Christian Ludvig August Herforth

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Christian Ludvig August Herforth
Foto: Johannes Hauerslev

Christian Ludvig August Herforth (22. marts 1818 i København23. april 1892 sammesteds) var en dansk kreditforeningsdirektør og politiker, far til Carl Herforth.

Han var søn af direktør for Københavns Fattigvæsen Hans Henrik Herforth (20. marts 1793 – 21. december 1883) og Sophie Louise Emilie Augusta f. Hjelm. Efter at være blevet student ved privat dimission 1837 tog han 1844 juridisk eksamen. 1857 blev Herforth prøveprokurator, 1859 overretsprokurator og erhvervede sig snart en betydelig praksis som sagfører, især for forretningsverdenen, samtidig med at han på andre områder kom til at indtage en temmelig fremskudt stilling. I sine yngre år spillede han en betydelig rolle i Studenterkorpset, i hvilket han fik kaptajns karakter, og 1865 blev han valgt ind i Borgerrepræsentationen, hvor han i en lang årrække udøvede en ikke ringe indflydelse, indtil han 1885 trak sig tilbage. Herforth var tillige direktør i Kjøbenhavns Brandforsikring, men hans betydningsfuldeste virksomhed falder dog i Østifternes Kreditforening, i hvilken han 1865 blev direktør og 1872 formand i direktionen, en stilling, han med en kort afbrydelse bevarede lige til sin død. I Herforths direktionstid og for en væsentlig del under hans ledelse hævede Østifternes Kreditforening sig til at blive landets største pengeinstitut, og han har sin store part af æren for den grundfæstede anseelse, foreningen nyder på vort pengemarked. I de senere år førte dog hans konservative anskuelser ham til at stille sig alt for afvisende over for de nyere ideer, der ønskede forskellige reformer i foreningen, og dette førte omsider til, at han 1887 nedlagde sin post som direktør. En konflikt imellem den nye direktion og repræsentantskabet bragte ham imidlertid snart igen til roret, men reformbestræbelserne, der navnlig gav sig luft i forlangender om Konvertering af foreningens obligationer og i høj grad støttedes af forholdene på pengemarkedet, lod sig ikke kue og affødte en række kampe, der vistnok ikke lidet forbitrede Herforths sidste år. Han blev Ridder af Dannebrog 1880 og Dannebrogsmand 1887.

Herforth var gift med Christiane Johanne f. Rée, datter af Herman Ludvig Rée (1790-1853) og Maria f. von Halle (1789-1845). Han døde 23. april 1892.

Han er begravet på Assistens Kirkegård.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.