Diskussion:Chokolade

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Manglende overskrift 1[rediger kildetekst]

Kakao til mennesker er tilføjet for at balancere artikel.

I januar mdr. har jeg læst (Ingeniøren, Politiken, ...) at man under udarbejdelse af et statistisk dobbelt blindforsøg, havde frasorteret en gruppe forsøgspersoner, da de i forvejen havde et unaturligt højt indhold af det gode stof i blodet, man skulle teste for. Den frasorterede gruppe havde det fælles tegn, at de alle spiste lidt chokolade !

Andre brugere må meget gerne hjælpe med, at vi finder kilden, da jeg ikke selv husker, hvor jeg har læst det.

Herved blev man ved et tilfælde opmærksom på en gavnlig virkning af kakao.

--BoyeHenningLauritzen 25. jan 2007 kl. 14:23 (CET)

Skulle det være denne fra ing.dk? --|EPO| 25. jan 2007 kl. 14:47 (CET)

Tak. Nej desvære, det er anden artikel jeg har læst. Håber på anden reference --BoyeHenningLauritzen 5. feb 2007 kl. 09:58 (CET)

Kakaofedt og kakaosmør[rediger kildetekst]

Jeg har rettet forekomster af kakaofedt til kakaosmør i artiklen. En IP-bruger mener at brugen af kakaosmør er fejlagtig og at det skulle hedde kakaofedt. Velkendte ordbøger kender dog ikke til ordet kakaofedt og IP-brugeren angav ingen kilde. Jeg kan dog ikke helt afvise, at han/hun har ret (i en hvis forstand). Måske vil nogen kommentere? Nillerdk 15. jul 2010, 11:27 (CEST)

Eftersom smør er fedt, er de to ord sådan set synonyme. Jeg er dog aldrig tidligere stødt på betegnelsen kakaofedt (ikke at det betyder, at den ikke findes), og eftersom der ikke er andet fedt i kakao end "kakaosmørret" mener jeg, at vi bør holde os til det meget udbredte og brugte ord "kakaosmør". -- Danielle 15. jul 2010, 13:24 (CEST)
Skat kender både kakaosmør, kakaofedt og kakaoolie:

[1] --Lcl 16. jul 2010, 17:30 (CEST)

Det er mit indtryk at Skats ræsonnement er "hvis en vare er kendt under flere navne, nævner vi gerne dem allesammen, så importøren kommer til at betale told/afgift, uanset hvad han kalder sit produkt". De kilder, jeg umiddelbart har set, deler kakaobønnen op i fast stof, kaldet kakaomasse, og mere eller mindre flydende stof, kaldet kakaosmør eller kakaofedt. --Palnatoke 16. jul 2010, 17:39 (CEST)
Næ i BEK nr 54 af 27/01/1987 er en beskrivelse af forskellene [2].--Lcl 16. jul 2010, 17:43 (CEST)
OK - så kakaofedt er "næsten kakaosmør". Så er spørgsmålet, om kakaosmør er en delmængde af kakaofedt... --Palnatoke 16. jul 2010, 18:03 (CEST)
Tja måske er det omvendt, jeg husker noget om at kakaofedt skulle være raffineret kakaosmør, men jeg kan ikke huske, hvor jeg har set det.--Lcl 16. jul 2010, 18:15 (CEST)


Kilder til statistik[rediger kildetekst]

Jeg vil gerne have kilden til statistik om chokolade - den er ligesom intet værd på nuværende tidspunkt? Er der nogen der kan hjælpe? På forhånd tak

Marie (Skrev Mario (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Tabellen er hentet fra den norske artikel oktober 2010, som heller ikke har kilder. Der er lidt om forbrug på den tyske (note 38) og svenske note 43
-- Mvh PHansen (diskussion) 21. dec 2014, 11:16 (CET)

Manglende overskrift 2[rediger kildetekst]

Er der nogen der kan hjælpe med kilden til statistik om chokolade? Jeg ønsker at bruge den, men jeg synes det er nødvendigt at kende år og kilde - for at jeg er troværdig.

På forhånd tak

Marie (Skrev Mario (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Dit spørgsmål blev allerede besvaret klokken 11:16 - se nederst på siden : Diskussion:Chokolade#Kilder til statistik.
En anden gang kan du benytte fanebladet "Nyt emne" som du ser øverst oppe - Læs mere på Hjælp:Diskussionssider#Tilføj en kommentar
-- Mvh PHansen (diskussion) 21. dec 2014, 17:58 (CET)

Hernan Cortes[rediger kildetekst]

Hvordan kan det være være, at Hernan Cortes står som den, der indførte chokolade til Spanien i 1528. Hvis det passer, at det er Cortes, er jeg meget interesseret i at se kilden (hvis man kan få adgang til den). Jeg ved med sikkerhed, at chokolade blev præcenteret ved hoffet i 1544. Men tidligere har jeg intet bevis for. (Skrev Mario~dawiki (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.) 20. mar 2016, 15:00‎ (CET)