Diskussion:Brilleslange

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Min opfattelse er at brilleslange hverken er navn for indisk kobra (for snævert) eller giftsnogefamilien (for bredt), men derimod et populærnavn for slægten Naja (kobra). Kartebolle (diskussion) 25. jul 2014, 13:32 (CEST)

Brilleslange er en kobra i Naja (kobra) slægten, og burde ikke linke til giftsnogefamilien, da den er ikke kun omhandler kobraer, men også havslanger med mere ---Zoizit (diskussion) 25. jul 2014, 13:44 (CEST)
Jeg har ændret omdirigeringen til den nyoprettede Indisk kobra, jf. Zoizits kommentar.--Nikolaj (diskussion) 25. jul 2014, 14:49 (CEST)
Både engelsk tysk og norsk wiki er enige i at Brilleslange er den sammen som Indisk kobra Naja naja ligesom f.eks. toxicologycentre.com - Nico (diskussion) 25. jul 2014, 14:59 (CEST)
Der er ikke helt enighed om definitionen brilleslange forskellige steder på nettet. Nogle mener bestemte slanger i Giftsnoge-familien (kobraer), fx Den Store Danske og Salmonsen. Andre mener specifikt indisk kobra. Så vidt jeg kan se, er indisk kobra dog den eneste med aftegn, der ligner briller på bagsiden af hovedet, hvorfor jeg alligevel godtager linket specifikt til indisk kobra. --Patchfinder (diskussion) 25. jul 2014, 15:16 (CEST)
(red. konflikt) Norske og tyske ord betyder ikke nødvendig det samme som danske ord.
Den store danske skriver (citat) "Længe troede man, at der kun eksisterede én vidt udbredt kobra i Asien, nemlig den almindelige kobra (Naja naja), også kaldet brilleslange. Nyere undersøgelser har imidlertid vist, at mindst ni arter er involveret i dette artskompleks, og at fire af dem er i stand til at spytte." (citat slut) Det kan godt forstås som at alle asiatiske Naja-arter er brilleslanger.'
Salmonens skriver (citat) "Brilleslangerne (Naja) har et lille langstrakt, ægformigt Hoved [...] Man kender c. 10 Arter af Brilleslanger, der er udbredte over Afrika og det sydlige Asien. De er alle æglæggende, i Modsætning til de fleste andre Giftslanger. Skønt de er Jordformer, klatrer de ofte i Træerne og gaar endogsaa undertiden frivillig i Vandet. Den alm. ind. Brilleslange, Naja tripudians Merr., er udbredt over største Delen af Sydasien, fra det kaspiske Hav til Sydkina og Sunda-Øerne. [...]" (citat slut) Her bruges Brillleslange som det danske navn for Naja.
Opsummering: jeg synes at Brilleslange skal omdirigeres til slægten (eller have en artikel som diskuterer mulige betydninger). Kartebolle (diskussion) 25. jul 2014, 15:31 (CEST)
En særskilt artikel om brilleslange og dets forskellige betydninger vil være optimalt. --Patchfinder (diskussion) 25. jul 2014, 15:35 (CEST)
Også ok her ( selv om ... ;-) - Nico (diskussion) 25. jul 2014, 15:56 (CEST)
Vi kunne jo spørge monokelkobra om en monokel er en brille :-) LOL --Patchfinder (diskussion) 25. jul 2014, 19:05 (CEST)