Bruger:Saederup92/Høreapparatets historie (1)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Madame de Meuron med øre trompet

Det første høreapparat, blev skabt i det 17. århundrede. Bevægelsen i retning af moderne høreapparater, der begyndte med oprettelsen af telefonen, og det første elektriske høreapparater blev skabt i 1898. Ved slutningen af det 20 århundrede, blev det første høreapparat uddelt til offentligheden kommercielt. Nogle af de første høreapparater var eksterne høreapparater. Eksterne høreapparater rettet lyde foran øret og blokeret alle andre lyde. Det apparat, der ville passe til bag eller i øret.

Opfindelsen af kulstof mikrofon, sendere, digital signal processing chip eller DSP, og udvikling af computer - teknologi bidrog i udviklingen af teknologien til at omdanne høreapparatet til sin nuværende form.[1]

Øre trompeter[redigér | rediger kildetekst]

Frederik Tøjlers geniale akustisk stol, designet til King John VI i Portugal i begyndelsen af 19-århundrede.

Brug af høreværn trompeter for delvist døve, kan dateres tilbage til det 17 århundrede. Ved slutningen af det 18. århundrede blev det at blive mere og mere almindeligt at bruge disse. Sammenklappelig konisk øre trompeter blev foretaget af instrument beslutningstagere på en one-off grundlag for konkrete kunder. Kendte modeller i den periode, er blandt andet Townsend Trompeten (lavet specielt til den døve pædagog John Townshend), Reynolds Trompet (specielt bygget til maleren Joshua Reynolds) og Daubeney Trompeten.

Det første firma der påbegyndte den kommercielle produktion af øre trompeterne blev etableret af Frederik C. Tøjler i London i 1800-tallet. Samt producere øre trompeter, Tøjler også solgt høre fans, og tale-rør. Disse instrumenter hjalp med at forstærke lyde, mens den stadig er bærbare. Men disse enheder generelt var klodsede og var nødt til at være fysisk støttes fra neden. Senere, mindre, hånd-holdt øre trompeter og kogler blev brugt som høreapparater.[2][3]

Frederik Tøjler Ltd.s katalog, der viser udviklingen af det 19. århundredes design.

Rein var bestilt til at designe en speciel akustisk stol til den syge Konge af Portugal, John VI i Portugal i 1819. Tronen var designet med kunstfærdigt udskårne våben, der lignede den åbne munden på løver. Disse huller har handlet, som den modtagende område for akustik, som blev videregivet til bagsiden af tronen via et tale rør, og i kongens øre.[4] Endelig i slutningen af 1800-tallet, akustisk horn, som var et rør, der havde to ender, en kegle, der erobrede lyd, og til sidst blev lavet til at passe ind i øret.

Mod slutningen af det 19. århundrede, skjulte høreapparater blev mere og mere populær. Tøjler banebrydende mange bemærkelsesværdige designs, herunder hans 'akustisk pandebånd', hvor høreapparatet enhed var kunstfærdigt skjult i håret eller hovedbeklædning. Tøjlerne' Aurolese Telefoner var pandebånd, der er gjort i en række af former, der er indarbejdet lyd samlere i nærheden af øret, der ville forstærke akustik. Høreapparater var også skjult i sofaer, tøj og tilbehør. Dette drev i retning af stadigt stigende usynlighed var ofte mere om at skjule den enkeltes handicap fra det offentlige, end om at hjælpe den enkelte til at klare med hans problem.

Elektroniske høreapparater[redigér | rediger kildetekst]

En reklame fra 1933 for tidligt vacuum tube høreapparater.
Disse tyske høreapparater dateres fra omkring 1920 til 1950. De omfatter en vedhæftet fil svarer til en telefon modtager. Museum of Medicine, Berlin, Tyskland.

De første elektroniske høreapparater blev bygget efter opfindelsen af telefonen og mikrofonen i 1870'erne og 1880'erne. Den teknologi, der er inden telefon ændrede på den måde hvor det akustiske signal kan ændres. Telefoner var i stand til at styre lydstyrke, frekvens, og forvrængning af lyd. Disse egenskaber blev ført over i skabelsen af høreapparat.

Det første elektriske høreapparat, kaldet Akouphone, blev skabt af Miller Reese Hutchison i 1898. Det brugte en carbon senderen, så høreapparatet kan være bærbare. Den carbon senderen blev brugt til at forstærke lyden ved at tage et svagt signal og ved hjælp af elektrisk strøm til at gøre det til et stærkt signal. Disse elektroniske høreapparater kan i sidste ende være skrumpet ind punge og andre accessories.

En af de første producenter af elektronisk forstærket høreapparat, var Siemens selskabet i 1913. Deres høreapparater var klodsede og ikke lette at bære rundt på. De var på størrelse med en "høj cigar box", og havde en højttaler, der ville passe ind i øret.

Det første elektronrør høreapparat, blev patenteret af en Flåde ingeniør Earl Hanson i 1920. Det blev kaldt Vactuphone og brugte telefon senderen til at henvende talen til elektriske signaler. Efter at signalet var konverteret, det ville blive forstærket, når det flyttes til modtageren. Høreapparatet vejede syv pounds, hvilket gjorde det let nok til at blive gennemført. Marconi i England og Western Electric i USA begyndte at sælge vacuum tube høreapparater i 1923.

I løbet af 1920'erne og 1930'erne, blev vakuum rør høreapparat mere vellykket og begyndte at aftage i størrelse med bedre miniaturisering teknikker. Acousticons Model nummer 56, blev skabt i midten af 1920'erne og var en af de første bærbare høreapparat enheder, selv om det var ret tungt. Den første bærbare høreapparat ved hjælp af elektronrør teknologi, der blev solgt i England i 1936, og et år senere i Usa.[5] I løbet af 1930'erne var høreapperaterne ved at blive populære for offentligheden. Flertonet af London patenterede den første høreapparat til at bruge, automatisk gain-kontrol. Samme firma har indført en bærbar version i 1948.

Militær-teknologiske fremskridt, der fandt sted i World War II har bidraget til udviklingen af høreapparater. Et af de store fremskridt, at World War II er aktiveret blev ideen om miniaturisering. Dette kan være set af Zenith er i lommeformat Miniature 75.

Transistor høreapparater[redigér | rediger kildetekst]

Dette billede fra begyndelsen af 1980'erne viser et høreapparat med en transistor, der bæres over brystet med skulder stropper. Det havde nogle gange et problem med statiske forstyrrelser, selv hvis bæreren grinede eller smilede.

Udvikling af transistorer i 1948 af Bell Laboratories førte til store forbedringer af høreapparatet. Transistoren blev opfundet af John Bardeen, Walter Brattainog William Shockley. Transistorer blev skabt for at erstatte vakuum rør; de var små, kræver mindre strøm og skabte mindre forvrængning og varme, end deres forgænger. Disse vakuumrør, der var typisk varme og skrøbelige, så transistoren var den ideelle erstatning.[6]1952 Sonotone 1010 modellen anvender et transistor trin langs med vakuum rør, for at forlænge batteriets levetid. Størrelsen af disse transistorer førte til udviklingen i miniature, carbon mikrofoner. Disse mikrofoner, der kunne monteres på forskellige ting, selv briller. I 1951, Raytheon , der er fremstillet transistoren og var en af de første virksomheder til at masse-producerer transistorer til hele Amerika. Raytheon indså, at deres høreapparat, der kun varede på kort sigt og begyndte at sælge vakuum-rør høreapparater igen sammen med transistor høreapparater.

Brugen af transistorer i høreapparater gik så hurtigt at de ikke var blevet ordentligt testet. Man fandt senere ud af, at transistorer kunne blive fugtige. På grund af denne fugt ville høreapparaterne kun holde få uger og derefter dø ud.

Høreapparat chips[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

  • Fysisk tab af hørelse

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Howard, Alexander. "Hearing Aids: Smaller and Smarter." New York Times, November 26, 1998.
  2. ^ Levitt, H. "Digital hearing aids: wheelbarrows to ear inserts." ASHA Leader 12, no. 17 (December 26, 2007): 28-30.
  3. ^ Mills, Mara. "Hearing Aids and the History of Electronics Miniaturization." IEEE Annals of the History of Computing 33.2 (2011): 24-44.
  4. ^ "Concealed Hearing Devices of the 19th Century".
  5. ^ James Wilbur Hall (1998). Audiologists' Desk Reference: Audiologic management, rehabilitation, and terminology. Cengage Learning. s. 5.
  6. ^ K., W. (1953, Apr 19). Transistors in need of improvement. New York Times (1923-Current File), pp. E9.
  • Berger, Kenneth. "Høreapparat Museum ." Kent State University Ekspertise i Aktion. http://www.kent.edu/ehhs/spa/museum/history.cfm (tilgået Maj 15, 2011).
  • Howard, Alexander. "Høreapparater: Mindre og Smartere." New York Times, 26 November, 1998.
  • K. W. (1953, Apr 19). Transistorer, der har behov for forbedring. New York Times (1923-Aktuelle Fil), pp. E9.
  • Levitt, H. "Digitale høreapparater: trillebøre til øre skær." ASHA Leder 12, nr. 17 (December 26, 2007): 28-30.
  • Møller, Mara. "Høreapparater og Historien om Elektronik Miniaturisering." IEEE Annals of the History of Computing 33.2 (2011): 24-44.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

[[Kategori:Høreapparater]] [[Kategori:Teknikhistorie]]