Diskussion:Gotere/Arkiv 1

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Goternes ledere hed hertuger.[rediger kildetekst]

Den sætning kan jeg ikke finde belæg for. Den eksterne henvisning taler ganske vist om, at visigoterne blev ledet af hertuger (begrundelsen for, at det er den rette betegnelse, kender jeg ikke), men det er jo ikke helt det samme.--Heelgrasper 15. dec 2005 kl. 00:32 (CET)


Der er mindst 5 typper af goter. Som ikke har andet med hinanden at gøre end en navnelighed. derudover er der svensk nationalisme blandet ind i artiklen. POK 18. aug 2006 kl. 18:15 (CEST)


Historikeren Arne Søby Christensen, der er lektor i historie ved Københavns Universitet fik udgivet sin doktordisputats "Cassiodorus, Jordanes, and the History of the Goths. Studies in a Migration Myth" i 1980 på forlaget Tusculanum. Heri viser Søby Christensen, at de traditionelle kilder til vores viden om Gothien, Cassiodor og Jordanes, ikke skrev deres fremstillinger på en levende gotisk tradition, men at de hentede deres informationer fra den græsk-romerske litteratur, der ikke kendte til goterne før midten af det 3. årh. e.Kr. Derved skabte de en gotisk historie ved at konstruere sig frem ud fra et navnemateriale med tilføjelse af beretninger om andre folks historie. ASC mener, at vores forståelse af folkevandringernes historie må revideres, sådan som også Saxo's Gesta Danorum er blevet det gennem årene. (Jan Eskildsen = se også min artikel om Gothien).

I artiklen står der: "Man formoder, at goterne har krydset Østersøen i tidsrummet mellem 300 f.Kr. og 100 e. Kr., og de arkæologiske fund viser, at der foregik en affolkning på samme tid i det svenske Östergötland. På bopladsen findes nye gravskikke, så som stencirkler og bautastene, hvad der sandsynligvis svarer til en indførelse af skandinaviske traditioner." Undskyld, men på hvilken boplads? hvor ligger den boplads henne? --Jan Eskildsen 12. nov 2006 kl. 12:00 (CET)

Der står i artiklen: "Én af de vigtigste kilder er Jordanes: De origine actibusque Getarum, selv om man må bruge hans oplysninger med passende varsomhed." Ifølge Arne Søby Christensens afhandling kan man ikek regne med ret meget af det Jordanes skriver.

Hej Jan og andre - ret det gerne og fjern forkerte oplysninger eller skriv/diskutér i artiklen hvis det er myter der bør aflives. Jeg har isat {{QA}}. Fjernes når artiklen er tilfredsstillende. --Glenn 12. nov 2006 kl. 12:12 (CET)

Jeg har faktisk lige skrevet en lang forklaring, som er blevet slettet - åbenbart af Glenn? Det nærmer sig obstruktion af andres indsats. --Jan Eskildsen 12. nov 2006 kl. 12:21 (CET)

Hej Jan - Kig i historien og find ud af hvem der menes at have slettet dit afsnit. Jeg har kigget efter og kunne ikke se at jeg skulle have slettet noget:
--Glenn 12. nov 2006 kl. 12:39 (CET)
PS: Det kan være at du har været "ramt" af redigeringskonflikt. Her skal man huske at kopiere ens egen ændrede artikel nederst - og isætte den i en ny redigering og se og tage stilling til ændringer ellers tabes ændringerne. --Glenn 12. nov 2006 kl. 12:43 (CET)

Noget helt andet: Har danske Wikipedia-artikler om folkeslag normalt ikke folkenavnet uden den bestemte artikel (Gotere)?

TPR (Skrev 80.164.41.45 (diskussion • bidrag) 5. dec 2007, 22:45. Husk at signere dine indlæg.)

Der er desværre ikke rigtig konsensus om dette. Se f.eks. Kategori:Folkeslag i Europa. Her kan du se varianterne (med goter som eksempel): goter, gotere, goterne, gotisk. Det ser dog ud til, at førstnævnte variant er mest fremherskende, og det er vist også den, der normalt bruges. Lad os se, om ikke en eller anden strammer op på det på et tidspunkt.
I øvrigt findes varianten gotere ikke ifølge min gamle Nudansk Ordbog; det hedder goter i både ental og flertal. --Arne (Amjaabc) 5. dec 2007, 23:39 (CET)

Goterne betyder måske nærmere "de udgydte". Ingemar Nordgrens afhandling, som også findes i en revideret udgave i bogform slår til lyd for, at de bestod af flere stammer, der havde en kultreligion til fællles - heri kan have indgået ringe (af guld), der er mange stednavne, der begynder eller ender med ring i Skandinavien, og tidlige borge og klostre var også runde. Han elaborerer over, hvorvidt kulten kan have tilbedt Odinn/Gaut, gaut = goth = got - de hedder ret meget andet, afhængig af hvilken forfatter man læser, og hvilken landsmand denne var. Asger Jorn var med til at lave en bog om sagnpersonen Didrik, der har goternes konge Theodorik som dobbeltgænger/forbillede. Om de oprindelig kom fra Götaland eller fra Gotland er der ikke konsensus om. Efter at Valdemar Atterdag havde erobret Visby i 1361, indgik betegnelsen "de goters" i kongenavnet, og det kunne også have lidt med sagen at gøre - de var i hvert fald 700 år tættere på goternes oprindelse dengang. De antikke forfattere havde ikke meget begreb om geografien på vores breddegrader. Nogen hævdede at goterne kom fra øen Scandza, som andre har idenficeret som den skandinaviske halvø, men en ø er det jo ikke. Studier af de ældste kort viser da også et meget fortegnet billede af Skandinavien. Siden 2005 har jeg studeret goterne, men vil ikke skrive noget i sagen, da det sidste gang var spildte kræfter. Hvis der engang skulle komme en anden struktur på tingene, så man vidste, at det man skrev blev stående, kunne det være, at jeg vendte tilbage, men det er det rene anarki, som det er nu. Jan Eskildsen


Den norske artikel er langt grundigere og langt mere korrekt. Kan den ikke erstatte den vrøvlende danske? CS (Skrev 77.215.143.98 (diskussion • bidrag) mar 2011, 08:40. Husk at signere dine indlæg.)

Du må gerne selv oversætte den til dansk hvis du vil.men den norske artikel kan ikke erstatte den danske da det trods alt er den danske wikiTrade 24. mar 2011, 10:13 (CET)