedia, som hovedsagelig er skrevet af Ramloser, men andre brugere har naturligvis været "inde over" og bidraget med fine redigeringer.

Arbejdet med disse artikler har afsløret, at de større historiske fremstillingsværker stort set ikke omtaler møllerne og deres betydning for den teknologiske udvikling. Indtil dampmaskinen og senere motoren blev de vigtigste leverandører af trækkraft, var møllerne enerådige med hensyn til at levere energi. Kornmøllerne var vigtige for landbrugets udviklingsmuligheder, men også pumpemøllerne og de møller, der indgik i de første industrier, før industrialiseringen officielt fandt sted, havde afgørende betydning for den økonomiske udvikling i Europa. Den overfladiske omtale, de får i historiebøgerne, har formentlig betydet, at det kun er ganske få, der er klar over deres rolle i den historiske udvikling.

Som så mange andre væsentlige produktionsmidler har møllerne skabt konflikter. Vandmøllerne skabte en del oversvømmelser af landbrugsjord, og der findes en del eksempler på, at lokale bønder begik hærværk mod dem, som fx. Værebro Møllers historie viser. Vindmøllerne var længe meget besværlige at håndtere og først da de hollandske vindmøller blev almindelige, lettedes arbejdsgangen for møllersvendene. Et andet problem var de omkostninger, mølledriften forårsagede. Mine samtaler og korrespondance med repræsentanter for de nuværende møllelaug og -foreninger har givet et godt indtryk af, hvor megen vedligeholdelse, det kræver at drive en mølle, også selv om de fleste af de tilbageværende kun er i drift få gange om året. Hertil kommer de risici for stormskader og brande, som mølleejerne måtte leve med - og som de overlevende møller stadig kæmper med. Senest er Ulsted Mølle ved Ålborg blevet nedtaget i september 2013, fordi den var angrebet af råd og svamp. Den havde næppe klaret de voldsomme efterårsstorme i 2013! Hundborg Mølle nedbrændte til grunden i december 2009 og Højelt Mølle i Blistrup står med halvt afrevne vinger. Den er i privat eje og beboerne i omegnen forventer ikke, at der kan skaffes midler til at restaurere den. Den seneste landsdækkende registrering af de gamle møllers tilstand er fra 1993, men en undersøgelse fra 2008, der blot omfatter Nordjylland, har afsløret at flere af de velbavarede møller i 1993 var forfaldet og 7% helt forsvundet i løbet af de 15 mellemliggende år.

Mølle
Møllebrug
Mølleri
Vandmølle
Vindmølle
Stubmølle
Hollandsk vindmølle
Tårnmølle
Pumpemølle