Diskussion:Arnold-Chiari-syndrom

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Hej Palnatoke Sygdommen hedder ikke Arnold-Chiari-malformation men Arnold-Chiari malformation. Der skal ikke nogen bindestreg efter Chiari.

Kronhjortens

Og hvorfor ikke? --Palnatoke 11. sep 2008, 19:53 (CEST)
Min grund til at flytte artiklen var at navnet er sammensat, og der er ingen grund til at medicinsk stof skal undtages fra de almindelige regler for sammensatte navne. --Palnatoke 11. sep 2008, 20:06 (CEST)

Er det en særlig dansk wikipedia regel? Den wikipedias engelske version og de steder jeg henviser til bruger ikke at sætte bindestreg mellem Arnold-Chiari og malformation, nogle bruger ikke bindestreg mellem Arnold og Chiari. --Kronhjortens 11. sep 2008, 20:27 (CEST)

Nej - det er en af forskellene på sprogene dansk og engelsk. --Palnatoke 11. sep 2008, 22:57 (CEST)


Center for små handicapgrupper skriver Arnold-Chiari malformation eller Arnold-Chiari syndrom. Et andet dansk eksempel er Prader-Willi syndrom. Det er foreningens hjemmeside, der bruger denne skrivemåde. Jeg har lige checket på Sygehusvæsnets KlassifikationsSystem, at det korrekte navn er Arnold-Chiari syndrom.

Så jeg flytter indholdet til det navn. --Kronhjortens 11. sep 2008, 23:42 (CEST)

Der er sket forkert flytning (med kopier-indsæt). Så en administrator bedes genoprette siden og flytte korrekt, så historikken kommer med. --Sir48 (Thyge) 12. sep 2008, 00:45 (CEST)
Flytningen er som sagt også sagligt forkert - i alt fald én lægelig tekst har denne malformation stavet som man ville forvente det - og der er i øvrigt ingen god grund til at rette os efter medicinernes dårlige vaner. --Palnatoke 12. sep 2008, 09:19 (CEST)
Jeg ved ikke, om denne sygdoms korrekte navn er malformation eller syndrom. Men stavemåden er da iflg. retskrivningsordbogen enten Arnold-Chiari-malformation eller Arnold-Chiari-syndrom. --Sir48 (Thyge) 12. sep 2008, 11:37 (CEST)

Jeg er ikke enig jeres vurdering af stavemåden iflg. retskrivningsordbogen. I argumenterer med sammensatte navne. Arnold-Chiari syndrom er ganske rigtigt sammensat af to sidestillede efternavne og et navneord. Søger man efter ordet syndrom på sproget.dk, får man eksempler som Creutzfeldt-Jakobs syndrom, post-encephalitisk syndrom, Adams-Stokes syndrom, Prader-Willi syndrom og Rubinstein-Taybi syndrom, der er ikke et eneste eksempel med bindestreg til syndrom. De sammensatte navne, der er under sygdom, er også skrevet, som jeg skriver. Argumentet til at bruge syndrom, som korrekt betegnelse er at malformation ikke er et dansk ord og syndrom bliver brugt af dansk center for små handicapgrupper og Sygehusvæsnets KlassifikationsSystem. --Kronhjortens 12. sep 2008, 13:02 (CEST)

Og ja, undskyld jeg ikke havde set flyttefunktionen. --Kronhjortens 12. sep 2008, 13:03 (CEST)

Eksemplerne er fra KorpusDK - altså fra en statistik, ikke fra en sprog-autoritet. Nye ord på nettet er en bedre kilde. --Palnatoke 12. sep 2008, 13:11 (CEST)

Palnatoke du har fremvist et eksempel med bindestreg. sproget.dk viser eksemplerne fra nyeordidansk.dk. Ikke at det gør nogen forskel, da det stadigvæk bekræfter, det er korrekt at skrive Arnold-Chiari syndrom uden bindestreg mellem Chiari og syndrom, ligesom man skriver Creutzfeldt-Jakobs syndrom. Eksempler fra dansk retskrivningsregler §57.5 er: teknisk-merkantil sprogbrug, det rød-hvide flag og dansk-norsk-svensk samarbejde. Der også eksempler med bindestreg i samme afsnit, så man kan vælge begge variationer. Men når de sammensatte navne under sygdom, center for små handicapgrupper, andre foreninger med sammensatte sygdomsnavne, sygehusvæsnets klassifikationssystem og nær sagt alle andre steder ikke bruger bindestreg. Vi I så fastholde at have ret i, at der skal bindestreg? --Kronhjortens 12. sep 2008, 23:02 (CEST)

Ja. Creutzfeldt-Jakobs syndrom skal ses som "(navn)-(navn)(genitiv-s) (efterled)", mens du argumenterer for "(navn)-(navn) (efterled)". Dine andre eksempler er grundlæggende anderledes, nemlig "(tillægsord)-(tillægsord) (efterled)". Igen: At man i hospitalsverdenen vælger at forkaste dansk sprogbrug, er ikke og skal ikke være rettesnor for os andre. --Palnatoke 12. sep 2008, 23:17 (CEST)

Palnatoke, Jeg kan ikke finde regler på nettet om navn-navn efterled og bindestreger, derfor nævnte jeg det, jeg kunne finde. Er "Skjern-Egvad Museum" korrekt?. Men er der ikke noget med, at det der bliver brugt danner regel. Mickey Mouse hedder på dansk Mikkel Mus og e-mail hedder e-post. Arnold-Chiari syndrom eller Arnold-Chiari malformation er det, der bliver brugt mest. Det gælder også andre sygdomme med navn-navn efterled. Skal det hedde det, det burde hedde eller det andre kalder det? Jeg vil gerne have afsluttet denne diskussion, så har du mulighed for at rydde op efter mig, så jeg kan komme videre med at skrive om sygdommen. Hvis du absolut vil holde fast i bindestregen, så flyt venligst til Arnold-Chiari-syndrom. --Kronhjortens 13. sep 2008, 11:23 (CEST)

"Skjern-Egvad Museum" er et egennavn - og så gælder de almindelige regler ikke. Jeg skal nok rydde op. :-) --Palnatoke 13. sep 2008, 23:42 (CEST)
Siger lige bravo til dig, kronhjortens - at få skrevet noget er nemlig det, som det først og fremmest gælder om. Mvh --Sir48 (Thyge) 14. sep 2008, 01:33 (CEST)