Christopher Lee

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Christopher Lee
Fulde navn Christopher Frank Carandini Lee
Født 27. maj 1922 (92 år)
Belgravia, London, England
Nationalitet Storbritannien Britisk
Aktive år 1946-nu
Ægtefælle(r) Birgit Krøncke (1961-nu)
Børn En datter
Beskæftigelse Skuespiller, forfatter, sanger
Hjemmeside http://www.christopherleeweb.com/
Kendte roller Saruman i Ringenes Herre-filmene
BAFTApriser
Academy Fellowship (2011)
Christopher Lee i Westminster under optagelserne til filmen The Heavy

Christopher Lee, født Christopher Frank Carandini Lee den 27. maj 1922 i London, er en britisk skuespiller med en lang teater- og filmkarriere bag sig.

Christopher Lee blev uddannet på de engelske skoler Eton og Wellington College, hvorefter han blev soldat, først som frivillig på finsk side i Vinterkrigen mod Sovjetunionen, siden i det britiske luftvåben under 2. verdenskrig.

Efter krigen påbegyndte han sin skuespillerkarriere. Hans filmdebut var i Corridor of Mirrors fra 1948, og siden spillede han mange gyser- og skurkeroller, blandt andet flere film som Dracula og en enkelt som Frankensteins monster (ofte for selskabet Hammer Films, og ofte over for Peter Cushing). Han er også kendt for sin skurkerolle i James Bond-filmen Manden med den gyldne pistol, og han har spillet Sherlock Holmes i flere film. Da mange af hans roller gennem tiden har ligget inden for de fantastiske genrer, er det ikke tilfældigt, at han på sine gamle dage har medvirket i blandt andre Ringenes Herre-filmene og de sidste to Star Wars-film. Sammenlagt har Christopher Lee spillet med i flere end 220 film og tv-produktioner og er blandt sin generations mest produktive filmskuespillere.

Christopher Lee har en dyb, myndig stemme og elsker at synge opera. Hans sangstemme kan bl.a. høres i kultfilmen The Wicker Man (1973). Han taler et hav af sprog, men hans eneste danske film er tegnefilmen Valhalla (1986), hvor han i den tyske version lægger stemme til Thor og Odin.

Christopher Lee nedstammer fra den adelige slægt Carandini og er i familie med Ian Fleming, som skrev bøgerne om James Bond. Han har siden 1961 været gift med den danske eksmodel Birgit Krøncke og har datteren Christina Erika Lee. I 2001 udnævntes han til Commander of the Order of the British Empire af den engelske dronning.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]