Portugal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
República Portuguesa
Portugals flag Portugals nationalvåben
Flag Nationalvåben
Nationalt motto: Intet
Nationalmelodi: A Portuguesa
Portugals placering
Hovedstad Lissabon
38°42′N, 09°11′W
Største by Lissabon
Officielle sprog Portugisisk
Regeringsform Republik
Aníbal Cavaco Silva
Pedro Passos Coelho
Uafhængighed
 • Erklæret
 • Anerkendt
Fra Kongeriget Leon
24. juni 1128
5. oktober 1143
Areal
 • Total
 • Vand (%)
 
92.391 km² (nr. 110)
0,5
Indbyggertal
 • 2010 anslået

 • [[]] folketælling

 • Tæthed
 
10.735.765[1] (nr. 76)


114,7/km² (nr. 66)
BNP
 • Total
 • Pr. indbygger
2005 anslået
185,09 mia. USD (nr. 33)
17.900 USD (nr. 39)
Valuta Euro1 (EUR)
Tidszone
 • Sommer (DST)
WET (UTC+0)
EST (UTC+1)
Nationalt topdomæne .pt
Telefonkode +351
Kendingsbogstaver (bil) P
Luftfartøjsregistreringskode CS
1 Før 1999 Portugisiske escudos.
Nationalvåbnet er gengivet med henvisning til www.Vector-Images.com.
Kort over Portugal

Portugal er et land på den Iberiske halvø i det sydlige Europa. Landet grænser i nord og øst til Spanien og er ellers omgivet i vest og syd af Atlanterhavet. I Atlanterhavet ligger de to portugisiske øgrupper Madeira og Açorerne.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Portugals historie

Søfarten har altid været vigtig for Portugals økonomi og i 1400-tallet begyndte en ekspansiv periode, da landet organiserede flere opdagelsesrejser. Portugisiske skibe sejlede gradvis længere sydpå langs Afrikas vestkyst, og i 1488 rundede et skib for første gang Kap det gode håb. Det var ledet af Bartolomeu Dias. Ekspeditionerne sikrede Portugal kolonier i Brasilien og i det Indiske Ocean.

I anden halvdel af 1500-tallet begyndte en nedgangstid for Portugal med epidemier og faldende befolkningstal. I 1580 kom det i personalunion med Spanien under kong Filip 2. af Spanien. I 1640 førte et oprør til, at det igen blev selvstændigt. Økonomien var imidlertid dårlig, og i 1700-tallet var landet nært knyttet til England. Det var en periode med politisk ustabilitet.

I slutningen af 1800-tallet kæmpede reform-villige og konservative grupper mod hinanden. En republikansk opinion voksede frem, og i et attentat i 1908 blev kongen og kronprinsen dræbt. Landet erklærede sig som en republik i 1910, men regeringerne var svage på grund af den dårlige økonomi. I perioden 1910-1925 havde Portugal 40 forskellige regeringer samt 18 revolutioner og kupforsøg. I 1926 fandt endnu et militærkup sted, og Portugal blev et diktatur under Salazar frem til 1974. Diktaturet blev styrtet i et nyt venstreorienteret militærkup i 1974, den såkaldte nellikerevolution og demokratiske reformer blev indledt. Efter 1976 havde socialisten Mário Sóares en stor del af ansvaret for den stabile demokratiske udvikling. Sóares blev præsident i 1986 og fik ført Portugal ind i EU.

Politik[redigér | redigér wikikode]

De fire vigtigste dele i portugisisk politik er præsidenten, parlamentet, regeringen og domstolene. Præsidenten vælges for en periode på fem år og er øverste leder af de militære styrker.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Portugal grænser mod havet mod vest og syd og Spanien mod nord og øst. Landet har næsten form som et rektangel, og der er ca. 560 km fra nord til syd og 220 km fra øst til vest.

I Portugal ligger det europæiske fastlands vestligste punkt Kap Roca.

Større portugisiske byer er Lissabon, Porto, Coimbra, Braga, Faro, Portimão, Évora, Leiria, Beja, Vizeu, Guarda, Guimarães og Bragança.

Portugals største floder hedder Tejo, Douro, Mondego, Guadiana og Sado e Minho. Ved grænsen til Spanien ligger Portugals højeste bjergkæde (1998 m) Serra da Estrela. Toppen af vulkanen på Pico er med sine 2.351 meter Portugals højeste punkt.

Området nord for Tejo-floden består hovedsagelig af højland med fyrreskov. Syd for Tejo består landet af bølgende lavland.

Klimaet i det nordlige Portugal er fugtigt og mildt takket være Atlanterhavet. I den sydlige del af landet er klimaet varmere, mere tørt, og med milde vintre.

I centrum er det meget tørt og ekstremt varm om sommeren og meget kold om vinteren. Temperaturen kan nå 43 grader om dagen, og der er tit brand i skovene. Flere gange har mindre byer været omringet af forskellige brande, som kan være meget svære at kontrollere.

Distrikter[redigér | redigér wikikode]

Portugal er inddelt i 18 distrikter (distritos):

Det findes også to autonome regioner (regiões autónomas): Açorerne og Madeira.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Eksporten omfatter tekstiler, beklædning og fodtøj, elektriske maskiner og kork, fiskeprodukter og vin. Portugal er verdens største korkeksportør. Turismen har en større og større betydning for landets økonomi. Minedrift og industri er ligeledes vigtige sektorer. Der udvindes svovlkis, kaolin, zink, wolfram og andre mineraler.

Demografi[redigér | redigér wikikode]

Sproget i Portugal er portugisisk, som er et romansk sprog, nært beslægtet med spansk. Portugisisk er verdens 6. største sprog.

Befolkningen består af omkring 11 mio. indbyggere, som hovedsageligt bor ved kysterne.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

portugisisk geografi Stub
Denne artikel om portugisisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi